Huilbaby's, hongerige baby's, baby's die slecht slapen
Romelia (Gast) 08-08 om 12:22
Huilbaby , hongerige baby's, baby's die slecht slapen, te vroeg geboren baby's, via keizersnede geboren baby’s, dreumes met pittige driftbuien.
Dit is een kleine opsomming van gedragingen die baby's, dreumesen, peuters en kinderen laten zien. En hoe je moet handelen daar blijven de meningen over verdeeld. Dit lijkt mij zo pittig voor vele lieve ouders! En ik ben veel machteloze ouders in mijn werk als kraamverpleegkundige, jeugdhulpverlener en als kinder- en ouders- coach tegengekomen. Ik bleef gedreven op zoek naar de antwoorden over hoe je nu moet handelen.
Ik heb het na jaren zoeken gevonden! Dat deel ik hier heel graag om lieve ouders te helpen met hun prachtige kind!
Een baby kan niet praten, dus die laat wat hij of zij nodig heeft zien via gedrag: huilen bij volle luiers, bij honger, bij buikkrampjes, smak geluiden bij honger
Hij of zij maakt zo kenbaar wat het nodig heeft via gedrag in plaats van via woorden.
Maar vaak lopen ouders er tegenaan dat als ze alles hebben gedaan om hun kind te helpen het gedrag toch blijft en niet verdwijnt.... wat is dat toch?
Dat heb ik ontdekt! Naast feitelijke behoeftes van honger, volle luier, pijn heeft een baby en een kind ook emotionele behoeftes die het verteld via gedrag!
Logisch eigenlijk want als jij een rot dag op je werk hebt gehad waardoor je chagrijnig bent, laat je lijf eigenlijk aan jou merken dat je iets nodig hebt om de dag te verwerken. Vaak is dat het delen van je dag aan een dierbare wat letterlijk opluchting geeft en je stemming er weer door veranderd. Van “huilen” naar “lachen” gaan dus eigenlijk.
Dit is net zo voor een baby want deze gedragingen starten niet bij drie jaar of bij een volwassen leeftijd wat vaak gedacht word. Het mens zijn start bij de bevruchte eicel dus gedrag ook! Je lijf start dan met groeien fysiek en je emotionele systeem start dan ook, alles start namelijk zodra je een mens word.
Logisch eigenlijk toch? Alleen word vaak gedacht dat dat niet zo is. Dat wanneer een kind zich dingen pas kan herinneren dat hij dan pas ook ergens last van kan hebben. Herinneringen onthouden we deels vanaf drie jaar daarom denken we ook dat het bewustzijn van een mens dan pas start.
Dat is dus niet zo hebben wetenschappers na 35 jaar onderzoek en observatie van baby's in de buik, en uit de buik en tijdens hun eerste levensjaren ontdekt.
Een baby beleeft alles al bewust vanaf de 33ste dag na de bevruchting. En die belevingen slaat hij of zij op in zijn lijfje. Dat is zo omdat als het in de buik bij mama het niet zo fijn heeft, dat kan door allerlei oorzaken zijn dat kan de baby zijn of haar overlevingsmechanisme aanzetten om in leven te blijven. Oorzaken van het niet fijn hebben in de buik kan zijn:
• omdat de mama helemaal niet zwanger wilt zijn en daardoor veel stress heeft de baby heeft. De baby krijgt naast voeding door de navel streng ook de gevoelens en emoties door de navel streng. Alles wat moeder voel voelt de baby ook, dus ook stress.
• Wanneer de moeder heel erg misselijk is en zich ziek voelt, dat geeft ook stress en vaak minder voeding aan de baby.
• Of wanneer er relatieproblemen zijn tussen de moeder en de vader.
• Een verhuizing of overlijden kan veel stress geven aan moeder dus ook aan de baby.
• Er zijn er nog veel meer, je kan ze niet altijd voorkomen. Spanning stress zit eenmaal in ons leven maar de baby kan er dus wel iets mee doen om zichzelf te beschermen zoals zijn of haar overlevingsmodus aanzetten.
Als een bevalling erg overweldigd was voor de ouders en zij hebben de bevalling als pittig ervaren dan was dat het ook voor de baby. Je kind kan dat niet delen door te praten wat de ouders wel doen. Voorbeelden van hoe een baby dat laat zien zijn:
• Door te huilen
• Door onrustig te zijn
• Door slecht te slapen
• Door weinig te eten
• Door veel eten willen want door de navelstreng kwam niet voldoende voeding dus wilt de baby dat inhalen. Logisch want als wij een poos veel te weinig eten hebben we zodra er eten voorradig is ook ineens behoefte aan veel eten en gaan we is er ineens" snaaien " kijk maar eens naar het tv programma Expeditie Robinson. Die deelnemers weten dat ze rustig moeten starten met meer eten na hun deelname. Maar allemaal gaan ze snaaien, omdat hun lijf dat vraagt. Die drang is zo sterk. Het lijf denkt dit overkomt mij niet meer en gaat als een gek om eten vragen, ook al heeft het al eten gekregen. Tot dat je na een tijdje beseft er is genoeg eten , ik ga toch even stoppen met snaaien dan leert mijn lijf dat het geen honger meer hoeft te hebben want ik eet nu weer goed en voldoende en meestal na 1 a 2 dagen is je lijf gewend. Zo werkt dat ook bij baby's en kinderen.
Er zijn 37 patronen wat de reden kan zijn.
Dus in plaats van de baby te laten huilen in bedje, of geen voeding extra geven omdat het echt genoeg eten zou moeten hebben. Is het belangrijk dat je juist de behoefte wel serieus neemt en onderzoekt waar die behoefte vandaan komt. Als je weet waar het vandaan komt kan je die behoefte van de baby inwilligen en zal het gedrag verdwijnen.
