Moet ik mijn kind aan de andere borst leggen?

12 antwoorden en 31418491x bekeken

Amy (Gast) 19-09 om 18:44

Hallo allemaal,
Ik had een vraagje.
Moet ik mijn baby tien minuten aan de ene borst leggen en daarna aan de andere borst leggen?
Ik had dit gehoord, maar is dit een fabel?
Groetjes,
Amy

reageer

Amy 19-09 om 18:46

Hoeft niet perse. Ik voed ivm veel melk hebben maar 1 borst per keer. Dat al 2 kindjes lang.

Betty (Gast) 19-09 om 19:02

Borstvoeding is heel persoonlijk en komt vooral op gevoel aan. Dus vraag vooral een kraamhulp of consultatie arts die jou kent. Als mijn kindje losliet na de 1e borst, (ik ben niet zo'n klokkijker, maar na minimaal 10 min) bood ik altijd wel de andere aan en daar dronk mijn zoontje ook nog van. Dan zou ik idd gewoon de 2e borst aan blijven bieden, maar valt je kindje aan de 2e borst steeds na 3 slokken voldaan in slaap, dan heeft je baby het niet nodig. 

Hummeltje 19-09 om 19:29

Daar ben ik het niet mee eens, een kindje kan ook in slaap vallen omdat het te weinig binnen krijgt en geen kracht meer heeft. Start altijd op met flesvoeding erbij! De eerste 3 dagen maken je borsten nog aan en kan het zijn dat je te weinig produceert! kraamzorg weeg vaak te weinig. De borstvoeding komt pas na 3 dagen echt goed op gang! Dan krijg je ook stuwing en kan je stoppen met extra flesvoeding! Maar bied echt die eerste 3 dagen iets qua flesvoeding aan. En haal zelf ook een weegschaal in huis en weeg echt elke voeding! Mijn kleine is in het ziekenhuis beland door ondervoeding en uitdroging en volgens de kraamzorg ging het super goed want kleine sliep! Nooit weer voor mij maar ieder ze eigen keus. 

Suuske 19-09 om 20:03

Sorry, maar jouw advies vind ik niet goed voor een goed verloop van de borstvoedingsperiode, Hummeltje! De bv moet idd op gang komen, maar dit bereik je door zoveel en zo vaak mogelijk aan te leggen! Je borsten moeten afgestemd worden op de vraag en als je bijvoedt met de fles, krijgen ze dat signaal dus eigenlijk te weinig. Lege borsten zijn een signaal dat er meer melk gemaakt moet worden, niet dat er een flesje in moet.
Ik ben het wel met je eens dat een kindje ook bijv. te moe kan zijn om te drinken, daarom kreeg ik in het begin het advies om na de 1e borst de luier te verschonen zodat ze weer goed wakker was en tijdens het drinken als ze in slaap viel onder de voetjes of in het boekje te kriebelen. Ik heb ook altijd na de 1e borst de 2e aangeboden en soms dronk ze daar ook nog goed van, soms nog een paar slokken. Hier echter al snel een snelle drinker, dus niet precies op de klok maar grotendeels op gevoel.

Ik geef inmiddels al 13,5mnd borstvoeding 

Betty (Gast) 19-09 om 21:37

Geef je al borstvoeding Amy? 

Het ligt ook helemaal aan jouw start. Ik had een keizersnede en daarom duurde het langer voordat de BV op gang kwam, dus de 2e dag heeft mijn kindje met fingerfeeding ook een paar keer beetje melk bij gehad. Hij bleef namelijk onrustig. Maar dan kolfde ik ook wel heel regelmatig af om de productie op gang te helpen. 
Je moet de kleine zeker niet laten verhongeren nee! BV is mooi maar alleen als het lukt! 
Als je onzeker bent kun je een boek kopen over borstvoeding. Daar staan allerlei tips in qua signalen die je kindje geeft of hij of zij genoeg heeft gehad. Of hij goed aangelegd is en ook prettige houdingen en tips bij eventuele problemen. 
Voorkennis door boeken in combinatie met een kraamhulp met een goede opleiding hebben mij enorm geholpen. 
Ik heb 'maar' 5 maand bv gegeven omdat het icm werk moeilijk werd, maar wel genoten van die tijd. 

