poezen en baby

6 antwoorden en 41492847x bekeken

katrien 18-03 om 08:24

Goeie morgen allemaal,

Wij verwachten deze zomer onze tweeling maar hebben ook een poosje. Hij is super lief maar snapt niet altijd dat spelen met de nageltjes uit pijn kan doen. Hoe laten jullie poes en balies aan elkaar wennen?

reageer

Iza 18-03 om 10:24

Poezen zijn in die zin minder 'op te voeden' dan honden bij de komst van een baby. Het blijven eigenwijze beestjes die minder 'betrouwbaar' zijn qua doen en laten dan een hond. Wat wel belangrijk is om niet te vergeten is dat poezen (en honden) heel duidelijk door hebben dat de baby geen gevaar voor ze is en dat ze daar als het ware voor moeten zorgen/deze moeten beschermen. Ik zou vooral de poes laten snuffelen/rond kijken bij de baby en ze rustig kennis laten maken, voor de rest er altijd bij blijven/goed in de gaten houden.

katrien 18-03 om 10:45

Iza, bedank voor je reactie. Onze Flor (poes) ziet niets of niemand als een gevaar  het is een heel liever en zachtaardige poes. Hij doet niet liever dan flossen en spinnen. Ik heb hem nog nooit weten uithalen naar niemand (zelfs niet als ik hem meenam in de douche omdat hij onder het slijk zat!). Maar als hij aan zachte dingen voelt (zoals een dekentje) durft die daar op gaan "trappelen" en dan gebruikt hij zijn nageltes en als hij met je wil spelen, vergeet hij ook soms dat nageltjes voor ons toch iets minder aangenaam zijn. Ik ben niet zozeer bang voor als de kleintjes net geboren zijn. Eerder voor als ze iets ouder zijn en beginnen zitten/kruipen en Flor hen (en de spookjes Flor uiteraard!) gaan beginnen zien als speelkameraadjes. Want ik denk dat het onmogelijk is om ze ten alle tijde in de gaten te houden

Bunny 20-03 om 17:04

Zo te horen is het een hele lieve poes en zou ik me dus geen zorgen maken. Je kunt nooit in de toekomst kijken en voorspellen wat er gebeurt, maar een baby zou er niet dood van gaan als een poes een keer per ongeluk wat onvoorzichtig is met de nageltjes. Goed opletten is natuurlijk altijd belangrijk.

anoniem 20-03 om 23:22

Hier zijn er ook wat zorgen over de kat. Hij is bijna een jaar en het is me een enorme ondeugd. Springen op de tafels en kastjes, ook al zijn we vanaf het begin heel consequent geweest in het onmiddellijk eraf halen....hij leert het maar niet af.
Ook ons eten is absoluut niet veilig, als we één seconde niet opletten probeert hij het op te eten.
Verder zit er geen kwaad in want het is een enorme kroelkont, maar je word af en toe wel moe van het constant corrigeren van hem. En als we hem nu al 9 maanden zonder succes proberen af te leren niet op de tafels te springen, hoe leren we hem dan niet in de box of het ledikantje te springen 

Bunny 21-03 om 14:39

Dat leert een kat niet af... Katten zitten graag hoog. Dat is geen ondeugend gedrag, maar normaal, natuurlijk gedrag van een kat. Hij zal ook zeker in de box springen als hij kan of lekker in de kinderwagen gaan liggen slapen. Dat hoort bij een kat. Wij hebben ook twee katten en ook een hondje binnen en buiten nog veel meer dieren. Wij zijn groot dierliefhebbers. Daarom waarschuw ik mensen altijd om zich eerst in het gedrag van een dier te verdiepen alvorens deze aan te schaffen (wij fokken af en toe een nestje pups, dus dat vertel ik er altijd bij als er een dier wordt opgehaald). Er is wel bepaald gedrag wat je aan of af kunt leren, maar natuurlijk gedrag hoort gewoon bij het dier. Een enkele keer tref je misschien een bijzonder geval aan die wel luistert, maar katten zijn niet echt dieren die je af kunt richten zoals een hond.

En een kat van 9 maanden zit nu eenmaal in zijn jonge periode en pubertijd, dus die zal helemaal moeilijk iets te leren zijn. Je kunt jezelf wel aanleren om deuren goed te sluiten, dus de kat niet naar boven te laten en de slaapkamerdeur van de baby dicht te laten. Bij ons mogen er ook geen dieren boven komen. De box kun je met iets blokkeren zodat er geen kat in gaat liggen of in elk geval iets op het kleed leggen, wat je weg haalt als de baby erin gaat, zodat er geen haren in komen. Bij de baby zal een kat toch niet snel gaan liggen, dus als hij er al gaat liggen, dan is dat als de baby er niet ligt.

Ik vind het vervelender dat onze stokoude kat, die hier sinds een jaar woont vanuit een asiel en daar al heel lang zat, af en toe onzindelijk gedrag vertoont. Dat gaat me dan net iets te ver als er een kleintje is. Ik zal hem nooit terug in het asiel stoppen, want hij was daar super ongelukkig en hier is hij helemaal happy, want wij wonen buitenaf. En ik kan een oude kat in de winter ook niet buiten huis sluiten vind ik, dus tegen die tijd zullen wij ook even heel goed moeten bekijken hoe we dat oplossen. Maar eens een dier aangeschaft, mag deze blijven en zullen wij er tot de dood aan toe goed voor zorgen, tenzij er echt gevaar zou dreigen door het dier. Zo ben ik er mee opgegroeid en zo zal ik ook een oplossing gaan zoeken met de oude kat die af en toe onzindelijk is. Maar lastig en vervelend is het soms wel..

anoniem 21-03 om 17:02

Ik weet dat katten het graag hogerop zoeken...en hij mag ook lekker zijn eigen zijn. Het is voor ons alleen een overgang na onze vorige kat. Daar had je geen dol mee. Dat was inderdaad zo'n uitzonderlijk geval wat prima luisterde en nooit kattenkwaad uithaalde. Zelfs op kasten en tafels kwam ze nooit We hopen dus alleen dat onze doerakje nog ietsje rustiger word en in ieder geval geen gekke dingen bij de baby gaat doen. Dat is op dit moment gewoon even een vraag die bij me opkomt.

Deuren dichthouden is inderdaad iets wat we nu doen, we hebben zelfs de keukendeur terug geplaatst zodat onze doerak niet zomaar in de keuken kan. En zomaar eten laten staan kan dus gewoon echt niet, dus dat is ook opletten.


En ach, tezonde de oude kat...dat soort ongemakken komen dan inderdaad erbij. Ik hoop dat je een goede oplossing vind.
Ik heb ook een zieke kat gehad die op een gegeven moment onzindelijk was dus ik weet hoe vervelend dat dat is.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'poezen en baby' in het Zwangerschapsforum