Zwangerschapsverlof

4 antwoorden en 41828240x bekeken

Anoniem (Gast) 06-10 om 09:51

16 week verlof maar hoe deel je dat in

Wij zijn bezig met het najaarsrooster werk in een winkel heb nu aangegeven 4 wk voor de bevalling te stoppen en dan nog 12 week erna 

Maar wat is normaal?

Groetjes ciska

reageer

Edith 06-10 om 10:07

Je mag vanaf 6wk ervoor, maar dan heb je na de bevalling wel minder verlof over.
Als je in een winkel werkt, moet je veel lopen/staan en is die 6 wk misschien wel fijn. Op kantoor (waar ik zelf werk) zit je juist weer veel en is 4 wk dan weer misschien de beste keuze. Maar e.e.a. hangt natuurlijk ook af van de moeder in spe. In elk geval geldt dat als je het al vóór de 'gewone' verloftijd niet trekt, je je ziek kunt melden. Dit is dan volgens mij voor de werkgever zwangerschapsgerelateerd (heb je misschien een verklaring van je verloskundige of arts voor nodig), zodat zij het niet zelf hoeven te betalen. Maar dat laatste weet ik niet 100% zeker; ik heb dit hier bij nr1 niet aan de hand gehad.
De lengte van het verlof na je bevalling kun je trouwens niet precies voorspellen/inplannen. Als je overtijd raakt, krijg je die dagen/weken er namelijk nog bij. Als je dus bijv. 1 week overtijd bent, krijg je 1 week langer verlof.

Josje 06-10 om 17:26

Als je ziek wordt agv je zwangerschap betaalt het UWV je ziektegeld en kost het je baas dus niets inderdaad.
Nadeel is dan wel dat je verplicht wordt om 6 weken van tevoren met verlof te gaan. Je mag dan dus niet langer door werken.

Als je gewoon kunt blijven werken, mag je zelf kiezen hoe lang van tevoren je stopt: 4, 5 of 6 weken. Je moet dit minimaal 3 weken voor je wilt stoppen aangeven bij je werkgever.

kruimel 06-10 om 18:04

Ik werk ook in een winkel en merk nu al wel (28+4) dat ik het eeeecht niet vol ga houden tot 36weken! Ik stop dan ook met 34weken als ik dat al haal.. heb dus maar 10 weken na de bevalling, jammer maar het is niet anders!

xkruimel

Edith 09-10 om 12:13

Na het zwangerschapsverlof geldt ook dat als je je dan bevallingsgerelateerd ziekmeldt, je werkgever dit niet hoeft te betalen. Dus als je na 10 weken nog niet genoeg hersteld bent om je werkzaamheden op te pikken, is daar ook een vangnet voor.
Verder is het mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen (helft van je contracturen moet je werkgever mee accoord gaan, een andere verdeling kan i.o.m. je werkgever), maar dat is bij de meeste banen onbetaald. Het kan wel een oplossing zijn als je volledige aantal contracturen nog even te veel is maar je toch wel al aan de slag wilt en kunt en/of als je gewoon een tijdlang meer tijd met je kindje wil doorbrengen.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Zwangerschapsverlof ' in het Zwangerschapsforum