Ik weet niet meer wat te doen

13 antwoorden en 41517944x bekeken

Nikki (Gast) 06-11 om 18:33

Ik ben in de 30ste week van mijn zwangerschap en het gaat best goed daarmee.Het is mijn tweede zwangerschap. Ik heb een kleuter van 4 die altijd al een pittig karaktertje had, maar ik kon er best goed mee omgaan. Mijn man en ik zijn erg consequent met hem, soms streng. We houden veel rekening met zijn gevoelens en praten veel met hem en hij weet dat we van hem houden. Hij krijgt veel liefde, en veel aandacht. Ik doe echt mijn best voor hem, Ik praat met hem, knuffelen, we lezen boeken, zingen liedjes,knutselen , uitstapjes noem maar op. Ik steek echt heel veel energie en moeite in mijn kleuter. Hij weet dat hij een broertje erbij krijgt en daar is hij ook heel blij mee, hij praat tot de baby in de buik en zingt liedjes voor de baby. Ook vraagt hij mij regelmatig hoe het met de baby gaat. of vraagt wat de baby aan het doen is. Thuis gaat het goed met ons. Mijn man en ik hebben een geode verstandshouding, we praten ook veel met elkaar en helpen elkaar. Ruzies of misverstanden bespreken we altijd laat in de nacht als onze kleuter al slaapt. We hadden enkele weken geleden ruzie, maar mijn kleuter was niet thuis. Die avond hebben mijn man en ik de ruzie besproken en was het over. Mijn kleuter heft er dus niks van meegekregen. Maar het gaat niet goed met hem op school. Hij krijgt driftbuien en is al twee keer de klas uitgezet door de juf. Ik vind dat zo vervelend, we moesten ookal een keer langsgaan voor een gesprekje met de juf, want zijn gedrag is niet goed. Hij wil niet luisteren naar de juf, huilt om alle kleine dingetjes, stampt met zijn voeten, gooit zichelf op de grond en gilt de hele school bijelkaar. We hebben hem gestraft hiervoor en ik heb al zijn speelgoed van hem afgepakt. Maar dit gedrag gaat niet over. Ik heb het ook besproken met mijn kleuter dat zijn gedrag niet acceptabel is. En ik heb hem ook gevraagd waarom hij dit doet. Zijn antwoord was dat hij naar een andere school wil. Toen ik vroeg waarom zei hij dat hij niet wil dat de juf hem dingetjes zegt. Hij zat op zijn stoeltje te wippen en wil niet dat zijn juf daar wat van zegt. Maar dat kan natuurlijk niet! thuis hebben we ook regeletjes en sommige dingen kunnen gewoon niet. Hij moet ook leren zich aan regeltjes te houden en zich aan te passen. Toen zijn juf ziek was wou hij niet dat er een andere juf kwam etc. Maar dat kunnen we niet voor hem regelen.
Mijn man en ik komen er niet uit en weten niet meer wat te doen.
We hebben geprobeerd om het op een rustige manier op te lossen,maar mijn man verliest zijn geduld en ik ben radeloos. Mijn man zegt dat als dit nog een weekje doorgaat hij een pak rammel op zijn broek krijgt. Ik weet niet meer wat nou goed is of niet. We hebben van alles geprobeerd. Niks helpt! wie heef een tip voor me, advies,een andere plan vaan aanpak? iemand ervaring met een soort gelijke situatie?

groeten
Nikki

reageer

madelene 06-11 om 23:22

Ik denk dat het ten eerste heel belangrijk is om naar de oorzaak te kijken van zijn gedrag.
Een kleuter die zulk soort gedrag vertoond vraagt meestal negatieve aandacht.
Mischien kan hij zijn gevoelens wat hem dwars zit nog niet op de juiste manier uite en doet dat dus door negatieve aandacht te vragen.
Ik denk als je hem straf geeft dat hij niet gehoord wordt er zit hem duidelijk iets dwars

