Zwanger solliciteren

5 antwoorden en 30574952x bekeken

Lena (Gast) 20-11 om 07:31

Hoi allemaal,
Ongeveer een week voordat ik erachter kwam dat ik zwanger was, verloor ik mijn baan. Echt mega balen!
Vooral omdat we dat inkomen nodig hebben om rond te komen. Mijn partner heeft moeite met het vinden van werk, hij doet erg zijn best, maar het schiet nog niet op.

Daarnaast heb ik altijd mijn eigen boontjes gedopt en wil ik ook gewoon werken.

Nu had ik, toen ik 8 weken zwanger was een sollicitatiegesprek wat echt supergoed ging. Ik besloot eerlijk te zijn over de zwangerschap maar heb sterk het idee dat dat de reden van de afwijzing is geweest. Er viel zelfs de uitspraak 'ja... ben eigenlijk heel enthousiast over je.. het is jammer dat je zwanger bent. Ofja leuk voor jou natuurlijk, maar is wel een minpuntje.'
Vervolgens een week of wat later hoorde ik dat ze voor de ander gekozen hebben. Nu weet ik wel dat de zwangerschap geen reden mag zijn om iemand af te wijzen, maar a. Ze zullen vast een andere reden verzinnen ('de ander past beter in het team') en b. Je kan ze er een hoop gedoe om geven, maar wat schiet je ermee op? Je wil daar dan toch niet meer werken.

Toen ik 12 weken zwanger was had ik weer een sollicitatiegesprek en toen besloten het niet meteen te vertellen. Nu in week 13 van mijn zwangerschap gehoord dat ik ben aangenomen.

Nu wilde ik het eerst pas vertellen na mijn proeftijd. Ook echt onder het mom 'ik kom er zelf ook nu pas achter'. Maargoed dat is sowieso niet erg geloofwaardig meer gezien ik dan de 20 weken wel aantik. Daarnaast lijkt het me dat het de werkrelatie ook niet ten goede komt.
Nu is mijn plan dus om het tijdens mijn proeftijd te vertellen. Nog altijd wel onder het mom dat ik er zelf dan ook pas achter kom. (Mss slik ik wel de pil door en heb ik verder geen duidelijke klachten gehad, weten zij veel, het kan)
Het voelt echt heel slecht om het zo te moeten spelen, maar ik was zo bang dat ik niet aangenomen zou worden. Nu zouden ze in principe nog steeds van me af kunnen als ze willen, wantja proeftijd. Maar dan weet ik wel zeker dat dat de reden is en... staat hen ook niet netjes dan. Hoewel ik totaal niet weet hoe ze gaan reageren hoor. Ik heb 2 gesprekken gehad, het is een klein bedrijf en ze kwamen uiterst vriendelijk en menselijk op me over. Maarja je weet het nooit.

Heeft iemand ervaring hiermee? Hoe hebben jullie het aangepakt bij sollicitaties tijdens de zwangerschap?

reageer

Lena (Gast) 20-11 om 07:36

Of gewoon advies is ook welkom. Hoe zouden jullie het aanpakken? Pas na de proeftijd vertellen (wettelijk gezien ben ik het nog niet verplicht) of toch daarvoor (is wel zo fatsoenlijk)?

elisa 20-11 om 10:35

Heel eerlijk gezegd zou ik ook doen alsof ik het net weet en in shock ben want anders is het idd zo stiekem ofzo.. leugentje om eigen bestwil moment haha succes

Lena 21-11 om 07:46

Ja normaal ben ik echt heel open en eerlijk, maar ik heb deze baan echt nodig. Ik kan het me niet veroorloven om de hele zwangerschap in de ww te zitten.

Er is nu natuurlijk ook die hele campagne tegen zwangerschapsdiscriminatie.. maar zoals ik al zei.. ze zullen altijd een andere reden kunnen noemen, dus bewijs maar dat dat de reden is dat je niet bent aangenomen.

Romee1 03-01 om 12:51

Lena hoe is het verder gelopen?

Chantal (Gast) 05-01 om 16:39

Hier had ik hetzelfde probleem, ik ben aangenomen en ik moest het wel in mijn proeftijd vertellen (klein dorp en zat al dicht bij de 20 weken) als ik mijn proeftijd had afgewacht zat ik op de 22 weken. Ik was nog niet echt dik maar het was via mij of via via. 
Ik heb gekozen om het te vertellen. Een week later kreeg ik de mededeling dat mijn proeftijd per direct werd beëindigd. Ik was in eerste instantie erg teleurgesteld maarja als dat de mentaliteit daar is... 
Daarna heb ik het solliciteren ook maar opgegeven aangezien ze toch niet iemand van + 20 weken aannemen. Na de 30 weken werd ik overgedragen naar de gynacoloog omdat ze kleiner en lichter dan gemiddeld is. hierdoor ben ik van WW naar Ziektewet gegaan en nu heb ik net een WAZO aangevraagd. Het is niet optimaal maar het kan ook niet anders. Het werk dat ze mij hebben voorgesteld bij het UWV was onmogelijk voor mij. 

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Zwanger solliciteren' in het Zwangerschapsforum