placenta previa 25 weken

12 antwoorden en 45925607x bekeken

katrieng 12-08 om 09:20

ik ben 25 weken zwanger en heb placenta previa. Heeft iemand hier meer uitleg ovr?

reageer

sietske 12-08 om 11:51

Even een kort door de bocht uitleg, maar hier komt het eigenlijk op neer:

De placenta ligt voor de uitgang en je baby kan er daardoor niet langs. Als je toch vaginaal zou bevallen scheurt je placenta en heeft je kindje een grote kans om te overlijden. Je hebt nog kans dat je baarmoeder voldoende groeit waardoor de placenta niet meer voor de uitgang komt te liggen maar dat hangt heel erg van de precieze ligging af.
Waarschijnlijk zul je via een geplande keizersnede bevallen.

Olivia-Anna 12-08 om 18:54

Jee Katrien!
Ik begrijp niet dat je daar niet meer uitleg over hebt gehad?
Dit is niet niks toch??

Aan de andere kant heb ik zelf weer wat meer bijgeleerd!!

Cin 12-08 om 19:25

heb je daar helemaal geen uitleg over gehad toen dit jou verteld werd?
Dat is zeker niet netjes te noemen..
verder is het idd zoals Sietske uitlegt...Maar je hebt echt n kans dat de placenta nog weg gaat voor de uitgang hoor!
Zo niet dan idd een KS...maar je hebt nog eventjes te gaan. dus wie weet komt het wel goed joh..

Iza 12-08 om 21:48

Wat vreemd dat ze daar niet meer over vertellen. Maar idd wat Sietske vertelt, echt heel vreemd dat ze dat niet aan je hebben uitgelegd vooral omdat je hoogstwaarschijnlijk met een keizersnede moet bevallen.

Caroline 13-08 om 09:35

Ik vind ook wel dat ze er wat meer uitleg over hadden mogen geven. Mijn placenta ligt/lag ook niet goed. Ik ging op controle toen ik 16 weken was, de gyn zei toen dat ze die in het oog moeten houden omdat hij nog niet goed zat. Ik vroeg of die zich dan nog zou verplaatsen, ze zei dat in vele gevallen de placenta nog een beetje naar boven groeit.

Toen ik het thuis opzocht begreep ik het wat beter.. Volgende week moet ik weer op controle, ik ben dan 20 weken en wacht dus nog even af of die al naar boven is gegroeid of niet. Ik weet niet of een placenta op 25 weken nog genoeg naar boven komt of niet..

me (Gast) 13-10 om 19:47

Hoi,
hoe gaat het inmiddels?
Het punt met placenta previa is ook dat er belangrijke bloedvaten in de placenta zitten die nu heel kwetsbaar liggen. Dus daardoor heb je meer kans op bloedverlies tijdens de zwangerschap. Je kunt beter niet teveel lopen en kracht op je buik voorkomen, niet teveel tillen enz.
Als je op deze manier gewoon zou gaan bevallen gaan die bloedvaten ook scheuren tijdens de bevalling en komt er zón geweldige bloeding tot stand dat het levensgevaarlijk is. En ook de bloedvaten naar de baby toe komen dan in de knel waardoor de baby ook gevaar loopt. Dat is in het kort wáárom je niet kan bevallen met een placenta previa.
Als tie halfvoorligt heb je nog een aardig kansje dat ie uit bij het groeien van de baarmoeder een stukje mee omhoog getrokken wordt en voldoende uit de weg gaat. Maar bij een totale placenta previa is dat anders. Hij kan wel wat uit omhoog gaan, maar het zal dan toch nog een halve voorligger worden.

Anne 13-10 om 20:24

Hoi hoi,

Bij hebben ze bij de 20-weken echo iets dergelijks geconstateerd en ook daar hebben ze op dat moment verder geen tekst en uitleg aan gegeven. De 20-weken echo heb ik destijds in het ziekenhuis moeten laten verrichten, omdat er in de familie van mijn vriend iets voorgevallen is waardoor er een medische indicatie uitkwam voor deze echo. 

Ik hoorde dit pas bij de volgende afspraak met de VK dus ben toen gaan vragen wat dat was. Zij gaf toen aan dat het zou kunnen dat de placenta te laag lag. Indien dit door zou zetten zou ik inderdaad een keizersnee moeten krijgen en kon ik niet meer "kiezen" voor een natuurlijke bevalling. Ook zei ze dat dit vaak "spontaan" op zou kunnen lossen doordat de placenta na verloop van tijd netjes omhoog zou komen (dit schijnt vaak voor te komen). Ik heb afgelopen week (bij 32 weken) een echo gehad om te kijken hoe de placenta ligt. Bij mij is het (gelukkig) spontaan omhoog gekomen. Ook is "el bebe" voldoende gegroeid en de VK was meer dan tevreden over het verloop van mijn zwangerschap. 

Dus het kan ook nog dat je placenta toch nog omhoog komt. Ik hoop voor je dat dat inmiddels gebeurd is.

Groetjes en succes!
Anne

Tina (Gast) 21-10 om 11:33

Bij mij ook op 16 weken vastgesteld vorige week.
20 weken echo afwachten.
Niet echt uitleg gekregen maar ben verpleegster en heb ook nog wat opgezocht.
Wel een domper na 3 vlekkeloze thuisbevallingen.

ann 18-12 om 12:14

bij mij hebben ze het redelijk vroeg ontdenkt dat de placenta heel laag ligt, op 14 weken, en half week later in ziekenhuis opgenomen door redelijk groot bloedverlies, nu platte rust voorgeschreven gekregen, enkel opstaan om te gaan plassen en voor de rest blijven liggen, nu volgende week met 17 weken krijg ik opnieuw een echo, nu hopelijk stijgt de placenta nog, anders wordt het platliggen tot einde zwangerschap, hetgeen ik momenteel mis is dat ik zelfs geen licht huishoudelijk werk mag doen, werkt soms heel frustrerend, maar ja heb geen keuze, nu de gyn heeft mij wel al op de hoogte gebracht van de gevaren van zo een laagliggende placenta, en over eventuele keizersnede

dikkie (Gast) 18-03 om 18:34

Even een vraag,mag je gewoon alles weer doen ,ben 22 weken zwanger ook bij mijn is het opgemerkt bloedverlies harde buiken nu ben ik weer thuis niks over gezegt dat ik niks mag doen 
Wie weet dit

Babe (Gast) 13-10 om 09:52

Bij mij met 20 weken echo gezien dat me placenta laag lag heb met 32 weken weer afspraak  om te kijken hoe die dan zit... ik hoop datie dan normaal ligt zodat ik op normale wijzen kan bevallen keizersnede kijk ik echt tegen op...

Djoewlie 26-12 om 07:34

Hoihoi,
Hier ook een toekomstige mama met een placenta previa. Ikzelf ben 2 weken geleden opgenomen geweest in het ziekenhuis met bloedingen. Dit was wel even schrikken. Toen hebben ze vast gesteld dat de placenta voor de baarmoedermond zit en dat deze gedeeltelijk gescheurd was. Zit nu thuis en moet me rustig houden ( niet stofzuigen, niet tillen, max. 20min wandelen). 3 dagen geleden een controle echo gehad en de placenta is gelukkig aan het versxhuiven. Mogelijks ligt deze volgende maand prima en mag ik terug meer bewegen. Tot hiertoe af en toe nog kleine bloedingen met oud bloed maar blijft toch spannend. 

Je kunt reageren op dit onderwerp 'placenta previa 25 weken' in het Zwangerschapsforum