Basisschool en 'verplichte socialiteit?

2 antwoorden en 13561007x bekeken

Marleen (Gast) 29-06 om 20:13

Hallo beste mede vaders en moeders,

Ik hoop dat ik even mag sparren hier.
Wij zijn de dankbare ouders van 2 prachtige kindjes, een meisje van 4 en een baby van 8 maanden.
Onze dochter zit sinds vorig jaar in groep 1, een hele ervaring en ook voor ons kwam er best wat bij kijken.
Ik werk 3,5 dag, de dinsdagochtend,en woensdag tm vrijdag. Mijn man werkt 5 dagen in de week en in de weekenden zijn we vrij.
Op de woensdag tm vrijdag zijn de kinderen bij een lieve gastouder waar ze volop kunnen spelen met andere kindjes van dezelfde basisschool.
Voor onze dochter is het pittig ineens naar school, mama weer aan het werk na verlof en naar de gastouder na schooltijd. Dus eind van de week is het op bij de kleine meid en het weekend tanken we lekker bij met ons gezin en rusten we uit.
Op de maandag en dinsdag haal ik ze lekker op en wow dan heb je ineens speel afspraken!en dat is best heftig, soms moet je kiezen wie met wie gaat spelen en meestal is dat dan bij ons. Ik merk aan onze dochter dat het 9 vd 10 keer teveel is na school, het spelen is dan niet altijd leuk. Wel wil ze altijd spelen als we op het plein staan maar eenmaal thuis slaat dat regelmatig zo om.
Daardoor zeg ik dus regelmatig nee om te spelen na schooltijd.
Ook ikzelf vind het eigenlijk wel lekker om ze die 2 middagen even samen te hebben, lekker ons ding doen, naar onze pony waar ze graag mee om knuffelt en relaxen zonder dat iets moet.
Maar ik zie om me heen ook anders, kinderen die altijd elders gaan spelen, moeders en kinderen die ik dan regelmatig teleurstel omdat we niet willen spelen, mijn dochter niet maar soms ik ook niet.
En soms ook wel hoor maar dan misschien eens in de 2 weken.
En dan komt schuld gevoel om de hoek, doe ik het wel goed?
Een andere ouder die zegt dat ik te vaak nee zeg, want zo belemmer ik haar sociale kringen terwijl ik het prima vind als ze steeds met dezelde 2 a 3 speelt.( het betreffende meisje uit de klas speelt iedere dag met een ander kindje zodat ze een breed netwerk krijgt volgens haar moeder want dat zal ze nodig hebben later...)
Daar is wat een schuldgevoel ontstaan, onze dochter wil heel vaak spelen maar ik weet al dat ze dan al op is vd rest van de week en ze speelt de woensdag tm vrijdag ook al met de andere kinderen op de opvang. 
Bij ons komen er een 2 a 3x per maand eens iemand spelen op een maandag of dinsdagmiddag en verder niet.
Ook de weekenden word er wel eens gespeeld met de neefjes en nichtjes maar verder genieten wij met ons gezin.
Maar toch, wat vinden jullie? Zit ik mijn dochter in de weg op deze manier qua sociale vorming?Ze speelt op school in de klas en pauzes met diverse kinderen.
Ook hebben wij hier een pittige tijd gehad na de geboorte van onze baby, mijn man raakte overspannen en is gelukkig herstelt, ik werd zelf ziek en ben gelukkig weer opgeknapt maar ook ik heb dagen dat ik daardoor nog steeds erg moe ben en hoe egoïstisch dit ook is, dan heb ik gewoon even geen zin in speel afspraken.
Ik hoor graag jullie mening, mijn bedoelingen zijn echt goed voor de kinderen dus spaar me een beetje aub.????

reageer

Veraaa 29-06 om 23:09

Hè, wat rot dat je je zo voelt.
Allereerst...wat wil jij het goed doen zeg! Mooi dat je zo betrokken bij je kinderen bent.
Ten tweede....het leven is keuzes maken. Je kunt je kinderen niet alles bieden....en je kunt ze niet overal tegen beschermen. Ja, je kunt meer speelmomenten na school bieden als jij stopt met werken. Maar hey...is dat reëel? Is dat wat je wil? Het zijn keuzes...en zoeken naar balans.
Ten derde....je doet je kind niet te kort. Echt niet....zeg ik als juf en mama en mens. Je kind krijgt duidelijk de kansen om zich sociaal te ontwikkelen. En meer afspraakjes komen vanzelf wel komende jaren.
En dan....zou ik vooral kijken naar wat jullie als ouders willen....maak keuzes...en plan dat in. Hang eventueel thuis een schema van de week op. Geef daarop aan welke dag ze kan afspreken. Dan is dat helder vooraf.
Je kunt je beperken tot 1 x per 2 weken. Helemaal prima toch.
In onze wijk zou ik ook nog kunnen denken aan gezamenlijke speelmomenten. Bijvoorbeeld door 1x per 2 weken naar de speeltuin in de wijk te gaan.... eventueel als gezin. Als je dat een beetje op een vast moment doet, ontmoet je daar ook vaste speelkameraadjes.
Hopelijk kun je hier iets mee. Veel succes!!

mama_elke 30-06 om 07:32

Ik vind echt dat je goed je best doet voor je kids!! Petje af hoor… beide werken gaan en toch een zoveel mogelijk zelf doen voor je kids… naar mijn mening ben je goed bezig meid!

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Basisschool en 'verplichte socialiteit?' in het Zwangerschapsforum