bang om weer borstvoeding te geven

14 antwoorden en 38497840x bekeken

Sas 31-10 om 14:14

Hallo allemaal,

Ik ben nu bijna 12 weken zwanger van mijn tweede maar er spoken twee dingen door mijn hoofd waarvan 1tje is dat ik echt bang ben om straks weer borstvoeding te geven.
Ik had voor mezelf en met mijn man van te voren al besproken dat het voor het hele gezin beter is dat ik geen borstvoeding zou gaan geven. Alleen bij mijn eerste heb ik het 11 maanden gedaan. Alleen ben ik echt zo ver gegaan dat ik er wel aan onderdoor ben gegaan.
Mijn bevalling is kantje boord geweest, maar ik stond achter borstvoeding dus vanaf de 4e dag groeide mijn mannetje al. In het ziekenhuis hadden ze mij gewaarschuwd dat het Door mij. bevalling echt nihil was dat het zou lukken, maar ik wist dat het ging lukken dus ondertussen dat ik meerdere zakken bloed kreeg legde ik mijn kereltje op mijn laatste krachten aan en ik heb een natuurtalent dus ik ben ervoor gegaan met als gevolg dat het enige wat lukte was borstvoeding en voor de rest zorgde mijn man voor de kleine. Ik heb ook hele kraamtijd op bed gelegen, op de 10e dag een fikse baarmoederontsteking, ik was door de ontsteking al half aan het hallucineren,aan het infuus in het ziekenhuis en ik ging door met bv.
Toen na 3 maanden kon ik weer wat doen. Met als gevolg dat ik 3x mijn heup ik een dwangstand heb gehad als gevolg van de bevalling en van elke keer moest ik maanden revalideren. Ik kon mijn zoontje ook vaak niet tillen en de BV en alles gebeurde dus vaak boven op bed . En toen ik eindelijk wat opkrabbelde na 9 maand kreeg ik een fikse borstontsteking die pas na 3 maanden over was..ik heb dus 11 maand borstvoeding gegeven, alleen ik heb nu soms nog een pijnlijke borst. Ik moest heeeeeeel langzaam afbouwen en heb dus op een ochtend besloten te stoppen toen ik en mijn zoontje een heel fijn moment samen hadden sochtends... en nu op dit moment zit ik enorm te huilen want ik zie die borstvoeding niet meer zitten...ik voel me zo'n slechte moeder...
Wat zouden jullie doen?

reageer

Sas 31-10 om 14:17

oh en feiten over borstvoeding heb ik n

Sas 31-10 om 14:22

Ho ik bedoel aan opnoemen van feiten dat het het allebeste is voor een kind dat weet ik en de voordelen weet ik ook, dus dat hoeft niet benoemd te worden anders had ik niet zo lang bv gegeven, maar de nadelen ken ik dus helaas ook...

Miss Butterfly 31-10 om 14:34

Mijn borstvoeding van de eerste was niet zo een succes. Het is uiteindelijk een drietal maanden gelukt. Mijn dochter was een erg trage drinker en voor haar was het dus niet zo ideaal omdat het haar zoveel moeite kostte dat ze voor ze genoeg had al wilde stoppen en ze dan nog honger had. Ik had een deskundige en die vond het knap dat ik het nog zo lang heb kunnen doen. Ik was ook de hele periode zo uitgedroogd (hoewel ik veel dronk) dat mijn voorhoofd gewoon afschilferde. Afkolven lukte niet wat heel gek was gezien het er soms echt uitliep. Net als vele mensen verbind jij (al dan niet bewust) 'goede moeder zijn' dus met 'borstvoeding geven'. Sorry maar dat is onzin!

Het is uiteraard zo dat borstvoeding het beste is. Het is gezond, afgestemd op de noden van je kind en de meest toereikende voeding (op voorwaarde dat de mama zelf goed op haar voeding let en niet rookt of drinkt). Borstvoeding vraagt een hele inspanning en als het niet lukt kan het ook zijn dat dit niet de schuld is van de mama (zoals bij mij: dixit de deskundige). Als je stressy wordt van het idee of je kan voor de rest niets meer doen moet je je de vraag stellen of je aan de andere noden van de baby kan voorzien. Een baby heeft meer nodig dan voeding alleen. Het is een afweging die je zelf moet maken. Een keuze is ook niet definitief. Je kan bv. ook een kortere periode voeding geven (zoals ik uiteindelijk nog heb kunnen doen).

