ervaring met ongeplande zwangerschap op hele jonge leeftijd

6 antwoorden en 30608123x bekeken

Silla (Gast) 17-11 om 21:26

Wie heeft er ervaring met heel jong (denk aan 15,16,17,18) en ongepland zwanger geweest, en een kind heeft opgevoed.

Ik heb een paar weken geleden tehoren gekregen dat mijn dochter van 16 zwanger is...........
Ik heb heel eerlijk op het begin gezegd dat ze maar 1 keuze had en dat was abortus plegen.
Dat wil ze dus echt niet doen.
Nu heb ik eigenlijk ook wel zoiets van ik had het zelf ook niet gedaan als ik zwanger was op mijn 16de.

Ik weet alleen niet zo goed wat ik hier mee aanmoet, ze wil het zelf opvoeden maar ik vind haar daarvoor echt nog te jong en ze heeft ook niet een verantwoordelijkheidsgevoel, ik heb haar 1 keer laten oppassen op haar kleine broertje van 2 en toen belande we in het ziekenhuis.
We hebben het ook al gehad over een tienermoederhuis, maar ik wil echt nog niet dat ze het huis uitgaat. ik heb dan liever dat ik haar kan helpen met het opvoeden dan een vreemdeling.
HELP, wat moet ik doen..... ik weet het allemaal echt even niet meer. 
Abortus, Adoptie, Zelf opvoeden, Tienermoederhuis?
Hoe moet ik hier mee omgaan?

Nog een ander probleem is dat we al een best groot gezin hebben 4 kinderen en er blijft elk weekend wel 1 a 2 mensen slapen, Ik ben bang dat het dan echt te druk gaat worden in een niet heel groot huis.

reageer

spirit 29-12 om 13:12

Mijn man heeft een dochter gekregen toen hij 14 jaar oud was. Zijn vriendin destijds heeft in een tienermoederhuis gewoond. Hij mocht 1 dag in de week langskomen. Doordat hij haar  amper mocht zien Heeft de moeder van zijn toen 2 jaar oude dochter gezegd dat hij haar niet meer mocht zien tot ze 15 jaar oud was. dus wel bedenken dat als ze in een tienermoederhuis gaat de vriend waarschijnlijk veel minder met de baby te maken krijgt. Zijn zij en de vader nog bij elkaar? Zoja kun je ook misschien doen dat de baby 1/2 nachtjes per week bij de vader slaapt. Even rust voor jullie gezin. 

Hartje 18-11 om 07:44

Hoi, wat ik er over kan zeggen is dat ze waarschijnlijk snel volwassen wordt, ze groeit daar volgens mij zo in. Misschien is tijdelijk naar het tienerhuis een optie zodat ze daar verantwoordelijkheid leert? 
Ik ben zelf helemaal niet gestructureerd maar sinds m'n zoontje er is draai ik in een ritme, ik moet wel! Ben er door gegroeid. Wel iets ouder dan je dochter maar toch. 
Ik denk dat het vast goedkomt, ook qua ruimte. Wij wonen ook niet groot, veel mensen over de vloer maar is te doen hoor! Juist gezellig. Het eerste jaar merk je dan toch niet echt dat de baby er is, slapen veel en kan dan evt bij je dochter op de kamer? 
Wel denk ik dat op jou wel een deel gaat komen ja, je dochter gaat toch een opleiding doen miss? Adviezen enz. Ik bel m'n moeder regelmatig, jij zult alles zien als je er bij bent, wat wel minder ideaal is qua afstand. Maar als jullie er voor gaan kan het denk ik gerust. Wel een heftige periode zo voor jullie! 

