Van borst naar flesvoeding, krampjes en slecht slapenN

1 antwoord en 34065532x bekeken

Nadia (Gast) 01-02 om 16:36

Mijn dochter is 7 weken oud. Ik heb vrij resoluut over moeten stappen van borst naar flesvoeding. Ik ben in twee weken afgebouwd van alle voedingen aan de borst, naar drie flesvoedingen (van 135 cc) en de rest borst (drie tot vier). Daarna volledig over naar de fles. Wij hebben naar de doos en het gewicht van onze dochter (+/- 5 kilo) gekeken en kwamen op 5 voedingen van 165ml uit. Omdat zij dan snel van 7/8 naar 5 voedingen moest besloten we eerst 7 voedingen van 135ml te geven (die ze vaak niet helemaal opdronk) en daarna langzaam over te gaan naar 5 van 165. Helaas blijkt dit in de praktijk niet te werken. Onze dochter komt  overdag vrij onregelmatig voor een voeding (tenminste, dat denk ik...). Hierdoor heeft ze soms om 20 uur al 5 voedingen gehad. Meestal zijn de flessen van 165ml dan niet leeg. Als we haar dan in de avond nóg een fles geven (want: ontroostbaar huilen en handjes in de mond) dan spuugt ze deze met grote teugen weer uit. Soms pas twee uur later. Een voorbeeld van gisteren:

03:30 165ml
08:30 135ml
12:15 165ml
16:45 165ml
20:00 165ml
22:30 165ml (en deze kwam er dus weer met grote teugen uit)

Vandaag:
04:45 115ml
08:15 140ml
11:00 135ml
14:10 150ml

Overdag slaapt ze tussendoor maximaal 1,5 uur. Tussen de avondfles van 22/23 en de ochtendfles van 10/11 slaapt ze wel goed. Ze is dan maximaal een uur wakker voor de voeding/boeren. 

Vandaag heeft ze vooral veel gehuild. Ze lijkt krampjes te hebben en spuugt veel voeding terug. In haar slaap spartelt ze veel en het enige moment dat ze een beetje vrolijk lijkt is het moment nadat ze heeft gepoept (wat met veel moeite gaat). Ik ben bang dat we haar teveel geven, maar dit is toch echt wat de verpakking aangeeft. 

Ze is overdag altijd al een moeilijke slaper geweest en dat geeft niets omdat ze 's nachts dus redelijk goed slaapt, maar het huilen vandaag gaat door merg en been. En het spugen 's avonds is ook helemaal niet prettig natuurlijk! Iemand tips?

reageer

Anoniem (Gast) 01-02 om 21:24

Je kleintje is pas 7 weken en je geeft aan dat ze de flessen niet in een keer op drinkt. Misschien is haar maag nog niet groot genoeg voor die hoeveelheden. Zou het niet beter zijn om de totale hoeveelheid die ze per dag mag hebben te verdelen over kleinere porties en dan vaker te voeden. Kijk even welke hoeveelheid ze gemiddeld wel opdrinkt en reken dan uit met hoeveel voedingen van die hoeveelheid je dan op het totaal wat ze mag hebben uitkomt. Waarschijnlijk spuugd ze zoveel voeding terug omdat er teveel in haar maag zit. 
Overleg ook met het consultatiebureau wat handig is, zij kunnen ook advies geven over de voedingen. Dat is ook een van de taken waar ze voor zijn.
Krampjes op haar leeftijd zijn vervelend maar horen er tot op zekere hoogte nog een beetje bij. Maar als je het gevoel heb dat het erger is als wat het moet zijn ga dan advies vragen bij de deskundigen.
Vraag bij de huisarts of het consultatiebureau of ze misschien reflux heeft mocht je dat nog niet gedaan hebben. Dit omdat je aangeeft dat ze lang na de maaltijd ook wel eens spuugt. Zou misschien ook een deel van haar onrust kunnen verklaren.
Wat eventueel ook kan helpen:
- Probeer haar zo rustig mogelijk te laten drinken, zodat ze niet te veel lucht mee slikt. 
- Eventueel tussendoor een paar keer laten boeren. 
- een kussen of iets onder het matras aan haar hoofdeind. Zodat ze niet zo plat ligt. De voeding komt dan ook minder makkelijk omhoog vanwege de zwaartekracht. 

Ik vind het vervelend voor je dat je aangeeft dat je baby alleen blij lijkt nadat ze gepoept heeft, ik zou je toch willen adviseren hulp te vragen bij je huisarts of consultatiebureau. als er een lichamelijke klacht achter het huilen zit kan dit misschien verholpen worden en heb je wel een blije baby. Dan kun je er zelf ook meer van genieten.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Van borst naar flesvoeding, krampjes en slecht slapenN' in het Babyforum