madelene 06-11 om 23:23

Door telkens te straffen maak je het alleen maar erger en escaleert het alleen maar.
Wordt het van kwaad tot erger
De bedoeling is om achter de oorzaak van zijn gedrag te komen
Heel misschien kan het ook aan de juf liggen gaat zei niet op de juiste manier met hem om .
Ik denk dat je het beste een maatschappelijk werker kan vragen mischien kan zij er achter komen wat er met jullie zoontje is hij voelt zich duidelijk niet lekker in

madelene 06-11 om 23:31

Ik heb ook zo soort gelijke situatie met ons oudste dochtertje gehad.
Ga naar zijn wereld verplaats je in zijn wereldje hij is pas 4 jaar
Veel te jong om zo strikt aan regels te houden en zo gestraft te worden.
Hij huilt om alles zeg je daar zit ook een oorzaak achter hij kan zijn emoties misschien niet goed een plaatsje geven.
Dit is zijn manier van ontladen
Vergeet niet om niet te hard op te treden hij is nog maar een kleuter
Ik zou school maatschappelijk werk
Vragen om de oorzaak proberen te vinden van zijn gedrag.
Heel veel sterkte Groetjes madelene

madelene 07-11 om 00:42

Sorry voor het paar keer plaatsen mobiel deed raar

Nikki (Gast) 07-11 om 04:26

Beste Madeleine,
Bedankt voor je reactie! Ik heb erover nagedacht en heb dit met mijn man besproken. Ik heb nog eens met mijn zoon gesproken hierover.
Ik heb hem gevraagd wat hem precies dwars zit , ook heb ik hem gezegd dat hij me altijd alles mag vertellen als iets niet leuk os op school of als hij ergens moeite mee heeft. Mijn man en ik hebben besloten om hem niet meer te straffen. Ik wil dat mijn zoon weet dat ik hem begrijp en van hem hou en dat hij altijd bij ons terecht kan. Ik denk ook dat ik met een maatschappelijk werkster ga praten hierover.
Ik heb inderdaad het gevoel dat iets hem dwars zit. En het rare ervan is dat hij thuis heel anders is en alleen op school dit gedrag vertoont .
We gaan het nog een weekje aankijken. Maar in de tussentijd zal ik het hem heel duidelijk maken dat hij mij alles mag vertellen.
hoop dat ik eruit kom.

groetjes,
Nikki

Anoniem (Gast) 07-11 om 08:33

Hoi Nikki,

Wat een lastigere situatie.
Ik vind het knap van jullie hoe jullie er al mee omgaan en überhaupt met jullie kleuter omgaan.
Had hij dit gedrag ook al voor de zwangerschap? Mijn oppas kindje haar gedrag veranderde eind van de zwangerschap van haar moeder, blijkbaar voelen ze dat toch wat aan (niet dat dit bij jullie zoontje zo hoeft te zijn hoor maar wie weet heb je er wat aan) grote verandering natuurlijk voor ze..thuis was ze bijvoorbeeld veel brutaler en bij mij waren het grote tranen bij binnekomst en vertrek mama(wat nooit zo was) en hier was haar gedrag ook anders nou is de baby geboren en is al ruim 2 maanden oud, maar ze lijkt nou wel weer de 'oude' te worden ze komt weer vrolijk en gezellig mama uitzwaaien en ze is ontzettend trots op dr kleine zusje! Misschien heb je er wat aan..kan me voorstellen dat je dan even met je handen in ke haren zit van wat nu...heel veel succes en hopelijk valt alles gauw op zn plekje!

Liefs

Beertje 07-11 om 08:48

Goede morgen Nikki,

Ten eerste gefeliciteerd met je zwangerschap!

Wil beginnen met dat ik persoonlijk het fout vind om je zoon ook nog eens thuis te straffen. Hij had op school al straf gekregen. 1 keer straf is meer dan genoeg. Dat jij hem aanspreekt op zijn gedrag is meer dan genoeg.

