Combinatietest doen ja of nee

12 antwoorden en 43637774x bekeken

Linda 03-01 om 11:24

Dames,
wat doen jullie?
Wij twijfelen heel erg of we een combinatietest zouden doen of niet.


-----------
De combinatietest is een onderzoek tijdens de zwangerschap. Met dit onderzoek wordt de kans berekend op een kind met Downsyndroom.
Naast de kans op Downsyndroom geeft de uitslag van de combinatietest ook informatie over de kans op Patausyndroom en Edwardssyndroom. U krijgt deze informatie tenzij u aangeeft dit niet te willen weten.
De test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:
1. een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw, in de periode van 9 tot 14 weken zwangerschap;
2. een echo-onderzoek (nekplooimeting), in de periode van 11 tot 14 weken zwangerschap.

reageer

Marieke 04-01 om 09:29

Ik heb het laten doen omdat die test geen enkel risico inhoudt voor de baby. Maar natuurlijk beslis je zo iets volledig zelf. Veel succes met de keuze!

Dame 04-01 om 14:32

Als het niet schadelijk voor beiden is dan zou ik het laten doen.
Sommige maakt het niet uit hoe het ter wereld komt want je kind is je kind en dat is ook zeker waar.
Ik ben nu ook pas zwanger en me vriend en ik hebben besloten dat als er iets niet goed is laten we geen gehandicapt kind op de wereld komen. Of het nu geestelijk of lichamelijk is. Dus het is maar net hoe je er tegenover staat.

Persoonlijk zou ik je aanraden de testen te doen en de uitslagen ook in te zien. Ik weet niet hoe oud je bent? Maar onder de 40 jaar heb je weinig kans op een mongooltje hoor.

trotsemama 04-01 om 15:36

Ik zou zeer zeker de test doen. Er worden dan meerdere dingen bekeken zoals trisomie 13, trisomie 18 en triploidi. 
Ze maken een kans berekening en als je kans 1 op 200 is kan je kiezen voor een vruchtwater punctie. Dan weet je of je 1 van die 200 bent. 

Ik wou het bij de eerste 2 zwangerschappen niet doen. Alles was welkom en er niet bij stil gestaan dat ze ook op andere dingen testen. Echter bij de tweede zwangerschap kwamen ze met 21 weken erachter dat ons kindje triploidi had. Wij moesten toen ons kindje laten komen omdat zij niet met het leven verenigbaar was. Dit verhaal heeft ook op brabbels gestaan. Hierdoor hebben wij met de derde zwangerschap wel een combinatietest laten doen omdat wij dit niet weer mee wouden maken met 21 weken. Deze dame en onze eerste dame zijn kerngezond.

Hopelijk kun je hier wat mee met het maken van je beslissing. De kans is zeer klein dat er uit de combinatietest komt maar zekerheid voor zeggen wij dan.

Linda 04-01 om 17:57

Dames,

Heel erg bedankt voor jullie reacties.
Ik denk idd dat wij ook voor de test gaan. 
Het is voor jezelf en voor het kind geen fijn leven als het wel een ernstige handicap heeft.

Bedankt!

Linda 13-02 om 15:58

Ik dacht laat jullie nog even weten dat wij besloten hebben de test wel te laten doen.
Morgenmiddag naar de gynocoloog voor de nekplooimeting.

Daarna krijgen we direct de uitslag.

Begin nu wel te merken dat ik het een beetje spannend begin te vinden.

trotsemama 13-02 om 20:47

Heel veel succes Linda. Laat je weten hoe het is gegaan? En niet vergeten te genieten he terwijl je je kleine wonder weer ziet

Linda 14-02 om 16:39

Uitslag was heel goed!

trotsemama 14-02 om 18:37

Gefeliciteerd! Nu kun je lekker verder gaan genieten

Marianne 16-02 om 21:39

Fijn dat de uitslag goed was linda! En super dat jullie de test hebben laten doen.

hartje 16-02 om 22:42

Ik weet niet wat ik zelf zou doen maar ik denk dat ik er niet voor zou kiezen.. Een kindje is wel een leven en hoe het ter wereld komt maakt voor mij niet uit, ik zie het als taak om ervoor te zorgen..

Maar het is jullie keus in het wel te doen en heel fijn dat er een positieve uitslag is!! geniet lekker van je zwangerschap..

Liefs hartje

trotsemama 17-02 om 11:50

Hallo Hartje,

Dit zeg je wel maar wat nou als je weet dat je kindje niet oud zal worden en de tijd dat je kindje voor hoe lang hij bij je is ondraaglijke pijn heeft waar je niets aan kunt doen. Je kunt het je kindje alleen zo aangenaam mogelijk maken met de doktoren maar toch houd je kind de pijnen. Dan maak je een keuze uit liefde. Ik vind dat de test er ook is om te kijken of je kindje een aangeboren afwijking heeft en hoe ernstig die is. Als je kindje een afwijking heeft maar heel gelukkig kan leven dan is het altijd welkom. Maar wat nou als de afwijking is zoals bovenstaande? 
Bij dit soort dingen staan veel mensen helaas niet bij stil.

hartje 18-02 om 14:43

Zeker heb ik hier bij stil gestaan in mijn zwangerschap.. Wegens geloofsovertuiging zal ik ten allen tijde voor het leven kiezen. Als ik dan onzeker ben kan ik dat overgeven. God beslist over leven en dood, niet ik! Soms sterven kindje al in de buik van hun moeder, dat is erg maar wij hebben het niet in de hand.. Soms zijn beslissingen en overwegingen heel moeilijk!! Alle begrip daarvoor.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Combinatietest doen ja of nee' in het Zwangerschapsforum