studeren tijdens zwangerschap en na bevalling...ervaringen?

6 antwoorden en 45658887x bekeken

Ashley 19-09 om 13:34

Hallo Katie,
Nou ik ben nog niet zwange dus ik kan je niet precies zeggen of het moeilijk of niet moeilijk is. ik ben zelf een student in mijn afstudeerjaar. mijn vriend en ik hebben een week geleden besloten om over 6 maanden te stoppen met de pil. als het aan mij ligt krijgen we nu een kind, maar hij wil eerst dat ik mijn studie afrond juist omdat iedereen zegt dat het heel moelijk is om met een kind een diploma te halen. Ik denk dat ik het wel kan, maar mijn vriend denkt anders over.iedereen heeft hem bang gemaakt met verhaaltjes.
xx Ashley

reageer

Anoniem (Gast) 19-09 om 15:16

je zal het zelf wel merken. het is niet altijd gemakkelijk, zorg dat je reserves opbouwt en zo veel mogelijk op voorhand doet op momenten dat het lukt zodat je daarop kunt terugvallen als er een paar nachten op rij niet goed zijn of de kleine ziek is en jij daardoor ook geen 100% meer bent. ik ben zelf voor de tweede keer zwanger, heb een dochter van 2.5, zijn volop aan het verbouwen (elke weekend vrijdag avond, zaterdag heel de dag en zondag heel de dag) volop bezig (gelukkig dat mijn ouders dan voor opvang kunnen zorgen). ondertussen full-time job (50u per week + verplaatsingen) + huishouden doen en koken en de was en de plas en ik ben net terug begonnen met mijn hobby om toch wat tijd voor mezelf vrij te maken. ik speel muziek.
dus het is heel druk maar hoe meer je doet hoe meer energie je hebt. echt waar. het enige is wel dat als er iets ineens misloopt (ziek of heel moe of paar slechte nachten) dat het moeilijk is om te recupereren, dus je moet dan kunnen aanvaarden dat je op zo'n momenten dan eens niet heel het huis kuist of niet afwast of een niet vers eten klaarmaakt of eens 2 keer na elkaar pasta eet. en dat leer je snel hoor. ik zou u aanraden om ervoor te gaan en uw man erbij te betrekken in periodes dat je weet dat het moeilijk gaat worden zodat hij iets meer doet of zo. en samen lukt het jullie zeker. en dat geeft des te meer voldoening. geloof me.
ik wens je veel succes en veel energie toe. (er bestaan ook vitamientjes, heb ik zelf nooit gepakt, probeer eerder gezond te eten, maar collega's van mij, jonge ouders met ook een druk leven doen het wel en het helpt)

gerda 19-09 om 16:15

Hai Katie,

Ik zit in een soortgelijke situatie. Ik ben in verwachting (van ons 3e kindje overigens) en doe sinds een jaar weer een HBO- opleiding.
Officieel is het een 40- uurs studie gedurende 2 jaar, maar de studie is ook "maatwerk", dus ik doe het wat rustiger aan. Mijn studie is ook een e- learning variant met 1 keer per maand een bijeenkomst.
Mijn kids zitten op school en ik studeer als zij op school zijn.
Voordeel van mijn studie is dus het "maatwerk"- verhaal (40h in de week red ik gewoon niet met 2 - straks 3 - kinderen). Momenteel loop ik 2 dagen per week stage op een basisschool. Na de herfstvakantie ben ik dan klaar met de huidige stageperiode en na mijn bevalling en kraamtijd kan ik dan verder met een nieuwe stageperiode.

Hoe het straks allemaal gaat laat ik op me afkomen. Voor mij is het de 3e, dus er verandert voor mij niet zoveel. Eerder werkte ik full- time, dus dit zal ongetwijfeld ook lukken.
Voor jou verandert er wel veel. Ik adviseer je eerst je draai te vinden met je kleintje en van je kraamtijd te genieten. Pas als alles "op orde" is, je een bepaalde regelmaat hebt, dan kun je je studie oppakken.
Je moet heel praktisch gaan denken in je huishouding. Zo streek ik bv. eerder bijna alles (incl. dekbedovertrekken, ondergoed etc.), tegenwoordig alleen nog maar kleding. De bedden maak ik zo op dat ik ze na het luchten zo dicht kan klappen en gladstrijken (eerder stopte ik ze in). Eten kook ik regelmatig voor 2 dagen. Bijvoorbeeld een stamppot of pasta (1 x saus en 2 keer pasta koken) is daar ideaal voor.

Houd voor je kleintje ook RRR (= Rust, Reinheid, Regelmaat) aan. Als je dat doet, maak je het jezelf makkelijker. Je kleintje voelt zich goed dankzij de rust en de regelmaat en jij weet ook waar je aan toe bent: wanneer je kleintje gevoed moet worden, maar ook wanneer je kleintje op bed ligt en slaapt.
Verder natuurlijk de taken verdelen tussen jou en je partner ('s avonds). Zo ging mijn partner de tafel afruimen e.d. en deed ik de kinderen in bad en stopte ze in (of andersom).

Ik zou zeggen: maak je niet druk. Er gingen je talloze vrouwen met een (full- time) baan en/of studie voor en die redden het met een gezin.

Succes!

katie (Gast) 19-09 om 16:53

Dag dames, wat fijn om zulke reacties te lezen. Ik geloof zeker dat het pittig zal worden maar inderdaad er zijn heel veel moeders mij voor gegaan! Het voordeel is dat mijn man en ik besloten hebben dat ik voorlopig niet meer ga werken. Eerst zorgen voor ons kindje en richten op de studie. Zodra ik echt bijna klaar met mijn studie (of helemaal klaar ben) en het licht (oftewel certificaat) in zicht is....dan zou ik weer parttime een baan kunnen oppakken. Sommige vrouwen studeren nog bovenop een baan en een kind (of meerdere) en daar heb ik ook echt veel respect voor. Nu weet ik natuurlijk niet voor hoelang we het ons financieel kunnen veroorloven maar het ziet er allemaal goed uit. Mijn man weet hoe ontzettend belangrijk deze studie voor me is (en voor onze toekomst uiteindelijk) en ik hoef me eigenlijk nu al nooit zorgen te maken over koken of strijken want dat doet hij heel vaak!!!
Bedankt voor jullie tips en reacties. Ik geloof zeker dat je eerste even je draai moet vinden en de RRR moet vinden met je kindje. Ik vind mijn studie (gelukkig) ontzettend leuk en het geeft me een goed gevoel om te studeren. Heerlijk! Wel zal het pittig worden maar ik hou wel van een uitdaging, kom maar op! Even wat minder met sociaal leven en andere hobbies maar dat neem ik voor lief.

Dani 20-09 om 09:11

Hoi katie,

Zoals ik het lees sta je er zelf heel positief in en zal je man je helpen.
Een nieuw kindje is altijd wennen en aanpassen en dat kan even duren.
Gewoon gaan proberen en een ritme vinden en vooral niet in de stress raken wanneer het even iets minder lukt met de studie.

Heel veel succes gewenst!!

Je kunt reageren op dit onderwerp 'studeren tijdens zwangerschap en na bevalling...ervaringen?' in het Zwangerschapsforum