Maar om nog een keer op je vraag terug te komen, lekker de 2e borst aanbieden en de volgende keer met de laatst gegeven borst weer starten zodat deze wel leeg wordt. 
De tip van een luier verschonen kan idd zeker helpen om weer wakker te worden, of de reflexpunten even masseren.

Na een tijdje als ze wat langer wakker blijven, dan moet je opletten op hun ritme. Dat ze dan niet te moe zijn om te drinken. Bij ons hielp het ritme; drinken, wakker zijn, slapen en dan weer drinken. 

Merel 20-09 om 05:57

Helemaal eensmet Betty! Vooral beginnen met de borst waar ze als laatste aan gedronken heeft, dan krijgt ze ook goed de dikkere voedzame melk binnen!

Hummeltje 20-09 om 13:37

Je moet ook zeker beide borsten aanbieden en telkens aanleggen om het opgang te laten komen!  Maar wat kan het kwaad om evengoed een flesje van 10cc aan te bieden dat je safe zit? zoals een ander ook al aangeeft niet iedereen produceert gelijk goed. Daarom advieseer ik ook om bij elke voeding te wegen dat je weet wat de kleine binnekrijg. Maar als dat weinig is kan je wel blijven aanleggen het moet dan toch bij gevoed worden dus haal het gewoon achter de hand in huis

Anoniem (Gast) 10-10 om 01:24

Persoonlijk zou ik niet elke voeding gaan wegen. Je kunt jezelf er ook gek mee maken. Maar een keer daags rond dezelfde tijd wegen dat zeker wel. Dan kun je ook prima zien of je kleintje nog aankomt. De ene voeding drinken ze meer als de andere voeding.  Verder is bv inderdaad heel persoonlijk.  Zolang je kleintje dagelijks aankomt zou ik niet zo gauw flesvoeding erbij geven als je borstvoeding geeft. Dit om juist de borstvoeding te stimuleren. Overleg dit altijd met je verloskundige. Zelf heb ik 1 dag om de borstvoeding goed op gang te krijgen en om te voorkomen dat mijn ukkie teveel afviel het advies gekregen om eerst beide borsten aan te bieden, daarna nog 20 cc kunstvoeding te geven, daarna gelijk nog weer wat af te kolven om de borstvoeding te stimuleren. De voeding erna kon ik dan na de borsten de afgekolfde voeding aangevult tot 20 cc met kunst geven. Daarna kwam mijn ukkie weer goed aan en was de borstvoeding goed op gang dus kon ik daar mee stoppen. 

skullie 10-10 om 06:24

Als je echt goed advies wilt,kijk eens bij LLL. Ze hebben een fb pagina ook. Zij kennen alles van bv en daar krijg je de juiste informatie. Ik zal voor de eerste keer bv geven en heb mij aangesloten op hun fb pagina. Echt een bron van informatie al gekregen. Je kan er met al je vragen terug.

Merel 12-10 om 05:58

Tot welke leeftijd gaan jullie borst geven als alles goed blijft gaan? Onze kleine meid krijgt tandjes, is dat een moment op te stoppen? Heb natuurlijk geen zin dat ze in mijn tepel bijt!  En het blijft super handig en bijzonder, maar ik wil eigenlijk ook wel weer mijn oude borsten een keer terug! Of mag ik dat eigenlijk niet denken? Voel mij wel wat schuldig als ik dat zo uitspreek, herkenbaar?

Amy 12-10 om 20:02

Ik ben met mij oudste gestopt met 1.5 jaar. Hij dronk toen eigenlijk nog alleen s ochtends maar ik was toen zwanger van nr 2 en hij wilde toen niet meer.
Nu alweer bijna 10 maanden nr 2 aan de borst. Ik denk we ook voor een jaar/1.5 jaar
Ik wil zelf tot minimaal een jaar voeden omdat je dan geen kunstvoeding meer hoeft te gebruiken maar je kindje ook koemelk mag.

Maar jij bepaalt wat voor jullie het beste is. Alle borstvoeding die je je kindje geeft is goed. Wil je overstappen op fles, prima jouw keuze!
Ik kan je wel meegeven, dat het bijten in de tepel vaak een korte fase is hoor. Gewoon tepel wegpakken en ze leggen de link wel dat bijten einde melk is.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Moet ik mijn kind aan de andere borst leggen?' in het Zwangerschapsforum