Dalyan heeft BPD

4 antwoorden en 44803376x bekeken

IvyB 28-05 om 13:25

Omdat onze zoon 13weken te vroeg is geboren en de longrijping niet heeft 
aan kunnen slaan. Vanwege de spoed 'uit het niks' kwam. Heeft Dalyan BPD. 
Combinatie van vroeggeboorte waarbij de longentjes nog lang niet rijp waren.
Maar ook een stukje medisch vlak waarbij hij beademd is geweest. 
Vandaar dat ik een stukje info wil geven.  

BPD (CLD)
BPD staat voor Bronchopulmonale Dysplasie. Dit is een chronische longaandoening die gekenmerkt wordt door het langdurig bestaan van ademhalingsmoeilijkheden, met name bij te vroeg geboren kinderen. Vrijwel alle kinderen met BPD worden in de periode na hun geboorte beademd. De longen van een ongeboren kind zijn pas na 34 à 35 weken echt ‘af’. Als een baby voor die tijd ter wereld komt, levert dat vaak problemen op met de ademhaling.
BPD valt onder de CLD (Chronic Lung Disease)
Longblaasjes
Voor de 26e week van de zwangerschap zijn er nog nauwelijks longblaasjes nog niet gevormd, en na 26 weken zijn die er wel, maar blijven ze niet goed uit zichzelf open na iedere ademhaling. Soms is het genoeg om het percentage zuurstof in de couveuse wat te verhogen. Vaker moet het kind echter beademd worden, met een slangetje in de luchtpijp. Het vervelende is dat juist door de zuurstoftoediening en beademingsdruk, die nodig is om het kind in leven te houden, de longen beschadigd kunnen raken. Dit is vooral het geval als een kind veel en voor lange tijd zuurstof of een hoge beademingsdruk nodig heeft, of als de longen nog erg onrijp zijn.
Chronische longziekte
Die longbeschadiging wordt bronchopulmonale dysplasie genoemd (BPD). Ook de term ‘chronische longziekte’ (CLD) wordt hiervoor vaak gebruikt. Hoe onrijper het kind, hoe groter de kans op BPD. Kinderen met BPD halen heel moeilijk adem. Bij de minste inspanning krijgen ze het al benauwd. Zeker zolang ze nog zo klein zijn, zijn hun longen alleen met veel moeite in staat hun lichaam van genoeg zuurstof te voorzien. Door groei ontstaat nieuw en meer longweefsel, en dat is essentieel om over de longproblemen heen te groeien.
Gevolgen
Ernstige BPD heeft een ingrijpende invloed op het leven van de kinderen die eraan lijden en hun ouders. Kinderen met BPD hebben meer luchtwegproblemen (verkoudheid, bronchitis, astma) dan te vroeg geboren kinderen zonder BPD. Ze lopen een grotere kans op lichamelijke of verstandelijke handicaps. Dat komt doordat BPD-kinderen door het zuurstoftekort vaker hersenschade hebben opgelopen. Bovendien gebruikt het kind alle energie voor de primaire levensbehoefte: ademhalen, en er blijft weinig ruimte over om zich verder te ontwikkelen. Ze zijn vaak prikkelbaar en stressgevoelig.

Met het verstrijken van de tijd verminderen de klachten, maar de eerste levensjaren van de zuigelingen met BPD kenmerken zich door frequente longinfecties, benauwdheid en ernstige voedingsproblemen. Daardoor zijn soms ook thuis sondevoeding, zuurstoftoevoeging en medicatie nodig. De kinderen hebben vaak bijkomende ziekten, zoals neurologische problemen, ernstige oogproblemen en gehoorschade. Gelukkig bestaan er steeds meer mogelijkheden voor de behandeling, maar ook voor de preventie of het voorkomen van BPD, zodat de vooruitzichten van een kind met BPD geleidelijk aan beter zijn geworden. De term BPD wordt nog steeds veel gebruikt, maar de term CLD (chronic lung disease) raakt meer en meer ingeburgerd.

reageer

* 28-05 om 17:43

@IvyB,

Meis hou je het allemaal nog een beetje vol ik hoop echt dat het allemaal goed zal komen.
Heel veel sterkte en ik hoop dat de arts goed nieuws heeft..

Liefs Ju of terwijl mavanmi

IvyB 31-05 om 00:48

Ik heb het graag gedaan deze informatie.
Tis zo lastig uit te leggen.
Dus ik dacht doe het op deze manier.

Tis heftig op het moment maar goed.
Heb in me andere onderwerp een update neer gezet.

Xx

Marijke 10-02 om 13:09

Hier net hetzelfde. Alleen zijn wij ondertussen 4 jaar verder. En het gaat beter. Nog vaak secreties en lage saturaties, maar met ademhalingskiné kunnen we veel recht trekken.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Dalyan heeft BPD ' in het Zwangerschapsforum