Stuit en ik wil geen keizersnede

19 antwoorden en 21181509x bekeken

Jokemieke (Gast) 17-12 om 14:47

Hallo
Ik ben nu 32 weken zwanger van mijn 4e kindje. Voor de eerste keer heb ik te maken met een stuit. Eerst een onvolkomen stuit, bij de laatste echo was 1 voetje naar beneden. Maar dat steekt uiteraard rap terug omhoog.
Ik heb zo'n mooie ervaringen aan mijn eerdere bevallingen en wou dit voor een 4e keer ook meemaken. Met het verschil dat ik nog langer wou thuis blijven tijdens de arbeid en enkel naar het ziekenhuis wou gaan om te bevallen, om daarna weer terug naar huis te keren. Ik heb bij de vorige bevallingen ook niets herstelling nodig gehad en het lijkt me fijner om terug bij mijn andere kindjes te zijn.
Hoe dan ook, ik wil ABSOLUUT GEEN keizersnede.
Ik wil niet dat er in mijn lijf gesneden wordt. Ik herstel heel slecht van operaties. Daarenboven wil ik mijn kindje onmiddellijk vast kunnen houden en borstvoeding geven. En dat is niet mogelijk bij een keizersnede. Dan liggen ze 2u alleen in een bakje op jou te wachten. (het idee alleen al is hartverscheurend)
Maar ik wil ook geen keizersnede, omdat het praktisch niet haalbaar is. Wie gaat er mijn 3 kinderen 2 weken aan een stuk opvangen? Ik heb zelf geen ouders meer, dus dat is geen optie. En mijn schoonmoeder heeft een beroerte gehad en is dus niet in staat om dit te doen.
En dan moet ik er nog vanuit gaan dat ik fysiek voldoende in staat ben om terug te kunnen zorgen voor 4 kinderen na die ingreep.
(ik vermeld even niets over mijn vriend, want dat is nog een apart verhaal, maar die optie is ook uitgesloten)
Kortom, NO F*NG WAY!
Ik vroeg naar een uitwendige kering. Maar de gynaecoloog zei onmiddellijk dat ze niet op mijn buik wil duwen, omdat de moederkoek vooraan ligt (ergens aan de navel).
(Nochtans lees ik op het internet niet veel over problemen hiermee.)
Een bevalling in stuit doen ze niet.
Ze lachte het zowat weg en gaf me een papier met yogaoefeningen, waar bovenaan in het vet staat: 'na 30 weken is de kans dat een kind nog draait, zo goed als uitgesloten' (yep, great)
Dus mijn vraag: ik wil graag naar Nederland rijden om daar een verloskundige of ziekenhuis of... te contacteren om daar een versie te laten uitvoeren. In Nederland is het heel gewoon en probeert men het graag.
Enkel ik heb geen idee waar te beginnen, ik vind online niet echt contactgegevens. Dus wie weet er een persoon/instantie/ziekenhuis/… vlak over de grens van Nederland-België waar ik heen kan? Het makkelijkste is in de richting van Eindhoven.
Ik hoop echt op reacties, want ik ben een beetje hopeloos aan het worden.

Groetjes

reageer

Sofie 17-12 om 14:57

Ik snap heel goed dat je baalt! Wat vervelend zeg en ook vervelend dat je niet echt gesteund wordt door de gynaecoloog. Mijn kindje lag met 30 weken ook nog in stuit en toen vertelde mijn verloskundige dat een baby nog tot 36 weken zelf kan draaien. Pas daarna zullen ze een uitwendige draaipoging doen. Die van mij is met 32 weken zelf goed gaan liggen en ligt nu ook in mijn bekken. Ik hoop voor je dat het nog zelf draait en dat je anders inderdaad in Nederland geholpen kan worden! Veel succes er mee.. 

Floor (Gast) 17-12 om 16:14

Een kind kan nog makkelijk draaien met 32 weken. Bij mij hebben ze ook een uitwendige versie gedaan terwijl mijn placenta voor lag. Ik was toen al 36 weken en had bijna geen plek meer, dus de baby kon met zijn hoofd bij mijn ribben niet draaien. Maar ik ken zat dames bij wie dat goed is gelukt. Nog beter is om op je kop te gaan staan. Dan moet iemand je dat je wel helpen met je benen en lijf en gewoon zolang je het vol kan houden proberen. De zwaartekracht en dat de baby in water zit maakt dat het kan draaien. Ik zou ervoor gaan! 

