Heamangiomen in lever, sydroom van Tietze en zwangerschap

2 antwoorden en 44425187x bekeken

Gina 06-08 om 13:03

Hallo,

Ik probeer sinds kort zwanger te raken. Het is zo dat er sinds mei jl. bij mij 3 heamangiomen (goedaardige bloedgezwellen) in mijn lever zijn ontdekt en een poliep in mijn galblaas. Het zijn gelukkig allemaal goedaardige gezwellen. In november moet ik terug voor een controle onderzoek om te kijken of mijn poliep snel gegroeid is of zelfs weg is. Daarnaast heb ik ook de syndroom van Tietze (ontstoken kraakbeen bij je borstbeen en ribbenkast).
Aankomende vrijdag heb ik een afspraak in het ziekenhuis met mijn MLD-arts om te vragen naar de mogelijke risico's die er bij komen kijken tijdens een zwangerschap met deze medische aandoeningen. 

Nu is mijn vraag of er dames zijn die tijdens hun zwangerschap hiermee ervaring hebben (één van de twee of wellicht beide). 

Grtz!

reageer

mmmarijemmm 05-09 om 14:07

Hoi,

Met mijn lever is ook van alles aan de hand. Ik heb meerdere adenomen (ook goedaardige gezwellen) die tijdens mijn tweede zwangerschap goed in de gaten zijn gehouden. Tijdens mijn eerste zwangerschap hebben ze er ook wel gezeten, maar wisten we dat nog niet. De reden waarom ze in de gaten gehouden werden tijdens de zwangerschap is dat ze door de hormonen konden gaan groeien, waardoor ze uiteindelijk weer zouden kunnen barsten, waardoor je een leverbloeding kunt krijgen. Kan best gevaarlijk zijn dus. Ik weet niet of dat voor hemangiomen ook geldt. Wat ik wel weet is dat de meeste ziekenhuizen een onduidelijk of geen beleid hebben mbt gezwellen in de lever en zwangerschap. De leverpatientenvereniging heeft mij goed geholpen. En zelf onderzoek doen en kritisch blijven is denk ik ook belangrijk.

Groetjes,
Marije

Gina 18-09 om 21:12

Hoi Marije,

Heel erg bedankt voor je reactie! Ik heb een goede MDL arts die mij goed gerust stelt en die mij in de gaten houdt. Het is inderdaad ook zo dat de gezwellen bij mij kunnen gaan groeien door de hormonen. Even afwachten hoe groot het dan daadwerkelijk wordt. Het is spannend! 
We zijn hard bezig met zwanger raken en hoop dat alles voorspoedig zal verlopen (zoals ieder ander mens)!

Grtz Gina

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Heamangiomen in lever, sydroom van Tietze en zwangerschap' in het Zwangerschapsforum