Bloem (Gast) 04-01 om 21:16

Zelf jong zwanger geraakt (17jaar) en op mijn 18e bevallen. 
Was heel zwaar maar ik wist ook meteen dat ik het zou gaan houden. 
Ben thuis blijven wonen omdat ik gewoon de centen niet had. Nu ben ik bijna 22 en is mijn zoontje bijna 4. Heb een nieuwe relatie en sinds vorig jaar een huis gekocht samen. 
De vader van mijn kindje was al snel buiten beeld. Ook door het 1 en ander wat voorgevallen is. 
Als ik er nu op terug kijk ben ik heel erg blij dat ik geen abortus heb gedaan. Ik denk dat ik daar zo veel spijt van zou hebben gehad. 
Mijn ouders hebben mij erg geholpen dat was erg fijn alleen mijn moeder wou vaak de opvoeding overnemen en dat gaat botsen. 
Mijn tip is: laat haar zelf haar kind opvoeden en sta haar bij als het teveel word. Op zo'n leeftijd heb je natuurlijk je ouders nodig maar neem het niet teveel over en laat haar de besluiten nemen over haar kind. 
Mits het een goed besluit is natuurlijk. 
Ik kan alleen maar zeggen.. mijn zoontje heeft een hele goede band met zijn oma en dat is ook heel veel waard! 
Succes! En geniet er vooral van! 

Anoniem (Gast) 04-01 om 21:39

Heb er geen ervaring mee maar op die leeftijd heb je niet de financiële middelen om een kind op te voeden zeker niet als je wilt dat ze een opleiding afmaakt zodat ze ook kans heeft op een goede toekomst. Er zijn wel toeslagen die ze kan aanvragen maar dan ben je er nog niet.

Als je je dochter thuis wilt houden en haar wilt helpen om naast haar kindje te verzorgen ook een toekomst voor haar en haar kind op te kunnen bouwen. Dan zul je haar financieel moeten ondersteunen bij de dingen die de baby nodig heeft zodat ze niet met school hoeft te stoppen. Daarnaast zal er opvang nodig zijn wanneer zij weer op school zit na haar verlof. Als je zelf ook nog werkt zal dat bij een gastouder of kinderopvang of iets dergelijks moeten. 

Daarnaast zal ze de consequenties van haar acties moeten ondergaan en haar verantwoordelijkheid moeten nemen voor haar kind. Het is een baby en geen huisdier en zij is de moeder. Het is jouw keuze in hoeverre je haar daarin wilt en kunt helpen. 

De site Siriz heeft veel informatie en hulplijnen voor deze situatie. 

Maar zoals boven ook gezegd misschien groeit je dochter vanzelf in de rol van moeder en wie kan haar daar beter bij begeleiden als haar eigen moeder.

Deborah (Gast) 13-01 om 19:08

Ik ben zelf moeder geworden toen ik 17 was, niet gepland. Mijn moeder reageerde niet zo heel leuk opzich logisch. Maar ik mocht niet thuis blijven wonen omdat mijn stiefvader het niet zag zitten mij en dan een baby erbij. Tienermoeder tehuis hebben ze overwogen en we zijn naar 1 gaan kijken maar die waren hier niet in de buurt, ik wilde mijn vrienden en leven niet achterlaten. Vrienden van mijn moeder hadden aangeboden dat ik daar mag gaan wonen mochten we niks anders  vinden, ik heb daar 10 maanden gewoond maar ik kan je zeggen dat je juist op die momenten je moeder het hardst nodig hebt, ik voelde me verlaten door mijn moeder. En nu 15 jaar verder dacht ik dat ik er wel overheen ben maar nu dat ik het hier zo opschrijf komen alle emoties van toen terug naar boven. Dus wat ik je aanraadt zorg dat je er bent voor je dochter door dik en dun. Ik was ook nog kind en mensen dachten dat ik het niet zou kunnen, eenmaal dat hij er was ben ik volwassen geworden en nam ik mijn verantwoordelijkheid, maar neem het niet van haar over laat het haar zoveel mogelijk zelf doen.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'ervaring met ongeplande zwangerschap op hele jonge leeftijd' in het Babyforum