Zindelijk ontlasting

2 antwoorden en 29323310x bekeken

Mama2014 25-02 om 14:44

Hallo, onze dochter is 4 jaar en gaat sinds 4 weken naar de basisschool. Nu is ze alleen nog niet zindelijk als het gaat om de ontlasting.  Dit resulteert al een hele tijd in vrij vaak vieze broeken. We hebben een tijdje geprobeerd om tegen haar te zeggen dat als ze wat voelde dat ze het dan moest zeggen, zodat ze dan een luier kreeg. Dit ging een tijdje goed.  Vervolgens hebben we gezegd dat we het eerst een keer op de wc gingen proberen, lukte dat niet dan kreeg ze als ze weer aandrang kreeg alsnog een luier. Dit hebben we op den duur naar 2x proberen gebracht. Ons meisje  wilde dit op den duur niet meer, en wilde soms maar een paar tellen op de wc zitten dus om haar wat langer op de wc te houden gingen we actiever een praatje maken, een verhaaltje lezen of soms zelfs met een telefoon of tablet erbij een filmpje kijken. Het is ons wel opgevallen dat als ze dan op de wc zat, dat ze ook echt alleen maar op de wc zat, en niet probeerde te poepen. Nu gaat ze inmiddels naar school en krijgt ze een terugval. Ze heeft weer vaker (bijna altijd) een vieze broek en geeft het niet meer aan. Ze zegt de ene keer dat ze het niet voelt als ze in haar broek gepoept heeft (wat moeilijk te geloven is omdat ze ook regelmatig overduidelijk in een hoekje gaat staan en daar aan het persen is), de andere keer zegt ze dat ze het spannend vind, maar ze weet niet waarom. 
Op school hebben ze (begrijpelijk) geen tijd om de broek telkens te verschonen hierdoor is ze afgelopen week 1x op de bso gekomen met een hele vieze broek en zijn we 1x gebeld door de juf of ze opgehaald kon worden. Wat ons een beetje het gevoel gaf dat ze gestraft werd omdat ze in haar broek had gepoept. Dit was volgens de juf absoluut niet de intentie maar wij denken dat dit onbewust misschien wel gebeurd. 
Is er iemand die nog tips heeft want wij zitten met onze handen in het haar. 

reageer

Blotevoeteninhetgras 25-02 om 15:03

Lastig....
Hier een jongen van 5 die ook alleen in de luier poept. Nu houdt hij het in tot thuis en vraagt dan om een luier. Als ze thuis is poept ze dan ook in haar broek? 
De stap naar school is erg groot voor een kind dus ongelukjes gebeuren dan weer een tijdje. Ik snap wel dat school een poepbroek wat anders vinden dan plas maar je kan een kind niet zo laten rondlopen. Kan ze het niet ophouden of heeft ze er nog geen controle over? 
Wellicht kunnen ze bij het cb of op de poeppoli wat uitleg en tips geven! 
Succes

Debby (Gast) 25-03 om 19:39

Hallo,
Wat vervelend voor je dochter. Als je wilt kijk dan op de site www.spelendzindelijk.nl 
Er staan bij het kopje info praktische tips waarmee ouders verder kunnen, in het boek staat nog veel meer. Je kunt ook gebruik maken van een adviesgesprek als je dat wilt. 
Heel veel succes ermee.
groetjes,
Debby

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Zindelijk ontlasting ' in het Babyforum