Passief roken tijdens zwangerschap

7 antwoorden en 17280915x bekeken

lore 05-11 om 10:18

Hallo iedereen,
Door een serieuze verbouwing wonen we tijdelijk bij mijn schoonouders in, en zwanger zijn tijdens deze periode lijkt meer een meer niet zo een goed idee geweest te zijn. 
Behalve veel gezeur (vroeger waren het minder echo’s, vroeger mocht je dat wel eten, vroeger ...) en commentaar (doe niet flauw en eet) zit ik met één heel grote angst: mijn schoonmoeder rookt. Niet binnen, dan zou ik hier nooit ingetrokken zijn, maar wel buiten en veel. Voor de zwangerschap had ik eigenlijk weinig last van de geur dus had ik niet door dat het zo erg was, maar vermits mijn geur dat sterker is nu, heb ik er nu wel last van. En dat heeft 2 grote gevolgen:

- ‘s Avonds tijdens/na het avondeten gaat ze roken en als ze terug binnenkomt zorgt de geur ervoor dat mijn eten er terug uit komt... 
- De achterdeur en overdekte rookplaats komt uit aan onze badkamer, waar het raam continu moet openstaan (anders schimmelvorming door slechte ventilatie). Gevolg: de badkamer stinkt naar rook. 
Ik adem die geur (en ik vermoed rook) dus ook mee in. Kan deze manier van “passief roken” veel kwaad?

Probleem is dat er de laatste tijd veel discussies en strubbelingen zijn, maar we gewoon niet weg kunnen omdat we geen badkamer en keuken of gewoon zelfs een fatsoenlijke kamer die redelijk af is hebben (Corona heeft wat voor vertragingen gezorgd). Iets er van zeggen tegen haar heeft dus ook niet veel nut, ik denk dat we momenteel blij mogen zijn dat we er nog mogen wonen. 

reageer

Orchidea 05-11 om 10:36

Heel eerlijk? Ik zag dus laatst een filmpje dat mijn kraamzorg had geplaatst. Je schrikt dus echt wel van het feit hoe schadelijk passief roken kan zijn voor zowel zwangere, jongere kinderen en uiteraard.. ook andere mensen! 

De roker, ook al rookt deze buiten neemt de schadelijke stoffen in een “wolk” om zich heen mee naar binnen, deze stoffen gaan overal in zitten, in de meubels, tapijt, muren etc etc.. de geur die jij ruikt is dus die wolk met schadelijk stoffen, dit kan dus al schadelijk zijn.

Maar goed, het is een beetje lastig om te eisen dat je schoonmoeder stopt met roken. Je kunt wel aangeven waarom je het niet prettig vind en of ze er rekening mee wilt houden. Ook later als de baby er eenmaal is. Ik beperk het op bezoek gaan bij mijn oma nu ook, ze is zo verslaafd aan roken dat ze het vertikt om naar buiten te gaan voor haar sigaretje. Ze rookt dan meestal op het toilet, die ik tevens ook gebruik, of onder de afzuig kap. Helaas heeft dit geen toegevoegde waarde, omdat ik dan alsnog meerook.. sommige mensen houden helaas geen rekening met elkaar en dan is de verslaving toch te groot. Ik heb zelf jaren gerookt dus ik weet hoe pittig het kan zijn maar niet onmogelijk. 

Sterkte iniedergeval.

lore 05-11 om 10:46

Dankjewel.

In de zomer is het erger, dan rookt ze gewoon buiten aan tafel waar iedereen bij is. Mijn schoonzus heeft al een kindje maar dat maakte blijkbaar niets uit. Ik heb tegen mijn vriend gezegd dat wij later gewoon naar huis gaan als ze dat met mij en ons kindje zou doen. 
Maar nu is het nog een paar maanden vol houden vrees ik... Het is een heel koppige vrouw die naar niemand luistert en dus al zeker niet als het over een verslaving gaat...

Anoniem (Gast) 05-11 om 10:51

Trek in een vakantie huisje. Air bnb. Wat dan ook.  Snap sowieso niet goed waarom jij jezelf dit aan doet. Tijdelijk wonen bij schoonouders 

lore 05-11 om 10:55

@Anoniem Als het allemaal zo evident was! 
Toen ik hier introk was de band heel goed, maar sinds de geboorte van haar eerste kleinkind is mijn schoonmoeder helemaal veranderd naar het negatieve toe.
Financieel is een vakantiehuisje huren bovenop de kosten van ons huis dat we hebben én de verbouwing (én minder loon omdat ik niet mag werken tijdens de zwangerschap) ook niet vanzelfsprekend.

Wij hebben toen een keuze gemaakt en zullen daar de gevolgen van dragen, en nu wegtrekken voor 2 maanden gaat de band echt niet verbeteren. Ik wil hier gewoon graag even polsen naar ervaringen of info rond passief roken.

Anoniem (Gast) 05-11 om 12:49

Het is mega slecht voor je kind. En voor jou. Is er dan geen mogelijkheid sta je in jou huis 1 ruimte hebt waar jij kan wonen? Een goedkope caravan kopen en in de achtertuin zetten? Nog 2 maand in de schadelijke rook zitten. Is het echt niet waard hoor. 

Dotjee 05-11 om 14:09

Tja, tis natuurlijk een lastig verhaal maar ik zou, als je je er echt heel veel zorgen over maakt het bij je VK navragen. Wie weet dat hij/zij wel kan overtuigen met info om even ergens anders te gaan staan met roken. Maar ik denk niet dat door de kleine hoeveelheid rook die binnen komt jij en je kindje heel veel risico lopen. Is nergens op gebaseerd maar tis een vermoedde. Ik weet niet of je in een grote stad of een dorp woont maar de luchtkwaliteit in de stad slaat soms ook te wensen over  Daar is al wel eens onderzoek naar gedaan dat mensen in een grote stad door de uitstoot gassen e.d. inademen dat dat gelijk staat een zoveel sigaretten roken. 

Denk dat het vooral heel vervelend is dat je er zo'n last van hebt met je misselijkheid enzo. En das gewoon ontzettend jammer en frustrerend dat ze daar geen rekening mee wilt houden. 

lore 05-11 om 15:08

Ik moet volgende week gaan, dan vraag ik het wel even. Geraakte al een beetje in paniek door de berichten dat ik NU moet verhuizen, maar het is uiteindelijk alleen tijdens het eten en in de badkamer dat ik het ruik, en voor de rest zit ik amper in de “gemeenschappelijke” ruimtes. Op onze kamer komt ze niet en daar hangt dus ook geen geur dus dat is al belangrijk.
Geen grote stad hier, wel grote tuin met veel groen en natuur achter de tuin, dus de lucht zal wel vrij zuiver zijn . Dan speelt het ontbreken van uitlaatgassen al in mijn voordeel hier .

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Passief roken tijdens zwangerschap' in het Zwangerschapsforum