Werken in tegenovergestelde ploegen

8 antwoorden en 35865241x bekeken

Ukje 05-08 om 13:49

Hey,

Ik ben op zoek naar mede mensen die ook met hun man/vriend tegenovergesteld werken in ploegen.
dus ik werk bv vandaag met de vroege en mijn man met de late om zo ons zoontje zo min mogelijk te belasten
door vroeg uit bed te moeten of laat in bed te gaan en er altijd iemand van ons is om hem op te vangen.

Dit klinkt allemaal heel mooi en je hebt weinig opvang enzo nodig maar ons zoontje bijna 15 maanden
begint nu wat zijn tol te eisen. Wij zien elkaar door de week nooit. altijd sta je alleen in voor de verzorging.
dan denk je, je hebt toch een weekend, maar ik werk ook in het weekend dus ben door de week eens 1 dagje thuis
waardoor het volledig huishouden nog moet gebeuren.

Hoe gaan jullie om met deze situatie? hebben jullie tips?

groetjes Ukje

reageer

Stellar 05-08 om 14:10

Hoi Ukje,

Wij werken ook onregelmatig en dat komt er op neer dat ik in 2 dagen veel uren maak, en de rest van de week vrij ben. Dan hebben we 2 hele dagen als gezin samen, en de rest zorg ik dus voor ons kindje en het huishouden. Doordat ik veel dagen thuis ben, en ons kindje nog slaapt tussen de middag, kan ik veel werk verrichten in huis (al vindt mijn man soms van niet haha!).

Ik kan me voorstellen dat je het soms zwaar vindt. Het lijkt mij dat je even kritisch moet kijken naar jullie tijden: Kan 1 van jullie misschien minder gaan werken/andere tijden gaan werken? Moet jullie kindje misschien toch naar een opvang/oppas? (Kan ook geen kwaad voor de sociale vaardigheden!). Het is naar mijn inziens in ieder geval wel heel belangrijk dat je je goed voelt in de situatie die er heerst, en als dat niet zo is, echt een aanpassing doen hoor, anders loop je jezelf straks voorbij. En daar heeft niemand wat aan.

Ook belangrijk: Blijf leuke dingen mét het gezin doen, maar ook even zonder het gezin: Gezellig een avondje weg met vriendinnen bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je er wat aan hebt..

Ukje 05-08 om 14:19

Hey Stellar,

Bedankt voor je antwoord.
Ik ben nu al op het punt dat ik heel de dag gefrustreerd rondloop en het allemaal niet meer zie zitten.
Idd minder gaan werken is mss een oplossing wij werken voltijds en ik zou dan minder gaan werken naar 80%
Ik werk in een ploegensysteem en daar kan ik niets aan veranderen en mijn man ook niet. anders moeten we 
ander werk gaan zoeken in daguren maar dat is in deze tijd in de maatschappij ook niet meer makkelijk
en ook dat we al wat anciënniteit hebben opgebouwd enzo.

We proberen leuke dingen te doen met het gezin eens gaan zwemmen of fietsen enzo maar dat is maar eens heel af en toe wat s'middags slaapt onze zoontje nog. weggaan met vrienden schiet er bij mij altijd over. mijn man gaat regelmatig nog met vrienden weg maar ik ben blij dat ik eens thuis ben en in de zetel kan zitten rustig. weggaan met vrienden lijkt tegenwoordig een hele opgave en voor het vertrekken. 

mijn schoonouders vangen ons zoontje op wanneer wij werken zijn. wat ook voor veel frustratie zorgt omdat ze niet doen wat wij vragen. dusja veel problemen momenteel en heel moeilijk om beslissingen te nemen

kom er niet zo goed uit

groetjes

Stellar 05-08 om 14:22

Hoi Ukje,

Niet leuk dat je je nu zo voelt
Je probeert je best te doen om het zo goed mogelijk te doen, maar vergeet vooral jezelf in deze situatie.

Misschien moet je je afvragen waar je nu echt gelukkig van zou worden? Bijvoorbeeld door je voor te stellen hoe je jullie gezin over een jaar ziet? Nog steeds zoals het nu gaat? Wat moet er veranderen? Voor wie moet er iets veranderen? Hoe ga je dit aanpakken?

Ukje 05-08 om 14:25

hey,

Ik heb al veel nagedacht maar kom er momenteel niet goed uit.
precies een cirkeltje waar ik in zit te draaien. Ik denk dat ik gwn moet leren om wat harder
te worden en meer van mij af moet leren zetten. maar het is moeilijk dat je man er nooit is
om er eens mee te praten omdat we altijd tegenovergesteld werken en ik dan weer int weekend
moet gaan werken schieten er ni veel vrije momenten meer over

Stellar 05-08 om 14:34

Het lijkt mij dat je dat je een verandering in werking moet gaan zetten.

