Vergrootte niertjes

14 antwoorden en 45223304x bekeken

fieke1709 09-02 om 17:26

Wij hebben vandaag een pretecho gehad op 15 weken en alles was in orde maar de vrouw zag wel dat ons kleintje zijn niertjes wat aan de grote kant zijn. Dit moeten we laten opvolgen nu, t was nog niet alarmerend maar we moeten het wel in de gaten laten houden. Heeft er nog iemand dit aan de hand gehad? Zo ja, wat zijn de gevolgen of is het nog goed gekomen?

Groetjes

reageer

fieke1709 12-02 om 17:26

Dank je mandy voor je reactie, al goed dat met jouw kindjes alles goed is!

15 weken is misschien wel wat vroeg ja, daarom dat ze ook de metingen doen op 20 weken dacht ik dan. Ik ben daarnet naar mijn gyne gereden maar er was niemand. Ik volgende week zoiezo gaan voor men 16 weken check-up, denk dat ik de fotootjes dan gewoon meeneem dan loop ik het risico nimmer om voor een gesloten deur te staan, moest ons ukje toch vergrootte niertjes hebben kan ik er nu toch niks aan doen. Hopelijk blijft de groei van de niertjes wat achter en wordt alles normaal met de tijd.

Wel fijn te weten dat er medicatie voor bestaat en dat het kleintje dan normaal kan functioneren, bedankt alvast voor de info.

Groetjes

fenny (Gast) 20-02 om 15:41

Ik had dat ook, bij de 20weken echo waren de niertjes iets groter dan t gemiddelde. Wij moesten toen een paar weken later naar t ziekenhuis voor n betere en meer specifieke echo. Maar toen bleek toch alles wel goed te zijn. Alle bezorgdheid Gelukkig voor niks.
Dat kan bij jou ook heel goed t geval zijn.

Groetjes fenny

fieke1709 21-02 om 07:10

Hoi fenny, ik ben dinsdag nog terug gemoeten en toen waren ze nog steeds vergroot maar ook bij ons kan het nog goed komen, ben momenteel 16 weken en half. Gyne zei dat ze pas met zekerheid kunnen zeggen dat het goed of niet goed is op 28 weken dus we wachten nog even af.

Maar ben al blij met jou reactie dat ik nu weet dat het echt nog goed kan komen. Laten we dus hopen.

Groetjes

fieke1709 24-02 om 12:25

Hoi margot, dank je voor je reactie. Wij zijn ondertussen ook nog een keer terug gemoeten op controle en toen was het linker niertje ook nog steeds uitvergroot maar ze hebben er wel niet op ingezoomd. Bij de 20 weken echo controleren ze alles nog eens extra dus misschien doen ze het dan wel. Pas op 28 weken kunnen ze zien of de niertjes terug normale grote hebben. We moeten nog even afwachten dus.

Gyne zei ons wel dat er altijd een oplossing is voor dit probleem dus dat stelt mij enigsinds wel wat gerust. Natuurlijk heb je liever een kerngezonde baby maar we kunnen er nu toch niks aan doen alleen maar duimen dat het nog in orde komt.

Jij ook sterkte he! Als je iets meer weet over jouw ukje, wil je het me dan laten weten? Geldt ook voor de anderen... Vindt het wel leuk om ervaringen te delen met lotgenootjes

Dikke knuf

Sonja (Gast) 09-11 om 21:29

Hallo allemaal
 Ik ben 24weken zwanger, bij mij hebbe ze ook vergrootte nieren gezien bij 20 weken echo en heb stabiele vruchtwater dat hopelijk de longen ontwikkelen. Hoe was da bij jullie? Hadden ze ook iets gezegt over vruchtwater?

Berry en Natasja (Gast) 11-10 om 11:21

Goedendag allemaal, 

Tijdens de zwangerschap van ons 2e kereltje kwamen ze ook tot de ontdekking dat hij te grote nieren had. 
Nou was ons in eerste instantie verteld dat het niet heel erg zorgwekkend was maar dat we wel extra onder controle moesten in het ziekenhuis. 
Zo gezegd zo gedaan. Het volgende is dat nu hij op de wereld gekomen is en afgelopen vrijdag (1 week oud) gezien zou worden door een kinderarts i.vm. de vergrote nieren.
ten eerste werden wij gezien door een kinderarts in opleiding zonder bijzijn van een volleerd kinderarts. Dit vonden wij al vreemd.