Het gedrag van jou zoon op school lijkt heel veel op dat van mijn zoon op zijn oude school. Uit jou verhaal maak ik op dat hij thuis veel aandacht krijgt, hulp en regelmaat. Op school is dat er niet. Zit hij met veel meer kindjes in de klas die aandacht nodig hebben. Gaan de dingen niet zo als thuis. De juf kan hem op dit moment niet aan. Jou zoon heeft behoefte aan iets wat zij hem nu niet kan bieden. Ik vind het heel knap dat jou zoon aangeeft waar hij problemen mee heeft. Het lijkt erop dat hij moeite heeft met de juf zelf. Wat voor juf is het? Duidelijk en streng of lief en zacht?

Mijn zoon had vorig jaar 2 juffen, een zachte juf die veel praatte en een strenge duidelijke juf. Bij de strenge duidelijke juf was er nooit geen probleem, bij de lieve juf was het altijd mis. Dit heeft hij in het dagelijks leven ook.

Ik zou met de juf bespreken hoe zij met hem omgaat en hoe jullie met hem omgaan. Maak afspraken over hoe dit aan te pakken. Het ligt echt niet alleen aan jou zoon. Blijf ook zeker niet te lang aan modderen. Mijn zoon kreeg deze problemen toen hij 4 jaar was, heel wat gesprekken gehad op school. De school kon hem niet bieden wat hij nodig had. Rust regelmaat duidelijkheid en streng. In Januari zijn wij van school veranderd. Dat hadden wij echt veel eerder moeten doen. Het gaat nu zoveel beter met hem.

Hou zijn gedrag in de gaten voor nu. Om nu al gelijk hulp te gaan zoeken vind ik wel wat ver gaan. Hij is nog erg jong en in zijn ontwikkeling. Als hij echt problemen blijft houden als hij een jaar of 6/8 is kun je altijd nog. Hij is nog maar 4 dan valt er nog niet heel veel van te zeggen. Thuis hebben jullie hem onder controle en weten jullie hoe hij is. Echt super knap hoe jullie dat doen! Petje af daarvoor.

madelene 07-11 om 11:03

Hoi nikki graag gedaan Door dat ik de zelf soort gelijke situatie had met ons oudste dochtertje herken ik veel uit jou
Verhaal. zei is veranderd van school en nu gaat het super ik herkende mijn eigen meisje gewoon niet meer.
Maar omdat je ook duidelijk aangeeft dat het voornamelijk op school voorkomt zijn gedrag denk ik toch dat het ook aan zijn juf ligt die misschien niet op de juiste manier met jou zoontje omgaat
kijk elk kindje heeft een andere aanpak nodig misschien heeft hij heel erg veel behoefte aan waardering aandacht complimenten daar zijn sommige kindjes erg gevoelig voor en als daar dan geen rekening mee gehouden wordt dan kan dat dus escaleren in negatieve aandacht vragen wat wij als volwassenen al snel als vervelend gedrag bestempelen maar wat eigenlijk een signaal is dat hij ergens mee zit .
Het wordt natuurlijk een cirkeltje de juf vind hem vervelend geeft hem straf kijkt helemaal niet waarom hij zo doet want ze heeft geen tijd heeft meerdere kindjes in de klas. Gevolg daarvan hij voelt zich nog meer niet gehoord en gezien Door de juf dus gaat na de straf alleen maar nog vervelender gedrag vertonen in haar ogen. Maar in werkelijkheid vraagt je zoontje om gehoord te worden.
Het ligt ook aan de juf is ze snel gestrest of kan ze weinig hebben dat heeft allemaal zijn uitwerking op jou zoontje.
Heel fijn om te lezen dat jullie met hem ook gepraat hebben en hem hebben duidelijk gemaakt dat hij alles kwijt kan dat geeft een geborgen en veilig gevoel aan een kleuter en ik zou zeker als ik jullie was misschien van juf veranderen.
Heel veel sterkte Groetjes madelene