Bibi (Gast) 17-12 om 16:19

Mijn dochter heeft tot 35 weken in stuit gelegen, daarna zelf omgedraaid, dus de kans dat die het met 32 weken nog doet is groot.
Weet je toevallig of de baby al de hele tijd in stuit heeft gelegen want dan is dat waarschijnlijk een voorkeurspositie en is draaien een kleinere kans maar alsnog kan het aangezien mijn dochter heel de tijd dwars en in stuit lag, geen een keer goed voor 35weken.

Snap je frustratie dat je totaal geen keizersnee wil, is heel pittig 4 kindjes. Hoop dat je kleintje alsnog snel gaat draaien. 

Jokemieke (Gast) 17-12 om 19:00

Dankje voor de reacties. Het geeft me weer een beetje moed. 
Pittig wordt het wel! Maar ik kijk er ook naar uit. Het zijn zo'n schatjes allemaal. En ze zijn zo goed voor elkaar. Ik ben zo graag mama!!
Ik hoop stiekem inderdaad nog dat ze zelf gaat draaien, maar mijn gevoel zegt me iets anders.
Ze ligt al heel de zwangerschap in stuit. Ik weet dat ik dat wel gek vond, omdat de andere 3 inderdaad meteen goed lagen. Maar ik zocht er verder niets achter, ik dacht dat het toeval was.
Mijn ribben zijn al helemaal gekneusd van haar hoofdje, dus heb soms het idee dat ze niet gedraaid geraakt. Een zetje zou dus wel welkom zijn.
Hoop echt iemand te vinden tegen week 36. Tot die tijd moet ik het nog kansen geven.
Haha, ik had al eens in de zetel gaan liggen met mijn knieën over de rugleuning om zo min of meer ondersteboven te liggen. Ik ben blijkbaar niet zo lenig meer :'D

Floor (Gast) 17-12 om 21:16

Je moet echt helemaal op z’n kop, anders werkt t niet goed. Mijn zoon lag ook al vanaf week 20 in stuit, draaide ook mooi niet meer. 
Misschien een troost voor als je een toch een ks moet: hier in NL hebben ze geplande ks die ze gentle sectio noemen, dan mag het kindje meteen op je borst en bij jou blijven en hoeft die niet in een bakje meteen. En ik was ook heel snel hersteld. 

Stef 17-12 om 22:28

Tja, soms heb je geen keus eh. Ik weet niet wat andere vrouwen meemaken na hun KZ maar ik kon onmiddellijk alles zelf doen. Geen stuitligger maar een baby in nood met gevolg een spoedkeizersnede! 

Je moet helemaal niet ondersteboven liggen. Je moet juist op je elleboog leunen en op je knieeen gaan met je bekken volledig bol gaan en heen en weer wiebelen ... ( doggystyle,mekkastijl..) en dan is er een zwaartekracht dat je baby kan draaien... doe het elke dag 10 min ... 
 
Heel veel succes en ik wens jou een prachtige natuurlijke bevalling toe 

Stef 17-12 om 22:36

Oh jeeee haha,  wat een uitleg... dit zal beter verwoord zijn.

Ga op handen en knieën zitten, breng je onderarmen plat op de grond, steun op je ellebogen en duw je billen omhoog. Rust met je hoofd op je armen en breng je bovenlichaam zo dicht mogelijk tegen de grond.

Anoniem (Gast) 17-12 om 22:49

In Nederland hebben ze ook "natuurlijke keizersnedes" gentle sectio. Je kan het kindje dan direct op je borst.

Floor (Gast) 17-12 om 23:05

Ik ken dus verhalen van mensen die wel volledig ondersteboven op hun “kop” staan en dan steunen op je handen, binnen en toen was t gelukt. Dat hoefde dan maar 30 sec tot zolang je t volhoudt. Als een soort waterpas gaat de baby als het goed is daardoor draaien. Maar goed het kan allemaal helpen. Zou t gewoon proberen. 

Stef 17-12 om 23:07

Ja idd  alles geven ... x 

Orchidea 18-12 om 08:59

Oeps. Ja heftig, ik heb zelf wel een keizersnede gehad ivm volkomen stuit. Soms is het niet anders, en dan gaat je baby voor. 