Dit is gevonden door meer dan 35 jaar wetenschappelijk onderzoek en observaties. Wat zou je doen als je dit wist als ouders? Dan geef je bijvoorbeeld tijdelijk wat meer eten om je kind te laten beseffen dat er echt nu wel meer dan genoeg is en stel je het gerust met er tegen te praten, te sussen, bij je te nemen. Want je kind is angstig dat het weer te weinig eten krijgt. Weet je dit niet en kon je je baby dit niet geven en is je baby of kind al een stuk ouder inmiddels dan kan het goed zijn dat hij of zij nog steeds gedragspatronen laat zien die afkomstig zijn vanuit de eerste periode. Logisch je kind heeft nog geen geruststelling en uitleg gehad van jou dus blijft het geregeld boos worden, of slecht slapen, of moeilijk eten of zeer eenkennig.
Het is zelfs echt zo dat vele kinderen gedragsdiagnoses krijgen van adhd/ add/ autisme of medische hulp vanwege achterstanden omdat ze stiekem nog last hebben van onduidelijkheden die in de eerste periode is ontstaan.
Kindjes die beademd zijn na de bevalling hebben vaak zoveel stress in het begin ervaren en snapten er niets van. Eerst lekker bij mama in de buik zitten en ineens geen zuurstof meer. Dat kunnen kindjes zijn die onrustig zijn en druk zijn en later als adhd-er worden bestempeld. Maar dat is eigenlijk geen oplossing. We moeten dit kind helpen om te beleven dat het niet meer onrustig hoeft te zijn.
Ons gedrag word gevormd tijdens de eerste 1000 dagen van ons leven. Net als dat dan ons lijf word gevormd is dat ook met ons gedrag. De zwangerschap, de geboorte en de periode daarna zijn de eerste 1000 dagen. En wat er in die tijd word ervaren door je baby heeft de grootste impact op het gedrag, het beïnvloed zelfs de genen van je kind waar ook het erfelijke gedrag in zit. Dit heet epi genetica. (dit komt uit de wetenschappelijke perinatale en prenatale psychologie oftewel zwangerschap- en babypsychologie waarin de werking van de hersenen, ontwikkeling en gedrag is beschreven wat na lang onderzoek is gevonden).
Die impact willen we weten, dan kunnen we je kind en je baby echt helpen!
Dat kan! De wetenschappers hebben gevonden wat er nodig is zodat we de baby dat kunnen aanbieden.
Deze info is gegoten in een prachtige methode die " Je Geboorte In Kaart” . In deze methode leggen we de zwangerschap en de geboorte van je kind in kaart van je kind. We onderzoeken zijn of haar belevingen wat een startverhaal oplevert en precies weergeeft waar je kind last van heeft en heeft ervaren en weet je dat dan ga je zijn of haar gedrag begrijpen! Daardoor kan je precies je kind geven wat het nodig heeft zodat het gedrag minder word of zelfs verdwijnt.
Ik bespreek de startverhalen van kinderen met de ouders en ik kan zo precies in 1 sessie achterhalen wat er echt aan de hand is. Ouders krijgen deze info van mij en de adviezen en kunnen zelf aan de slag. Het resultaat zal zijn geen gedragsdiagnoses maar een blije baby en later een blij kind. Of eindelijk de ware reden waarom jouw kind die al ouder is (ik doe het voor kinderen tot 18 jaar) ondanks alle hulp die je al in hebt geschakeld nog steeds niet rustiger is, of nog steeds concentraties problemen heeft (prematuren of dismaturen kinderen hebben dit vaak) of sociale problemen hebben.
Dit is geen spirituele of zweverige materie, wel is het even anders kijken dan we in onze maatschappij gewend zijn. Want deze materie is nog heel onbekend, maar word gelukkig steeds bekender. Het is wetenschappelijk en het geeft eindelijk ouders precies de handvatten die passen bij hun unieke kind. Ik leg de wetenschappelijke observaties en kennis naast dat van het startverhaal van het kind dat doe ik via de methode “Je Geboorte In Kaart. Dat doe ik via de sessie en ouders ontvangen direct inzichten.
Ik heb mijn vraag als hulpverlener gevonden! Wat helpt nu écht? Kijken naar het start verhaal, ook als ouders zelf de zwangerschap en bevalling van hun kind als oké hebben ervaren. Maar het kind laat wel gedragskenmerken zien. Het kind heeft zijn eigen beleving en laat dat via zijn of haar gedag zien en dat gaan we onderzoeken.
Werkwijze:
• Gratis kennismakingsgesprek via videobellen.
• 1 sessie online video bellen i.v.m. corona en dat ik iedereen kan helpen want afstand maakt niets uit. 1 Sessie duurt ongeveer 2 uren.
• Je ontvangt een prachtig uitgebreid en uitgewerkt verslag van de sessie en adviezen, Dit krijg je digitaal en per post aangeleverd.
• Dit geeft je echt alle handvatten en inzichten die je nodig hebt.
• Mogelijkheid om erna nog adviezen te krijg er via een coaching sessie die betaalbaar is en zolang of kort duurt als jij wenst.
Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op mijn website en meld je aan voor de nieuwsbrief, ik stuur geregeld meer informatie en tips in de nieuwsbrief! Www.coachinghetgoudenhart.
Gratis kennismakingsgesprek kan je inplannen door mij te appen, bellen of mailen.
0657250929 of romelia@coachinghetgoudenhart.nl
Lieve Groetjes,
Romelia Simon
Coach bij Coaching Het gouden Hart, Verheldert Gedrag.
RomeliaHetGoudenHart 08-08 om 14:09
Ik was vergeten in te loggen. Ik heb ool eem account. Groetjes Romelia Simon