Ik zie ook op tegen een tweede keer borstvoeding maar ik denk dat ik er toch voor ga. Elk kind is anders en bij mij was mijn dochter een heel moeilijke eter (ze is nu anderhalf en wil bv. ook al geen flesjes meer. Ik denk dat ze niet van melk houdt of zo... ik krijg ze echt niet meer verkocht). Als het opnieuw moeilijk is, bekijk ik met de deskundige hoe houdbaar het is en wat we kunnen doen. Ik ga ook van tevoren een gesprek met haar hebben.

Over wat ik daarnet al zei: veel vrouwen kiezen er niet voor om borstvoeding te geven. Ik heb zelf kort voeding gegeven (en werd scheef bekeken door sommigen) maar het maakt je (of mij) geen slechte moeder. Ik zal het omgekeerde voorbeeld geven: ik sta op een school waar een heel aantal kinderen thuis te maken hebben met losse handjes (en soms tot aan politie- ingrijpen toe). De mama's daar hebben allemaal borstvoeding gegeven volgens mij maar maakt hen dat automatisch betere mama 's dan mij? Don't think so!

Het is dus een kwestie van afwegen wat voor jullie de beste situatie oplevert. Een collega van me heeft de twee oudste zelf gevoed. Dan nog een derde (haar tweede zoon is zwaar gehandicapt en vraagt veel zorg) en ze zag de bv echt niet zitten. ze heeft daar dan ook niet voor gekozen en ik begrijp die keuze echt. Het moet leefbaar blijven. Ze is geen slechtere mama voor de jongste dan voor de andere twee, hoor.

Sas 31-10 om 14:47

Ik snap je helemaal hoor!
Alleen het feit dat ik niet voor mij kleine  man kon zorgen was met name door de bevalling en later scheefstand van mijn bekken.Dus wat dat betreft maakte op dat moment ook dat ik nog iets kon doen ipv niks en mij dus wel meer moeder voelde ondanks dat ik weinig kon op dat moment. 
Tuurlijk maakt het je geen slechte moeder als je geen bv geeft alleen bij mijn eerste heb ik het wel gedaan en vol overtuiging in gegaan en gebleven en nu lukt het niet meer..Dat begrijp ik niet van mezelf.

Sas 31-10 om 14:51

Bedankt trouwens voor je reactie

Miss Butterfly 31-10 om 15:44

Als je van geen kinderen naar één kind gaat dan kan je ook alles veel makkelijker laten vallen denk ik. Naar een tweede kind is moeilijker omdat je er nog eentje hebt rondlopen die aandacht vraagt. Misschien dus normaal dat het zwaarder aanvoelt: het is het ook. Ik ben verder ook nog niet helemaal zeker. Mijn man wil heel graag dat ik het doe en de voordelen zijn zo groot... waarschijnlijk proberen dus...

Sas 31-10 om 18:33

Ja dat telt ook mee! Het eerste jaar was voor mij lichamelijk een rotjaar. En er nu er nog 1 rondloopt wil ik zo weinig mogelijk risico lopen, zodat de ik de kans vergroot dat ik voor ze zorgen.

kruimel 31-10 om 19:22

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Flesvoeding is een prima alternatief.. Je bent geen slechte moeder als je de fles geeft, je kind groeit toch wel!

Gefeliciteerd met je zwangerschap en maak het jezelf niet te moeilijk

Amy 31-10 om 20:08

Ik ben iemand die in principe proborstvoeding is maar als je verhaal lees begrijp ik zo dat je er tegen op ziet. Ik zou het voor nu lekker in een hoekje parkeren en als het voor jouw rust geeft er vanuit gaat dat je flesvoeding gaat geven. Als je na de bevalling wel 'zin' hebt in borstvoeding dan doe je dat toch.
Mijn inziens ben je toch wel een goede moeder ongeacht welke voeding je gaat geven. Je hebt met je eerste kindje al laten zien dat je een bikkel bent.
Hoop dat het lichamelijk makkelijker voor je wordt met dit kindje.

