Kind 2 jaar praat niet

14 antwoorden en 15919217x bekeken

Anoniem (Gast) 29-01 om 12:37

Hallo iedereen,

Iemand ervaring met een 2 jarige die niet praat? Mijn dochter is nu 2 jaar en een maand en zegt alleen papa mama ja en nee. Ze snapt wel bijna alles wat ik zeg of aanwijs of als ik tegen haar zeg wijs eens waar de hond is, maar verder niks. Soms lijkt het alsof ze een half woordjes zegt. Maar daar blijft het bij. Moet ik nog geduld hebben of hulp inschakelen?

reageer

Elvira 29-01 om 12:47

Mijn dochter was 2 jaar en 11 maanden maar ook zij begreep wel alles ze is nu 5 jaar en 2 maanden en kan geen seconde haar mond houden zolang jou dochtertje wel gewoon alles begrijpt zou ik me voor nu zeker nog geen zorgen maken

Anoniem (Gast) 29-01 om 13:15

Dankje voor je reactie Elvira!
Het is soms best lastig omdat ze soms dingen zegt in haar eigen taaltje en dan snappen we niet wat ze bedoeld en daar raakt ze altijd erg gefrustreerd van. Maar fijn om te horen dat jouw dochter wel gewoon praat en niks aan de hand was.
Maar dan vraagt iedereen, en waarom praat ze nog niet en dat is dan wat minder leuk, dan denke ze direct dat er iets met haar is.

Elvira 29-01 om 14:36

Ja dat is indd heel vervelend bij mijn dochter drongen ze er heel erg op aan dat we gebruik moesten maken van een indicatie om haar te helpen hij haar spraak taal ontwikkeling. Iets waar we nooit gebruik van hebben gemaakt omdat ze wel alles begreepmijn dochter zei pas mama toen ze 23 maanden was

Veraaa 29-01 om 19:35

Alle kinderen ontwikkelen zich anders. Mijn dochter wordt in maart 2 en spreekt ook nog niet goed. Van de woorden die ze zegt, zegt ze met name de eerste 2 letters....me=meneer....en muts....en mevrouw.... Dus we raden wat ze bedoelt!
Maar hey...ze is motorisch sterk, loopt zelf de trap op en af....en ze is al zindelijk. In andere dingen is ze dus een stuk sneller.
Als je je over veel gebieden zorgen maakt, kun je altijd eens overleggen met een professional. En anders....komt het vast. Succes!

Elvira 29-01 om 20:05

@anoniem mijn dochter kon al lopen toen ze 11 maanden was dus misschien dat jou dochtertje met een andere ontwikkeling weer sneller is

Anoniem (Gast) 29-01 om 20:16

Ja dat zeggen ze inderdaad dat ze dan met andere dinge  snel zijn maar onze dochter is met alles langzaam geweest. Kroop pas toen ze 1 jaar was en liep met 1 jaar en 5maanden. Ze eet ook nog niet zelfstandig, wij voeren haar zeg maar, als ze het zelf probeert lukt dat niet echt goed..
Er is eigelijk niets waarin ze snel is geweest, maar goed we kijken het nog even aan en anders over 2 maandjes als het nog niet beter is toch misschien even naar een specialist toe.

Bedankt voor jullie reacties.

Anoniem (Gast) 29-01 om 20:22

Ik stond er ook zo in, ze begrijpt alles, doet alles op haar eigen tempo. Kon lopen met 11 maand. Snel erna stond ze al op een skateboard en fietsen deed ze ook snel. 

Kruipen heeft ze nooit gedaan. Kon moeilijk tegen verandering. Zij begreep ons wij haar. 

Met 3,5 jaar zei ze zinnen van 7 woorden die onverstaanbaar waren voor onbekenden. Een jaar later zat ze fonologische nog maar op 18 maand. Ondanks een jaar logopedie.

Nu is ze 6 jaar en heeft ze veel logopedie en andere vormen van hulp gehad en is er fonologisch gezien bijna niks meer mis. Heeft even pauze van logopedie. 

Haar zusje praatte ook slecht. Gelukkig niet zo slecht. 