Nikki (Gast) 07-11 om 12:03

Bedankt voor jullie reacties allemaal! @ Anoniem dit gedrag is begonnen vanaf het moment dat hij met school begonnen is. Soms denk ik ook dat het iets met de zwangerschap te maken heeft, en dan hoop ik dat het straks over is. Maar als ik de reacties van Madelene en Beertje lees dan twijfel ik echt over de juf. De juf is streng en niet echt aardig. Maar in het begin dacht ik dat het wel goed zou zijn voor hem. Leert hijook daarmee omgaan dacht ik. Maar het gaat niet. Hij is de rustige manier van ons echt gewend. Het straffen hebben we echt gedaan omdat we echt niet meer wisten wat te doen, en we zijn nu ermee gestopt. Het werkt inderdaad averechts, zoals ik als zei. Het helpt niks. Ik wil hem niet (nog niet) van school veranderen. Ik ga alles eerst met hun bespreken . Ik wil nu echt wel weten hoe de juf dat allemaal aanpakt en hoe ze omgaat met mijn zoon en natuurlijk ook de andere kinderen. Ik ga dit bespreekbaar maken op school dus.
verder doen we het thuis gewoon op onze manier. Bedankt voor jullie reacties. Ik heb hierdoor toch wat meer inzicht en voel me nu niet zo onzeker meer.

Nikki

madelene 07-11 om 12:36

Hoi nikki heel erg veel respect heb ik voor jou als mens en moeder je komt met een Hulp vraag en tegelijkertijd bezit je zelf al over het goede inzicht van war er de oorzaak van zou kunnen zijn
Ik ben heel blij om dat te lezen en streng is zeker niet altijd goed het kan zelfs een kindje beschadigen.
Structuur en duidelijkheid is wel goed dat een kind weet waar hij aan toe is
Maar streng en straffen is inderdaad helemaal niet goed en ook zeker niet nodig.
Heel erg blij ben ik dat jullie het bespreek baar zullen maken op de school
En dan kan er een oplossing komen bijvoorbeeld de juf die of haar manier van benadering en omgang met jullie zoon moet veranderen of een andere juf.
Het is altijd fijn om je hart te kunnen luchten en opvoeding is niet makkelijk maar wel heel fijn dat we zo elkaar kunnen helpen en steunen.
Sterkte en succes ermee
Groetjes madelene

Beertje 07-11 om 12:48

Tuurlijk moet je niet gelijk van school veranderen. Hopelijk is het met een andere aanpak te veranderen. Een kind is heel eerlijk als hij/zij iemand niet mag laat hij dat duidelijk merken. Het ene kind meer als het andere kind. Soms werkt het gewoon niet. Je hoeft het echt niet bij jou zelf of bij je kind te zoeken. Een mens mag nou eenmaal niet iedereen. Jou zoon heeft een uitgesproken menig. Leer hem dat hij niet altijd zijn zin kan krijgen en dat hij ook dingen moet doen wat hij niet wil wat word gevraagd door een persoon die hij niet zo lief vind. Kom voor jezelf en je kind op op school.

Heel veel succes!!!

Nikki (Gast) 07-11 om 13:10

Thanx Dames!!!
bedankt voor je complimentje Madelene. En pfffff wat is opvoeden moeilijk, ja! @ Beertje je hebt groot gelijk hoor. Ik voel me nu echt zeker en voel dat ik de situatie weer aankan. Ik ga hem nu begeleiden om zich aan te passen in situaties die minder leuk zijn. Hij weet nu al dat hij iets mag zeggen als het hem dwars zit. ik heb hem gezegd dat hij dat ook gewoon aan de juf mag zeggen. En als het niet lukt zal ik/papa bijspringen en hem daarbij helpen. Ik ga dit dus een weekje aankijken.
Ik zal weer een update geven na een tijdje.

echt bedankt dames!
groetjes

Nikki

Probeer eens te werken met een beloningsschema...belonen met een sticker...stempel op een mooie zelf versierde kalender op de frigo. Belonen voor iedere kleine prul dat ie goed doet. Dat werkt beter en sneller dan straffen. Dat noemen ze positief opvoeden :-) laat het weten! Onthou straffen roepen en slaan is niet juist. Vaak doen zij hetzelfde bij hun.kids later. Xxx

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Ik weet niet meer wat te doen' in het Babyforum