Ga met je vent zitten als jullie samen thuis zijn, leg hem je probleem/twijfels voor en bekijk hoe je het leuker kan maken voor beiden.

Bijvoorbeeld: Een schema maken voor het huishouden: Op welke dag doe je wat aan taken?
Een keer per maand samen uit eten: Opvang regelen
Een keer per maand met vriendinnen weg terwijl je vriend gewoon thuis is
Als je thuis bent met de kleine, kijk wat je samen kan ondernemen om te genieten van elkaar, bijv. kinderboerderij, speeltuin, bibliotheek, op bezoek bij familie/vrienden. Dan ben je ook even uit de omgeving weg.

Als je juist thuis wil blijven is dat ook prima natuurlijk

chantieeeee 18-08 om 12:50

ukje, ik weet precies wat je bedoeld. Wat enorm herkenbaar!!! Wij doen het ook zo, als ik vroege dienst draai, draait mijn man late dienst en andersom. Wij hebben hier een bewuste keuze in gemaakt. maar achteraf besef je pas hoe het werkelijk werkt. heel veel zie ik mijn man niet en veel dingen moet je alleen ondernemen ipv als gezin en dat brengt weleens wat teleurstelling/frustratie  het is wel gezellig natuurlijk maar met zijn 3tjes op pad is gewoon veel leuker. En inderdaad soms krijg je dan opmerkingen van derden dat je in het weekend van alles kan doen maar ik en mijn man werken in een 24 uurs bedrijf dus weekenden en feestdagen zijn niet automatisch vrije dagen Die menseb negeer ik ook gewoon. Niet iedereen kan zich indenken hoe werken in ploegendienst is. Hoe oud is jullie kindje nu? Ons kindje is nu 14 maanden en ik heb er al veel minder last van dan in het begin. Ik kan nu ook meer doen met mijn dochter nu ze wat groter is, lekker stukje fietsen  kinderboederij speeltuintje etc  Tuurlijk is het niet leuk als je overal alleen voor staat. Maar het went wel uiteindelijk zonder dat je het door hebt. Mijn man ervaarde het hetzelfde als dat ik het deed. Zeker omdat het ook ons eerste kindje is en je dan toch soms nog wat onzeker bent. tenminste dat hadden wij wel. Ik hoop dat je binnenkort je je draai gevonden hebt. Probeer als jullie wel een keer samen vrij zijn samen wat romantisch/gezelligs te doen. dat is wel belangrijk voor je relatie.  Hoe staat je man erin eigenlijk?  oh ik ben trouwens met ouderschapsverlof 28 uur gaan werken zijn maar paar uurtjes per week want normaal werk ik 36 uur en het is onbetaald maar scheelt echt enorm in tijd thuis.

Chelsea 27-09 om 11:51

Ik ben minder gaan werken. Ja wel minder inkomen nu maar meer geluk. Ben niet geboren om alleen maar te werken. Ik was altijd aan het haasten en altijd chagrijnig en inderdaad op de zeldzame vrije dagen moest het huishouden gebeuren en ben je te moe om nog wat aktiefs te gaan doen.

Ukje 28-09 om 11:27

hey,

@ Chantie: mijn zoontje is vorige week 16 maanden geworden. Wij hebben idd ook de bewuste keuze gemaakt om tegenovergesteld te werken en in begin valt dat mee maar nu na een jaar voltijds te werken valt het super zwaar. ik werk in 40 uren week en mijn man in 37 uren week. Ik werk zowel vroege late nachten daguren weekends en feestdagen en alles super onregelmatig. mijn man werkt week om week late vroege. nu het bij hem rustiger is op het werk werkt hij enkel in daguren en wissel ik ook geen uren. dan zijn we savonds meer samen thuis en ik voel dan toch het verschil. nu werkt hij 3 weken in daguren en alles loopt veel vlotter en gemoedelijker en dat doet zoveel deugd. samen koken en eten samen in de zetel tv kijken en samen voor ons zoontje zorgen. maar ik weet dat dit ook weer van korte duur zal zijn eenmaal het terug drukker wordt op zijn werk zal hij terug ploegen moeten draaien.

Ik heb wel besloten om minder te gaan werken vanaf volgend jaar in 80% ipv van 100% dagje in de week extra thuis. denk wel dat ik dat kan gebruiken. 

groetjes

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Werken in tegenovergestelde ploegen' in het Babyforum