Nu is het verhaal dat de desbetreffende kinderarts in opleiding hem even onderzocht heeft en de echo's bekeken heeft die hij daarvoor heeft gehad en met het volgende verhaal kwam.

Ze willen hem graag over een week of 6 terug zien en dan eventueel met contrastvloeistof in de blaas gaan kijken hoe de urine loopt. Wat daarop de vervolgstappen zijn werd ons niet verteld maar wij vinden het nogal een ingreep voor een minikereltje van dan 6 weken oud. 

Heeft iemand van jullie dit ook al eens bij de hand gehad en weet iemand misschien of er ook andere methoden zijn om hem te onderzoeken??

we maken ons namelijk best wel druk en zijn zeer bezorgt omdat het nog maar zo'n klein ventje is en zo kwetsbaar is. 

Bij voorbaat dank,

Groet berry en natasja

Sonja (Gast) 09-11 om 21:34

En ja ik zie da het een Tijdje geleden is, hoe gaat het met de kleintjes?
 Hopelijk alles in orde
Ik ben zenuwachtig voor de volgende echo, hopelijk is de vruchtwater er nog en ik hoor van jullie da de nieren terug hun normale grootte kunnen krijgen op 28 weken? Terwijl ik da helemaal niet heb gehoord van mijn gynaecoloog. 
Hopelijk hoor ik iets van jullie

mama van Quicenzo (Gast) 18-01 om 22:23

Hallo,
Mijn zwangerschap verliep eigenlijk zonder probkeneb. Met 30 weken toch nog even een groeiecho, omdat mijn zoontje nog al op voor liep qua groei. 

Op een dinsdag ging ik naar de gynaecoloog , hij werd nog al stil en ik maar vragen. .is er wat??? Geen antw. Uiteindelijk kwam er uit dat ik toch voor een second opinion moest bij een andere gynaecoloog in het ziekenhuis moest want hij dacht een vergroot niertje te zien. Donderdags mocht ik weer heen. Ook deze gyn zag het en ik werd doorgestuurd naar een acedemisch ziekenhuis het AMC.  Daar kon ik de volgende dag al terecht.. weer werd er een echo gemaakt en weer kwam hetzelfde eruit. Ik moest op het spreekuur komen van kinderurologie en kindernefrologie. Dit duurde 4 weken... in die tussentijd weet je dus niks en hoe of wat..vanaf toen werd het een stressvolle zwangerschap. 

Op het spreekuur aangekomen werd er weer een echo gemaakt samen met de kinderuroloog. Na heel veel dokterttaal gingen ze mij uitleggen wat er precies allemaal gaande was. Maar er ging teveel door me hoofd om het goed op te slaan het enige wat ik eruit begreep was dat ondertussen zijn blaasspier ook al het verdikken was en zijn urineleiders ook wat verwijdt waren.  (Mocht je dit ook meemaken laat ze het opschrijven of neem zelf een schrift mee). Ik moest onder controle blijven van het amc.

Ondertussen moest ik ook suikerprikken van mij eigen plaatselijke verloskundige.. hier uit kwam dat ik geen suiker had. Ik had nog een afscheidsafspraak bij mijn veeloskundige en vroeg haar nog even wat daar mee ging gebeuren. Toen zei ze weet je wat we maken nog even een echo want dit kan tot max 36 weken. Tijdens de echo viel het weer stil. Maar doordat ik zoveel ervaring had zag ik het al.. ik had erg weinig vruchtwater.. weer werd het amc gebeld en moest ik de volgende dag weer heen (ruim een uur rijden iedere keer). Ook daar bleek weer dat ik erg weinig vruchtwater had maar wel voldoende dus genoeg om geen actie te ondernemen. Ik moest nu iedere week op controle komen. Ik kreeg standaard een echo en ctg  en gewone verloskundige controle. De verloskundige vertelde mij dat ze tussen de 39  en 40 weken de kleine gingen halen. 