Sas 01-11 om 09:20

Bedankt voor jullie heldere reacties!
Het voelt misschien meer als een schuldgevoel..
Ik vind het gewoon heel raar om mijn kind op te laten groeien met koemelk..
Mijn man heeft gister maar de knoop doorgehakt..ik kan het toch niet

madelene 13-11 om 23:30

Ik heb bv gegeven aan mijn bijde meisjes
Eerlijk gezegd consentreer ik mij niet op hoe zwaar het is of dat het vaak pijn doet.
Ja bv geven is niet alleen genieten 
Wat veel moeders denken of vanuit gaan
Maar ik vind de gezondheid en de band die ik ermee zo mooi opbouw met mijn kindje belangrijker. Dan de mindere kanten van bv
Daarbij vind ik het super dat alleen ik het als moeder kan geven het kindje hecht zich zo nog meer en sterker aan mij
Doordat er niet de fles wordt gegeven door een ander .
Zo kijk ik er persoonlijk tegen aan.
Groetjes Madelene

Sas 14-11 om 14:10

Inmiddels kijk ik ook op een andere manier naar bv geven.
Het borstvoeden op zich is geweldig, en als zwaar ervaar ik borstvoeding geven niet.
Wat ik als zwaar heb ervaren is de gevolgen na mijn bevalling en een borstontsteking die 2 maanden heeft geduurd en waar ik nu soms nog last van heb. een moeder die nog kan lopen is een groot verschil, het is denk ik lastig om je daarinin te leven als je na een bevalling vrolijk rondloopt. ik kon mijn eigen kind niet tillen en ik heb nu inmiddels bekkeninstabiliteit in deze zwangerschap. Het gaat ook om de gezondheid van moeder, niet alleen om zwaar, want bij mij deed bv geven totaal geen pijn, met uitzondering van de ontsteking, dat wens je niemand. En ik heb ook een zoontje rondlopen van straks 2,5 hij heeft ook aandacht nodig en ik wil beide kunnen verzorgen, ik heb daar nu al een aandeel in. Ik ben er zelf bij en borstvoeding kan een onderdeel zijn van hechting maar volgens mij weten we allemaal dat bv niet alleen afhankelijk van een goede hechting. Ik bepaal zelf wie die fles geeft straks . Liefde geven daar gaat het om
Momenteel voel ik me heel goed bij de keuze van flesvoeding helemaal nu ik weer enorme bekkenpijn heb. Want ook bv geven houdt je banden slap en dat is voor mij dus cruciaal om voor mijn kids te zorgen..
Bedankt voor je reactie in elk geval

Amy 14-11 om 20:52

Houdt borstvoeding geven je banden slap? Hoe weet je dit? Ik geef nl zelf nog borstvoeding en heb ook bekkeninstabiliteit gehad. Inmiddels is mijn zoontje bijna 14 maanden en merk ik dat het wel stukken beter is maar word soms nog wel belemmerd. Dus zou erg graag meer over weten.
Ik ben blij dat je zelf rust hebt gekregen over de voeding. Lijkt me een weloverwogen en verstandige keuze.

Sas 14-11 om 21:34

Via mijn bekkentherapeut..Door de hormonen..
Ze heeft me nooit geadviseerd te stoppen met bv hoor, maar we hebben het er wel over gehad en
toen ik gestopt was ging het ook beter met mijn bekken, ik had zelfs spierpijn daarna omdat alles weer strakker kwam te staan zeg maar heel gek.
Het hoeft net als bekkeninstabiliteit niet bij iedereen zo te zijn hoor. Ik heb sinds maandag weer bekkenpijn dus ik zat woensdag alweer bij mijn bekkentherapeute en nu wekelijks contact.
Mijn bekken heeft ze al opgemeten voor een bekkenband ivm mijn voorgeschiedenis.
Wat vreselijk dat je ook bekkeninstabiliteit had.
Hoe gaat het nu met jou dan?

Je kunt reageren op dit onderwerp 'bang om weer borstvoeding te geven' in het Babyforum