Groeiachterstand door luie placenta

11 antwoorden en 24705869x bekeken

HereWeGoAgain 03-02 om 18:33

Op zoek naar gelijkaardige ervaringen

Hier even mijn situatie. Ben momenteel 24+6. Afgelopen vrijdag op 24+4 moest ik voor de ‘24weken echo’ naar de gyn. Daar begon hij zijn bezorgdheid uit te drukken over het gewicht van het kindje. (Hier was eerder nog niets van gezegd). Op 16 weken zat het kindje nog op P58. Op 20 weken op P26 en nu op 24 weken P17.. 

Hij zei direct: je moet je nog geen zorgen maken. Maar naar mijn mening zeggen artsen dat altijd tot op het laatste moment. Ik moet vanaf nu elke 2 weken op controle om de groei te controleren. Zijn vermoeden gaat naar een luie placenta. Die zou niet genoeg voedingsstoffen doorgeven aan het kindje waardoor het systematisch achterop geraakt. Ik vroeg naar de mogelijke gevolgen en die zijn dat ze het kindje vroegtijdig ter wereld moeten halen als het niet meer of niet voldoende groeit. 

De komende 2 weken gaan zenuwslopend zijn.. hopen dat het stabiel blijft.. hopen dat het kindje groei.. hopen dat ze me niet laten bevallen de komende paar weken... 

Heeft er iemand een idee van of een ‘luie placenta’ zichzelf kan herstellen? Dat hij bijvoorbeeld plots een boost krijgt en terug veel voeding doorgeeft? Of moet ik in het beste geval gewoon hopen dat het stabiel blijft? 

Normaal gezien worden zo’n grote afwijkingen pas gezien rond 32 weken. Het feit dat ze het bij mij al zien op 24 maakt me echt bezorgd.. wil dit zeggen dat het dan zowiezo eerder tot een groeistop zal komen... pfff als iemand erveringen heeft om te delen.. 

reageer

Beagle 03-02 om 20:55

Waarschijnlijk zien ze het normaal pas rond de 32 weken omdat er na de 20 weken echo pas weer de groeiecho komt rond 34 weken (tenminste in Nederland zonder medische indicatie). Dus dan is er tussentijds geen echo om het te controleren.
Is het kindje ook kleiner? Zijn jullie zelf ook kleiner dan gemiddeld? Dan kan soms ook duiden op een kleinere baby.
Onze dochter had een groter hoofd dan gemiddeld, nu nog steeds maar zit in de familie.
Veel sterkte de komende twee weken! Hopelijk is je kindje mooi gegroeid. Gelukkig houden ze je nu wel goed in de gaten!

HereWeGoAgain 04-02 om 09:13

@Beagle: we zijn niet van grootste, zeker niet. Maar ons eerste dochtertje was wel gewoon 50 cm en 3.530 kg. Hoewel ze door ons postuur ook geen super groot kindje verwacht hadden. 

Nu hoe groot of hoe klein het kindje is/zou zijn is voor hun niet echt een probleem. Kleine kindjes moeten er ook zijn. Het probleem zit em in de sterke daling die het systematisch maakt. Als het kindje P17 is, dan zou het heel de zwangerschap zijn eigen rechte lijn moeten volgen. Maar bij ons gaat het dus in een neerwaartse dalende lijn. 

Ik mag vanaf volgende week dinsdag ook langsgaan in een universitair ziekenhuis waar ze alles ook gaan opvolgen met specialisten. Ik hoop er gewoon op dat er niets aan de hand is en dat het verder stabiel blijft. Maar de onwetendheid naar volgende week is zo groot, ik weet met mezelf geen blijf. 

Anoniem (Gast) 04-02 om 09:22

Wordt het elke keer gemeten door dezelfde persoon,? Zelfde apparaat? 

Ik vind het nogal een uitspraak op dit termijn. Groei echo's zijn heel moeilijk, vaak zitten ze er naast.

HooeHope blijkt er niks aan de hand. Elk kind groeit in zijn eigen tempo. 

Veel sterkte

HereWeGoAgain 04-02 om 10:56

Ja elke keer dezelfde persoon en hetzelfde toestel. Ze zijn idd heel voorzichtig met hun uitspraken. Het eerste wat ze altijd zeggen is: Je moet je nog geen zorgen maken. Maar dat is moeilijk als je de mogelijke gevolgen hebt gehoord. 

Ik moet binnen 2 weken teruggaan om te kijken of er opnieuw een daling is of dat het stabiel gebleven is. 
De reden waarom ze nu bezorgd zijn is omdat de daling blijkbaar wel heel progressief is voor deze termijn. Helemaal in het begin van de zwangerschap zaten we zelfs op P70, maar dat tellen ze niet mee omdat tot x-aantal weken elk kindje anders ontwikkeld. Vanaf een bepaald punt zouden ze stabiel moeten blijven en dat doet die van ons dus niet. Maar in het beste geval kan alles nu wel stabiliseren en draag ik gewoon verder uit. Weet gewoon niet goed waar ik me aan moet verwachten. 
Op internet lees je alleen maar horrorverhalen maar dat is zo onwerkelijk dat je dat zelf zou kunnen meemaken. Dus daar denk ik niet aan. 