De Laatste verloskundigafspraak ging ze me toucheren ik bleek al 2 cm ontsluiting te hebben dit was 8/10/14. We plande de inleiding in op 14/10/14. op 10.10.14 kondigde meneer zichzelf aan. Ik moest eigenlijk in amsterdam bevallen, maar ik heb dit niet gered. We zijn later op de dag met de ambulance overgebracht. Mijn zoontje lag in eerste instantie bij mij op de kamer.. en ineens werd ie bij vandaan gehaald en moest hij naar de highcare. Smiddags werd er een echo gemaakt bij hem en daar kwam uit dat het rechterniertje was ontploft, zijn urineleiders en blaas waren ook vergroot. Er werd een nefrodrain ingebracht en een katheter. Na twee weken had het niertje zichzelf geheeld en moest alleen de katheter en nog uit. Hij werd geopereerd met 3, 5 week aan zijn plasbuis waar urethrakleppen in zaten. Deze zijn verwijderd en drie dagen erna mochten we naar huis.

Nu moeten we om de zes weken op controle. Uit de laatste controle bleek dat zijn niertjes wat kleiner zijn geworden en zijn urineleiders smaller. Dit zijn goede berichten en we hopen alleen nog maar op vooruitgang!

Lynn (Gast) 13-02 om 23:02

Hoi!

Bij mijn zoontje werd ook op de 20 weken echo een verwijd niertje ontdekt.. Ze zeiden dat dit vaker voorkwam en vooral bij jongetjes. Niks om me zorgen over te maken maar moest met 36 weken wel naar de gynaecoloog om te kijken hoe het verder was gegroeid.  Ook de gynaecoloog vertelde me dat het niet ernstig was.. het niertje was tien mm en dat is geloof ik precies de grens om me toch door te sturen naar de kinderarts.. alles onder de tien is goed en boven de tien word je doorgestuurd geloof ik..  toen mijn zoontje vier dagen oud was kreeg hij onderzoeken bij de kinderarts hij moest aan t infuus waar ze speciale vloeistof inspoten om vervolgens goed te kunnen zie op de scan wat het niertje deed met plassen. Hij moest toen een half uur stil liggen in een soort van tunnel.dan breekt je hart! Kreeg ook voor de zekerheid antibiotica want het kon ook zijn dat er urine achterbleef in zijn plasbuis waardoor dat kon gaan onsteken ( reflux) toen hij 10 dagen oud waa kreeg hij een catheter om te kijken hoe zijn blaas em nieren samen werkten en of er dus urine terugstroomde naar zijn niertje... na een week kregen we de uitslagen van de onderzoeken en helaas bleek dat het vergrote niertje helemaal niet funcioneerde.. de andere gelukkig wel 100%.. de eerste keer dat ik het hoorde was ik heel erg bang maar de kinderarts heeft me erg gerust gesteld.. met 1 nier kan hij gelukkig ook heel goed leven.. mijn kinderarts vertelde mij ook dat we dit nu weten omdat er 20 weken echos bestaan maar dat er heeeeeeel veel mensen rondlopen met slechte nierer maar je merkt pas dat je wat aan je nieren hebt als deze samen 30% werken.. als er geen 20 weken echo had bestaan was hij er misschien wel nooit achter gekomen.  ( tenzij zijn andere nier ook zou verslechtere)

Adriana (Gast) 20-03 om 20:34

Bij ons bij 12 weken echo zagen ze een vergrote blaas. Nu veel onzekerheid. Pa na 3 weken weer een echo

Isabellasiefert@hotmail.com (Gast) 26-07 om 18:43

Bij mijn kleinzoon zijn op de 20 weken echo 3 niertjes gezien.De rechter doet het prima. De linker nier niet maar de 3de nier werkt wel. De NIPT Test was goed maar omdat dit fenomeen heel vaak voorkomt bij kinderen met Downsyndroom heeft zij de dag daarna vruchtwater punctie laten uitvoeren. Volgende week uitslag. Nipttest of vruchtwater punctie zou ik laten uitvoeren bij twijfel.Je niet laten wegsturen.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Vergrootte niertjes' in het Zwangerschapsforum