Ik wil je toch aanraden om eens naar een logopedist te gaan. Die even mee te laten kijken of er een indicatie is voor eventuele spraak taal problemen. Vooral omdat ze gefrustreerd raakt. Zowel voor haar als jullie erg belangrijk dat ze verstaanbaar is. 

Heel veel succes. 

Joyce2021 29-01 om 21:38

Mijn zoon was 2 jaar en 3 maand, sprak geen woord. Ging toen naar de peuterspeelzaal. Nog geen 2 weken later en begon hele zinnen te kletsen.. hij kwam toen pas onder de kinderen en dat hielp enorm voor zijn spraak. Ik weet niet of jouw dochter broertjes/zusjes heeft? 

Veraaa 29-01 om 21:56

Je geeft nu aan dat ze net meer dingen later in de ontwikkeling is. Het hoeft niet meteen iets ergs te zijn. Misschien is het met wat kleine tips of wat hulp wel te versnellen. 
Ik ben geen expert....ik ben juf en orthopedagoog....ik weet wel dat je je niet hoeft te schamen...je kunt gerust eens bij de huisarts langs gaan. Dan leg je je vragen voor...en misschien kan die meedenken met je waar je met je vragen het best heen kan. Als de meeste dingen op motorisch vlak liggen (en praten kan ook motoriek zijn)...is misschien een kinder-fysiotherapeut een goede plek voor wat oefeningen. 
Ik gun je dat je naar je gevoel luistert....en aan de bel trekt als je eraan toe bent en het nodig vindt...of het juist nog even de tijd geeft als dat goed voelt. 

Elvira 30-01 om 10:33

@joyce2021 hier op de oude peuterspeelzaal geen woord gezegd en na onze verhuizing op de nieuwe peuterspeelzaal kwam ze al pratend binnenik vermoed dat de juffen op de oude peuterspeelzaal weinig interesse in de kinderen hebben geen motivatie om de ontwikkeling te stimuleren en weinig leuke dingen doen met de kinderen

Anoniem (Gast) 30-01 om 14:48

Dankje voor de reacties dames, zie dat er meerdere kindjes zijn die moeite hebben en sommige herpakken zich vanzelf.

Maar omdat zij met alles zo langzaam is, en ze is ook snel overprikkeld, ze jammert al best snel als ze haar zin niet krijgt of als iets niet lukt.. Misschien heeft het ook met haar leeftijd te maken, maar vraag me soms af of het normaal is dat ze zo snel jammert.

Ze heeft een zusje maar die is pas een half jaar. Ze gaat wel naar de opvang, maar nu de laatste tijd niet meer vanwege corona. Maar ze zat wel op de 0-2 jaar afdeling, en ik heb soms het idee dat ze daar niet veel doen om de kindjes te ontwikkelen.. We zijn al aan het denken ze beide naar een andere opvang te brengen aangezien het daar ook altijd vrij rustig is en zou wel willen dat ze meer kindjes om zich heen hebben.

Verder is ze gezond en is ook niet verstandelijk beperkt of wat dan ook dus daar ligt het niet aan. Geef het nog even en als er geen verbetering komt dan toch maar aan de bel trekken. Maar vind het lastig qua planning, hebben dus nog baby van half jaar en ik ben zwanger en ik werk ook gewoon dus moeten even gaan puzzelen hoe we het gaan doen.

Anoniem (Gast) 30-01 om 15:28

Laat een professional mee kijken. Ik lees meerdere redenen tot zorgen. 

Veraaa 30-01 om 15:28

Het jammeren als iets niet lukt, herken ik wel. Mijn dochter van bijna 2 jaar doet ook graag alles zelf, dus dan is er soms ook frustratie als het nog niet zelf lukt. 
Het kan zijn dat ze snel jammert als er vaak en veel iets niet lukt. Dus dat ze verstandelijk het wel weet maar dat het motorisch nog niet lukt. Als je het even goed in de gaten houdt, weet je dadelijk vast of en wanneer je aan de bel moet trekken. Succes!!

Elvira 30-01 om 17:58

@anoniem omdat je aangeeft dat ze met alles langzaam is zou ik toch een afspraak maken bij de huisarts. Wat zeggen ze eigenlijk op het consultatie bureau?

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Kind 2 jaar praat niet ' in het Zwangerschapsforum