Bezorgd over ontwikkeling

3 antwoorden en 36612145x bekeken

Sopje (Gast) 03-06 om 10:03

Hoi iedereen, 
Ik ben de trotse mama van een heel lief ventje dat net 1 jaar geworden is. Onze jongen is qua fijne motoriek helemaal mee en hij brabbelt de hele dag door, maar de laatste tijd begin ik mij zorgen te maken over zijn grove motoriek. 
Hij kan sinds 8,5 maand flink zelfstandig rechtop zitten als ik hem zo neerzet, maar hij geraakt nog steeds niet zelf van rug- of buiklig naar zit. Verder heeft hij ook nog nooit op de 'normale' manier gekropen. Hij ligt absoluut niet graag op zijn buik en draait zich dan ook zo snel mogelijk terug naar zijn rug, en doet totaal geen aanstalten om te kruipen. Hij beweegt zich liever al zittend verder op zijn poep, maar dit gaat niet zo snel. Hij is ook snel 'afgeleid': als ik hem probeer te stimuleren door een speelgoedje buiten zijn bereik te leggen, doet hij geen moeite om het speelgoed te pakken maar concentreert hij zich gewoon op iets anders, bv. zijn eigen voeten :-).  Soms trekt hij zichzelf recht als hij in zijn park zit. Rechtstaan vindt hij super, maar heel stabiel is dit nog niet. 
Ik hoor langs alle kanten dat het toch wel heel belangrijk is dat baby's kruipen, en volgens de statistieken zou onze jongen dit toch al onder de knie moeten hebben. Ik heb mij hierover al suf gezocht op het internet en heb dit al gevraagd op de crèche en aan de kinderarts, maar de meningen verschillen. De kinderarts maakte zich bv nog geen zorgen, terwijl ze hem op de crèche wel erg 'traag' vinden. 
Vandaar mijn vraag: Zijn er hier mama's wiens baby's ook nooit hebben gekropen of heel laat hebben leren kruipen? Zo ja, wanneer hebben ze dan uiteindelijk leren stappen? En zijn jullie hiervoor naar de kinesist geweest? Dit laatste overweeg ik wel. 
Alvast bedankt voor jullie antwoorden! 

reageer

Miss Butterfly (Gast) 10-06 om 00:56

Maak je niet meteen druk: niet alle kinderen kruipen. 
Mijn dochter heeft nooit gekropen en is nu een vrolijke dame van twee die vlot rondloopt. Ze is dus van niks naar stappen gegaan en dat duurde iets langer omdat ze bang was. Ze kon stappen aan een hand op een jaar. Volledig los pas op zestien maand omdat ze maar niet durfde lossen. Nu kan ze trouwens ook gewoon kruipen. Ze zag daar het nut volgens mij gewoon nooit van.  Geen kine of niks nodig gehad. Met rollen was ze overigens ook niet de snelste maar met taal inderdaad wel.

Bij mijn buurvrouw (een oudere dame) zijn ze met vijf kids en niet eentje heeft ooit gekropen. 

Goed in het oog houden en je blijven informeren maar het hoeft dus zeker niet per se een probleem te zijn integendeel: ik ken er echt wel veel die niet willen kruipen. Kine is volgens mij nog te vroeg nu. Pas als ze op iets meer dan een jaar niet stappen denk ik dat je daar misschien terecht kan. Dat hij zich recht wil trekken is denk ik wel een goed teken.

miss butterfly (Gast) 10-06 om 01:30

mijn dochter schoof trouwens niet eens op haar poep. Echt helemaal niks. Tot zestiend maand hulp en dan bezoek aan paleis t Loo en mevrouw vond er niks aan. T was zo erg dat ze er plots ronduit vandoor ging. Ik totaal in shock. Just haar moeder! :-)

Bloemetje (Gast) 22-07 om 22:17

Heel herkenbaar!!

Bij ons dochtertje precies hetzelfde, ze begon pas na 10 maanden af en toe te rollen maar doet dit nog steeds bijna niet (ze is nu net 1) ze vind op haar buik liggen gewoon niet leuk en doet dit ook zo min mogelijk. Vanuit liggen lukt het haar ook nog steeds niet om zonder hulp te gaan zitten.
Het lijkt erop dat ze nu een beetje begint te kruipen en lopen aan 1 hand lopen gaat redelijk en vind ze erg interessant.

Als je 'snellere' kindjes om je heen ziet is het soms best moeilijk om te zien dat jou kindje iets nog niet kan dat zei wel kunnen maar Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo en legt prioriteit bij wat het zelf belangrijk vind.


Ik zou me er echt niet te druk om maken! 
Komt allemaal goed!

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Bezorgd over ontwikkeling' in het Babyforum