Zwangerschap, verhuizen en werk

2 antwoorden en 45524339x bekeken

Rob v/d Boogaert (Gast) 14-11 om 20:33

Beste,

Mijn vriendin is zwanger en zit in een dilemma.
In december zijn we van plan te gaan verhuizen, ze zit op het moment al een aantal maanden thuis vanwege misselijkheid. En zal niet meer aan werk toekomen. (vanwege de misselijkheid) In maart gaat ze bevallen.

Echter ze heeft op het moment een vast contract. Dit is nog niet opgezegd en ze weet niet hoe ze het met haar werk kan doen, na verhuizing is de afstand te ver naar haar werk. En dus wil ze stoppen met werken.
Ideaal zou zijn als ze net voor de bevalling haar ontslag zou kunnen indienen, echter of dit juridisch mag is onduidelijk.


Met vriendelijke groet,

Rob van den Boogaert

reageer

* 14-11 om 21:54

@Rob,

Als ik jou was zou ik Anne even vragen die weet heel veel van juridische dingen en werk
die heeft Personeel en Arbeid...
Enneh ja dat zou mooi zijn als ze haar ontslag zou krijgen maar ze heeft een vaste baan en die liggen ook niet voor het oprapen..
Is er niet een andere constructie mogelijk volledig in ziektewet en dan is kijken hoe het verder gaat dan is ze in elk geval zeker van een inkomen... Niet geheel onbelangrijk centjes als je gaat verhuizen...
Ik vraag haar Anne wel even of ze wil reageren misschien heeft zij betere ideen dan ik..

Gr Ju
ps hou je ons op de hoogte???En of laat je vrouw lekker met ons beppen we zijn een heel open en gezellig forum

Anne 15-11 om 20:09

@Rob
Ontslag nemen mag altijd. Dat recht heeft iedere werknemer in Nederland (zwanger of niet maakt in deze niks uit). Of dit echter verstandig is ligt geheel aan de (financiele) situatie waarin jullie verkeren (hiermee bedoel ik of jullie van 1 inkomen kunnen leven of niet). Het nemen van ontslag kan gevolgen hebben voor zowel het recht op zwangerschaps- en bevallingsuitkering en voor het recht op een eventuele ww-uitkering.

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering
Indien zij ontslag neemt 10 weken of eerder voor de vermoedelijke bevallingsdatum dan bestaat er geen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Het gevolg hiervan is dat de 16 weken die hiervoor staan geen sprake is van een inkomen. 

WW-uitkering
Het nemen van ontslag betekent dat je door eigen toedoen werkloos wordt. Dit houdt vervolgens in dat er geen recht bestaat voor een ww-uitkering. Dus geen inkomen.

Zoeken nieuwe baan
Vervolgens zal ze op zoek moeten gaan naar een andere baan (indien de financiele situatie het niet toelaat dat ze thuis komt te zitten zonder inkomen). Dit valt niet mee en geldt voor zowel tijdens als na de zwangerschap. 

Kortom, lastig om voor een ander de beslissing te nemen wanneer ze het beste ontslag kan nemen. Maar juridisch gezien is er veel mogelijk! Hou alleen altijd in je achterhoofd dat je rechten kan verspelen en dat kan zonde zijn en daarnaast verstrekkende gevolgen hebben.

Ze kan natuurlijk ook altijd met haar werkgever om tafel gaan en open kaart spelen. Wellicht dat ze nog overeen kunnen komen dat er ontslag met wederzijds goedvinden plaats kan gaan vinden. De kans bestaat dan alsnog dat ze haar rechten op een uitkering (zowel zwangerschaps- als ww-uitkering) niet verspeeld. Ook kan ze vragen of er een mogelijkheid is (in het kader van het nieuwe werken) dat ze van huis uit kan werken. Of dit mogelijk is ligt natuurlijk aan de verstandhouding met haar werkgever en welke werkzaamheden die ze verricht.

Verder kan het maar zo zijn dat ze er na de zwangerschap heel anders over denkt. Dus genoeg stof om eens rustig over na te denken....

Wellicht dat ze zelf op het forum kan komen en hier mee babbelen. Genoeg dames hier die met elkaar meedenken en ze is van harte welkom

Succes en gefeliciteerd nog met de zwangerschap! Ben ook wel benieuwd hoe ze hier invulling aan gaat geven dus houdt ons op de hoogte

Groet,
Anne

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Zwangerschap, verhuizen en werk' in het Zwangerschapsforum