Twijfel-mama’s

2 antwoorden en 15414930x bekeken

Pippa (Gast) 04-03 om 23:53

Mama zijn...

Er wordt veel over gezegd, mama zijn. Het is mooi, zingevend, hard, moeilijk, prachtig, vermoeiend, vervullend, ...

Al die dingen zijn waar. Ik ben nu al 14 maanden ‘mama’, binnenkort dubbel. 
Het is, zonder twijfel, de allermooiste rol die ik ooit heb toebedeeld gekregen, een enorme zegen waar ik onmogelijk dankbaar voor ben. En net dát maakt het soms ook zo moeilijk. Want verdien ik dit wel? Ben ik wel een ‘goede’ mama, wat dat dan ook mag zijn?

Voor je bevalt heb je die angst ook, en dan zegt men dikwijls dat ‘eens het zover is, je het wel voelt’. Vanaf het moment dat dat baby’tje in je armen ligt voelt alles goed en weet je wat je moet doen... euh... not!

Als mama twijfel je aan álles. Drinkt mijn baby voldoende? Heeft ie het niet te warm, of net te koud? Is dit nu niet te veel pap? Moet ik vaker praten met mijn kind? Krijgt mijn baby wel voldoende buitenlucht en ben ik aanwezig genoeg?

Maar, wat men eigenlijk echt wilt zeggen, daar voor je bevalt en men je wilt geruststellen, is het volgende: het maakt niet uit. En het komt goed. Écht. Dat twijfelen, dat hoort erbij. Dat toont dat je je best doet. Dat jij het beste wilt voor je kindje en daar voor zult vechten. 

En af en toe heb je van die kleine gelukjes. Zoals toen ik op de zetel even lag uit te rusten, en mijn dochter plots naar mij kroop en met haar kleine handje over mijn kaak aaide. Of wanneer je de kamer inkomt en je kindje je ziet en begint te stralen.
Of wanneer mijn eigen mama, mijn sterke, lieve, geweldige, one-of-a-kind mama, die in mijn ogen écht de Oscar voor de beste mama verdient, als die mama van mij haar hand op mijn schouder legt en uit het niets zegt wat een goede mama ík ben... dat zijn de momenten waarop je voelt dat het het allemaal waard is en hoe mooi het allemaal kan zijn. 

Aan alle mama’s die op dit moment weer even twijfelen en zich afvragen of ze het wel goed doen en die met onnodige schuldgevoelens zitten: jij bent een geweldige mama! You rock ????

(Door: een mama die dit om 12u s nachts geschreven heeft, omdat ze niet kon slapen en afleiding zocht na een uur te Google-en of haar kleine prinses nu al woordjes hoort te zeggen of niet)

reageer

Anoniem (Gast) 09-03 om 20:14

 mooi 

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Twijfel-mama’s' in het Zwangerschapsforum