Ik kreeg toen die tijd voetenreflexologie aangeboden, dat schijnt te helpen. Zoek het maar eens op.
 Verder, je bent “pas” 32 weken. Je kindje kan makkelijk tot 35 weken zelf draaien, daarna word het wel moeilijker, maar niet onmogelijk.

Succes met het maken van je keuze

Stuit (Gast) 18-12 om 12:56

Goedenmiddag
Mijn kindje lag ook in stuit kwamen we met 37 weken achter wel een draaipoging gedaan maar heeft niet gewerkt. Ben met 39 bevallen in stuit. Het vervelendste was dat je lang moet wachten tot je mag persen ivm dat het kindje heel ver moet dalen. Ben onwijs goed begeleid en heb dan ook een erg mooie bevalling gehad. Zou het bij een tweede weer zo doen in stuit bevallen. 

Jokemieke (Gast) 18-12 om 15:04

Dankje voor de bemoedigende reacties. Ik ga het alvast nog pogingen geven.
Maar als het inderdaad blijft en ik kan niet met stuit bevallen, dan hamer ik op wat jullie noemen 'gentle sectio'
Ik blijf hopen.

Jokemieke (Gast) 21-12 om 12:52

Voor wie het wil weten.
Ondertussen dus op m'n kop gaan staan. Tjah...ik kon het maar proberen. En zo lang mogelijk volgehouden. (Ik dacht dat de baby er langs m'n mond ging uitkomen)
En ik draag nu altijd een zwangerschapsbelletje heel laag.
Ik heb een dag met heel veel harde buiken en voorweeën gehad. En... ze ligt anders. Dat voel ik. De plaats waar ik haar hoofdje zo overduidelijk voelde, dat is weg.
Maar hoe ze nu ligt, geen idee.
Ofwel is ze al wat ingedaald, en ligt ze dus nog in stuit. (Echt *** dan)
Ofwel is ze toch omgedraaid? (Oh wat hoop ik dat zo!)
Maandag ga ik naar de huisarts achter het verdict vragen.
Nog 4 weken dat ze spontaan kan draaien indien nodig, dus we blijven hopen.

Jokemieke (Gast) 23-12 om 19:09

Slecht nieuws, ze ligt nog stuit en ze is dus al in mijn bekken gedaald. De kans op spontaan keren wordt echt kleiner en kleiner. Ik hoop wel iemand te vinden die alsnog een uitwendige versie wil doen. 

Anoniem (Gast) 24-12 om 11:19

Net gebeld naar een ziekenhuis in Nederland. Geen rpobleem, maar we doen dit enkel met een verwijsbrief van je eugen gynaecoloog. Ja die wil geen versie of stuibevalling. Dus daar gaat ook die optie!
Ik word echt moedeloos. Ik heb al elke dag gehuild.
Ik wil echt GEEN keizersnede!
Dan maar thuis zonder begeleiding bevallen? In mij bad. Dan kan niemand zeggen wat ik moet doen!

Bibi (Gast) 24-12 om 15:02

Dat lijkt me niet geheel verantwoordelijk als je kindje in stuit ligt en dan zelf thuis bevallen. Als er echt niks anders op zit dan zou je wel voor een keizersnee moeten gaan. De veiligheid van je baby staat voorop

floydi 24-12 om 15:07

Ik zou geen onverantwoorde keuzes maken want hard gezegd, dan zijn je kindjes straks misschien niet een paar weken zonder van hun moeder maar gaat het misschien echt mis. Ik zou flink stevig gesprek voeren met je gyn. Duidelijk maken dat je echt een verwijzing wilt en anders door verwezen wil worden naar een andere gyn. Jouw lijf jouw keuzes maar probeer geen wanhopige gevaarlijke keuzes te maken

Orchidea 25-12 om 07:24

Ik vind het allemaal wel heel heftig klinken, ik snap dat je een mening hebt, maar ik denk dat geen een vrouw voor haar plezier voor een keizersnede koos. Ik zelf niet hoor, maar ik maakte daar geen enorme ramp van., het belangrijkste vond ik dat mijn dochter gezond ter wereld kwam, zonder teveel complicaties. 

Dat jij thuis, zonder hulp wilt bevallen, vind ik totaal onverantwoord. Mijn tip, spreek je angst uit naar je gyn, want ik vind dit wel heftig, en dit lijkt mij niet de oplossing. Stuit bevallingen zijn altijd medisch, en niet zonder reden. 

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Stuit en ik wil geen keizersnede' in het Zwangerschapsforum