Lastige situatie

1 antwoord en 35644660x bekeken

janawuyts21 12-09 om 21:38

Hey ik ben jana en ik ben net nieuw op het forum!
Ik ben hier terecht gekomen omdat ik graag jullie mening zou willen horen over mijn situatie.

Ik heb een zusje van nu 2 jaar en 8 maanden ik ben haar zus maar ben heel veel thuis ook bij haar.
Mijn moeder heeft toegezegd van ook op mijn nichtje te letten van nu 2 jaar en 4 maand, mijn nichtje komt hier al vanaf ze 6 maand oud is.

Nu is het probleem dat mijn zusje heel veel moeite heeft met het delen van haar spulletjes.
Als mijn nichtje hier komt gaat het er soms hard aan toe en is het echt oorlog tussen hun. 
Mijn nichtje is echt heel onzeker en weent om het minste en mijn zusje is net het tegenovergestelde ze is heel dominant maar ik denk ook dat dit door heel de situatie komt.
Mijn zusje heeft al vanaf de moment dat ze goed en wel besefte dat ze op deze wereld was al haar spullen moeten delen tot zelfs haar mama en papa toe.
Mijn nichtje haar ouders brengen nooit spullen mee van bij haar thuis dus zij moet eigenlijk nooit haar eige spulletjes delen met iemand anders want ze is nog enig kind.
Als we bij haar langs gaan staat ook meestal al het speelgoed omhoog en mag mijn zusje niet veel aanraken we zijn daar niet bepaald welkom...
Dus als mijn nichtje hier komt en ze wilt iets nemen om mee te spelen begint mijn zusje meteen NEE te roepen en soms slaat ze ook. Mijn nicht is dan helemaal overstuur en begint heel hard te wenen.

Ik merk ook dat deze situatie niet meer gezond is voor hun beide, mijn zusje is heel waakzaam een hele dag houd ze mijn nichtje in het oog het is zelfs zo erg dat ze soms op haar nageltjes en handjes zit te bijten van de zenuwen.
Dit vind ik dan heel erg om te zien omdat ik vind dat zij ook recht heeft op haar eigen spulltjes.

Ik begrijp heel goed dat ze moet leren delen maar ik vind dat dit ook van 2 kanten moet komen en niet alleen dat mijn zusje al haar spullen moet delen. 
We hebben ook al super vaak gevraagd aan de ouders van mijn nichtje om speelgoed mee te brengen en dan brengen ze het 1 keer mee en dan blijft het weer thuis. 
Als ze dan iets meebrengt van thuis dan begrijpt mijn zusje ook wel dat het van haar is en dan laat ze mijn nichtje er ook gewoon mee spelen en speelt zij met haar eigen speelgoed.

Mijn nichtje is hier ook full time 5 dagen op de week meestal van 9 uur smorgends tot 19u30 savonds en dan merk je dat ze elkaar gewoon beu zijn.
Ik weet niet meer hoe we dit moeten oplossen maar soms is het echt niet te houden en maken ze zoveel ruzie en vechten ze met elkaar dat het gewoon geen pretje is om op hun te letten.

Ik merk ook dat mijn nichtje haar hier niet thuis voelt vroeger als ze kleiner waren was zij degene die mijn zusje pijn deed dat is nu helemaal veranderd.

Ik denk dat dit geen gezonde situatie meer is voor beide peuters, want mijn nichtje haar moeder verteld dan dat ze heel kwaad is thuis op hun en niet luisterd dus ik denk dat dit gewoon frustraties zijn omdat ze niet zichzelf kan zijn overdag bij ons.
We proberen te bemiddelen en iedereen gelukkig te maken maar dit gaat soms gewoon niet.

Hopelijk kunnen jullie mij een antwoord geven en ik zou graag jullie mening horen over de hele situatie.
Groetjes Jana

reageer

Anoniem (Gast) 13-09 om 14:50

Ik denk dat het grootste probleem de leeftijd is. Peuters moeten nog leren om samen te spelen. Ze kunnen prima naast elkaar spelen met hun eigen speelgoed, maar samen spelen en delen is soms nog teveel gevraagd. in de ogen van een peuter draait de wereld om hun, ze kunnen zich nog niet goed inleven in een ander. Dat leren ze naarmate ze ouder worden. De ouders van je nichtje moeten gewoon elke keer dat ze komt zorgen dat ze speelgoed van zichzelf mee heeft of iets aanschaffen wat bij jullie blijft maar van haar is om mee te spelen. Zo voelt jouw zusje zich niet bedreigd en kunnen jullie rustig die twee kleintjes leren om samen te spelen, eerst onder begeleiding en naarmate ze ouder worden steeds zelfstandiger. Hopelijk worden ze in de toekomst dan goede vriendjes maar het is nog wat vroeg om dat nu al van ze te verlangen

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Lastige situatie' in het Babyforum