Uitgerekende bevallingsdatum - begrijp het niet?

1 antwoord en 31871243x bekeken

Effaaa 25-08 om 10:54

Dag dames!
Ondertussen ben ik meer dan 13 weken zwanger. Mijn uitgerekende bevallingsdatum is 1 maart. Toch is er iets wat ik niet goed snap...
Ik lees op de meeste plaatsen dat de bevallingsdatum wordt bepaald a.d.h.v. de termijnecho tussen 10 en 12 weken. Intussen heb ik al een aantal echo's gehad omdat ik bloedverlies heb gehad in het begin van de zwangerschap. Ik heb een zeer onregelmatige cyclus en kan niet exact zeggen wanneer mijn eisprong was (ergens tussen 2 en 5 juni, gok ik).
Bij de eerste echo begin juli werd gezegd dat ik 6w1d zwanger was. Toen werd de vermoedelijke bevallingsdatum al vastgelegd op 1 maart en zei de gynaecoloog "dit verandert niet meer". Dit vond ik eigenlijk al raar, omdat ik al van veel vriendinnen en collega's had gehoord dat hun datum toch nog kon opschuiven. Bovendien, als ik het uitrekende en ervan uitging dat mijn eisprong pas 5 juni is geweest, dan was ik minder ver dan 'normaal'.

Twee weken later weer een echo. Volgens de berekening moest ik toen exact 8 weken ver zijn, maar meting gaf 8w3d aan. Bij de volgende echo zaten we weer een dag voor op schema en bij de laatste echo, vorige week, was er weer een dag bij. Dit maakt dus een verschil van 5 dagen, maar toch bleef de datum staan op 1 maart.
Ik begrijp het niet goed. Verandert het niet omdat het "toch maar een schatting is" of moet ik er gewoon van uit gaan dat het kindje echt voor zit op schema en we vermoedelijk een grote baby zullen krijgen? Mijn man (1m97) en ikzelf (1m80) zijn zelf ook niet klein. Ik heb al eens gehoord van een groeisprong rond 12 weken, maar dit was echt stelselmatig zo. Ik weet dat het op zich niet zoveel uitmaakt, maar we hebben al veel tegenslagen gehad en ik ben eerlijk gezegd heel bang dat het weer misloopt, ook al hebben we de mijlpaal van 12 weken bereikt en lijkt alles goed te gaan. 
Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Alvast bedankt! 

reageer

Ellis 29-08 om 20:45

Die data worden berekend op gemiddelden, dus als je kindje iets sneller/trager groeit kan je termijn een paar dagen schelen. Normaal rekenen ze vanaf het begin van je cyclus (dus 2 weken voor conceptie), maar bij een onregelmatige cyclus wordt er eerder naar ontwikkeling gekeken. Ik zou mezelf niet zo vastpinnen op die uitgerekende datum want slechts 4% van de vrouwen bevalt effectief op die dag. Als alles goed gaat zou je kindje geboren worden tussen 2 voor en 2 weken na je uitgerekende datum, dus er zit sowieso veel speling op.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Uitgerekende bevallingsdatum - begrijp het niet?' in het Zwangerschapsforum