Fee (Gast) 04-02 om 11:05

Hoi Hoi,
Rond 24 weken zat mijn kindje in de p44 lijn en met 26 weken was dat opeens p21 geworden dus reden om de groei nog beter in de gaten te houden. 2 weken later was deze weer omhoog gegaan en was het blijkbaar even een momentje van minder groei geweest. Hoop voor jou het zelfde, probeer je inderdaad nog niet teveel zorgen te maken hoe moeilijk ook. Fijn dat ze het streng controleren. Voel je het kindje ook goed bewegen? Groetjes fee

HereWeGoAgain 04-02 om 11:12

@Fee: bemoedigend om te lezen. Was het hard terug omhooggegaan? Of maar een kleine stijging?

Nee ik voel het af en toe wel bewegen maar helemaal niet vaak/hard/lang. Vandaar dat ik me ook wat meer zorgen maak. Ik voel het wel maar moet echt plat gaan liggen en op mijn buik duwen en me concentreren. Terwijl dit mijn tweede kindje is dus het eigenlijk toch al vaker en feller zou moeten zijn. Bij de 20 weken echo had ik het zelfs nog niet gevoeld.. Wat niet abnormaal was voor een tweede maar het kwam wel minder voor. 

Ze hebben wel de doorbloeding van de navelstreng bekeken en die was nu nog goed, dus zuurstof krijgt het zeker voldoende. 

Fee (Gast) 04-02 om 11:19

Volgens mij zat hij weer richting zn oude groei lijn dus rond de p45. Nu moet ik as woensdag weer maar verwacht geen gekkigheid. Hm dat is wel lastig als je je kindje zo weinig voelt lijkt me dat is voor mij wel echt een teken dat het goed zit. Als je twijfelt ergens over zou ik gewoon bellen en goed zelf in de gaten houden qua beweging !

HereWeGoAgain 04-02 om 12:17

@Fee: Goed dat hij terug die sprong gemaakt heeft. Ik probeer dus ook wel van het positieve uit te gaan en dat het kindje best nog een sprongetje in de goede richting kan maken. 

Ja dat weinig voelen was voor mij eerst geen probleem, maar nu dus wel nu dat ik het samenbreng met al de rest dat er gezegd is. Nu ben ik dus elke seconde aan men buik aan het voelen. En nu weet ik ook niet wanneer ik in paniek moet slagen; Aangezien ik hiervoor ook soms uren de baby niet voelde. Probeer het allemaal een beetje los te laten tot volgende week. Zolang ik af en toe een stampje voel zit het goed zeker. 

deb95 06-02 om 12:10

Bij mijn zoontje 2 jaar terug werd er ook enorm gepanikeerd. Groeicurve boog af en ik kreeg sindsdien elke dag ctg, echo van de placenta en groeiecho na 2 weken.2 weken later bleek hij weer op zijn eigen lijn te zitten. Klein dat wel, maar geen gekkigheden. Naar verwachting zat de gynaecoloog de vorige keer er gewoon naast of had hij even een groeidip. Bij de geboorte met 38 weken + 4 dagen was hij overigens 45 cm en 2470 gram. Niet groot, maar zeker niet extreem klein. Ik zou dus rustig afwachten, hoe spannend het ook is!

Mimi (Gast) 10-07 om 20:47

Hoi hoi, 

Hier 3 kindjes gehad waarbij me placenta toevoer niet goed was zijn geboren met 37,5 weken, 38 weken en 37 weken. 
Ze hadden een geboortegewicht van 2500 gram, 2550 gram en 2450 gram groei ging na de bevalling goed en ze waren/zijn kerngezond met een weerstand waar je u tegen zegt. 
Tijdens me zwangerschap ook om de 2 weken een groeieecho gehad om het in de gaten te houden, ben nu zwanger van nummer 4 ook deze zwangerschap loop ik nu via de gynaecoloog omdat ze dat een beter idee vonden in verband met me andere zwangerschappen. 

Anoniem (Gast) 10-07 om 23:11

Mijn dochter had ook een lage percentage. Weet even neit meer precies hoeveel maar haar hoofdje zat op P3 met 32 weken, buikje P17 en lengte iets meer. Ze zeiden dat ze maximaal 2700 bij 40 weken zou zijn.
Ik ben bevallen met 39 weken en ze was 3.1kg. Dus goed gegroeid alsnog. Succes. 

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Groeiachterstand door luie placenta' in het Zwangerschapsforum