Wanneer kolven?

3 antwoorden en 34666161x bekeken

Labyrinth (Gast) 22-12 om 22:17

Hai!
Mijn dochter is op dit moment een week en een dag oud. Alles gaat super goed, zo ook de borstvoeding. Ik voed op verzoek en dit is elke keer tussen de 3 en 4 uur (vannacht zelfs een keer 6 uur. Dat konden wij goed gebruiken haha!).

Ik wil hiernaast ook kolven omdat ik ook wel eens weg wil. Ik zou dus graag een voorraad aan willen leggen. Misschien zelfs voor als ik straks weer moet gaan werken. Ik vind het alleen moeilijk om te bepalen wanneer ik nu kan kolven omdat mijn melkproductie nog niet is afgestemd met mijn dochter. Dit zal denk ik na 6 weken zijn ongeveer? Kolf je dan één keer in de 24 uur oid? Mijn kraamverzorgster heeft me verteld dat ik één keer in de 24 uur mocht afkolven tijdens mijn stuwing maar nu ik daar geen last meer van heb weet ik niet of dit nog steeds zo is.

Kan iemand mij hier meer over vertellen?

reageer

JojoB 22-12 om 22:36

Kolven doe je in principe ter vervanging van zelf voeden. Als je extra gaat kolven gaat je productie omhoog zodat je eigenlijk teveel melk hebt. Kolf je dan een keer niet dan krijg je stuwing...
het is niet nodig een mega voorraad aan te leggen. Het Is Max 3 mnd houdbaar immers. Ik kolfde in het begin na een voeding.  Voordeel Was dat beide borsten dan goed leeg waren. En zo kon ik langzaam aan een kleine voorraad opbouwen. En later kolfde ik op mn werk ter vervanging van de voeding zelf. Die kon dan bijv de volgende dag weer mee naar de opvang 

kruimel 22-12 om 22:36

Hi!

Er zullen beslist regeltjes voor zijn haha maar ik kolfde al vanaf de kraamweek regelmatig melk af om een voorraadje op te bouwen. 
'S ochtends is je melkproductie het grootst, wat je zou kunnen proberen is eens af en toe 's ochtends na de voeding af te kolven. Zo schaad je je melkproductie niet en bouw je beetje bij beetje toch een voorraadje op.
Of laat je dochtertje uit een borst drinken en kolf de andere af. Ook daarmee doe je de productie volgens mij geen kwaad.

Ik ben geen expert hoor, voor officiele info zou je een lactatiekundige kunnen bellen  

Gefeliciteerd met je dochter, geniet van deze prachtige tijd! 

Ster 27-12 om 23:37

De regel is hoe meer je afkolft hoe meer melk je gaat geven omdat er meer gevraagd word. Dus uit eindelijk zal je meer moeten gaan kolven als je geen zere borsten wil hebben en je meisje niet alles op krijgt.

Mijn ervaring is zolang ik verlof had gaf ik een overvloed aan melk en kon ik rustig twee baby's voeden. Maar zodra ik weer aan het werk ging liep de melkproductie terug en door dat ik bang was dat ik niet genoeg voedig had werd dat erger. (dat ik niet genoeg had zat tussen mijn oren want ik had lekkere dikke baby's ) door dat ik een voorraadje had kon ik het idee van tewijnig hebben een beetje los laten want er lag genoeg in de vriezer.

Succes met kolven

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Wanneer kolven?' in het Babyforum