Zwangerschap nog even uitstellen?

13 antwoorden en 22841484x bekeken

Soof (Gast) 24-07 om 11:51

Hoi,
Mijn vriend en ik hebben afgelopen maand besloten voor een kindje te gaan en hebben dan ook al onbeschermde seks gehad. Vervolgens zijn we langs de huisarts geweest (voor wat anders) en hebben hier ook kenbaar gemaakt graag een kindje te willen. De huisarts kwam met een heleboel vragen en to-do dingen voor de zwangerschap. Dingen die ik eerst moet uitzoeken en regelen en vervolgens wat testjes, bloedonderzoek en eventueel aanvullende vaccinaties. Alles ter bescherming van de baby natuurlijk, maar het schopt wel behoorlijk mijn gevoel door de war. Ik was net helemaal gewend aan het idee zwanger te kunnen raken. Nu lijkt het erop dat we dat plan enkele maanden uit moeten stellen. Tenminste, niks moet, we mogen zelf bepalen natuurlijk, maar als het aangeraden wordt, waarom dan zo'n haast? Ik merk dat ik het maar lastig vind en kan er op internet weinig over vinden. Voor nu zijn mijn vriend en ik maar weer even overgestapt op 'safe'.. 
En daarbij speelt door mijn hoofd... stel dat ik nu al zwanger ben? Ik bedoel, de kans is klein dat dat meteen gebeurt en ik ben erg onregelmatig ongesteld, dus er is ook geen peil te trekken op mijn ovulatie. Voor nu is dat nog te vroeg om betrouwbaar te testen.
Hebben er meer mensen ervaring hiermee? Wat hebben jullie gedaan? Wat als je vooraf niet alle testen enzo doet? Ik woon ook in het buitenland en hier zijn ze net iets voorzichtiger en zitten ze overal bovenop..

reageer

Beagle 24-07 om 11:56

Wat voor testen doen ze? Standaard testjes of je gezond bent?
Ik ben niet naar de huisarts gegaan van te voren. Wel begonnen met foliumzuur slikken maand voordat we gingen proberen totdat ik 12w zwanger was. Daarna overgegaan op multivitamine.

Ik zou me niet zo druk maken (tenzij er ernstige ziektes heersen daar, wat gevaarlijk kan zijn voor zwangerschap). Anders gewoon proberen, misschien duurt het wel een jaar en dan heb je spijt dat je gewacht hebt. 

FiFi 24-07 om 12:05

Ik heb voor we er aan begonnen ook een bloedonderzoek laten doen. Maar goed ook. Mijn antilichamen voor Rubella waren te laat waardoor ik een vaccin moest krijgen. Hierdoor mocht ik 8 weken niet zwanger worden omdat dit een verzwakt virus en het duurt even voor er antilichamen gemaakt zijn. 
Ik vond het ook erg lastig om bijna 2 maand te moeten wachten. Maar ik ben wel blij dat ik het gedaan heb. Nu hoef ik me geen zorgen te maken tijdens de zwangerschap

xx

Anoniem (Gast) 24-07 om 12:05

Ik ben ook niet vooraf naar dr huisarts geweest. Gewoon foliumzuur geslikt. Nog nooit gehoord dat je zoiets voor je zwangerschap zou moeten doen. Ofja niks moet zoals je zegt maar ik weet natuurlijk niet welk land en waarom ze dat daar zo aanpakken.

Soof (Gast) 24-07 om 12:15

Inderdaad FiFi, wat jij zegt, testen op dat soort dingen. Ik moet eerst uitzoeken welke vaccinaties ik allemaal gehad heb als kind (dat overzicht heb ik nu) en dan gaan zij kijken welke aanvullende ik nodig heb. Wat jij zegt, hebben ze het ook over gehad. Ze willen dus een bloedtest (voor bloedgroep, toxoplasmose, en nog wat andere dingen), een gynaecologische/ soa-test, ze spreken over een kinkhoestvaccinatie (waarvan ik op internet las dat die prima tijdens de zwangerschap mag). Laten we zeggen dat ze zeker willen weten of ik genoeg resistent ben tegen allerlei dingen die eventuele bedreigingen kunnen vormen. Wat op zich natuurlijk fijn is..

FiFi 24-07 om 12:20

Kinkhoest krijg ik inderdaad nog tijdens de zwangerschap toegedient . Al de rest werd bij mij ook op voorhand getest en toegedient. 

proud_mommy 24-07 om 12:59

Ik heb pas een bloedtest gehad toen ik zwanger was(standaard in België). En met 28 weken krijg ik een vaccinatie tegen kinkhoest. Verder alleen foliumzuur geslikt tot 12 weken toen mamapuur (multi vitamine )

Puck 24-07 om 21:31

Vaccinatie tegen kinkhoest wordt aangeraden tijdens de zwangerschap, zodat je dan je antistoffen doorgeeft aan je kindje. Het moet dan aan het begin van het derde trimester. Vooraf heeft geen zin.
Verder is het volgens mij niet standaard al die dingen na te kijken in Nederland.

Anoniem (Gast) 29-07 om 13:57

Toen wij ervoor wilden gaan ben ik twee maanden voor ik stopte met de pil naar de huisarts gegaan voor zo’n bloedonderzoek. Alles wat jij zegt werd ook gecontroleerd. Alels was gewoon in orde bij mij en ik mocht er dan ook gewoon aan beginnen. Ik zou me niet te erg opjagen erin en de bloedtest afwachten. De kans is groot dat alles in orde is en er geen probleem is. En als dat wel zo is, dan kan je ervoor zorgen dat dit in orde komt voor zen mogelijke zwangerschap, zoals Fifi zegt. Dat is indd even slikken lijkt me, maar op lange termijn zoveel beter! Ik vond het zelf ook leuk om eens op alles gecontroleerd te worden wat men kan zien in het bloed. Zo moest ik me daar al geen zorgen over maken. Ik vond het een eerste stapje in dit proces. Ik denk trouwens dat ze in je bloed kunnen zien waarvoor je gevaccineerd bent? Succes ermee en niet te snel het ergste denken!

Moedertjuh 29-07 om 14:09

Nooit een dokter gezien voor het zwanger worden, bij alle 3 mn kids niet.Alleen foliumzuur/ multivitamines geslikt. Bloed laat je bij de vk al testen. 

Gliss 29-07 om 14:18

Jeetje wat medicaliserend  ('er een medisch probleem van makend). Als je gewoon goed gezond bent, in een veilig land woont en foliumzuur slikt lijkt me het allemaal nogal overbodig. Zou me er niet te druk om maken. Heb zelf dat ook allemaal niet laten uitzoeken. 

Meid23 30-07 om 07:51

Vind dit allemaal behoorlijk heftig                       Weet niet in welk land je verblijft maar als ze bij elke vrouw met een kinderwens onderzoeken en vaccinaties gaan doen zijn ze denk ik wel lang bezig? en daarbij werken sommige vaccinaties ook maar tijdelijk stel dat het dan niet “snel genoeg” om zwanger te worden moet je dan weer opnieuw?  Hier in NL slik je zoals hierboven wordt aangegeven in principe enkel foliumzuur als je zwanger wilt worden en woedt bloedonderzoek pas gedaan wanneer je zwanger bent.                             Bij ons ging zwanger worden helaas niet vanzelf dus om deze reden een soa test moeten doen omdat dat een oorzaak kan zijn (maar was bij ons niet het geval) en in het ziekenhuis ook de nodige bloedonderzoeken wegens ICSI traject. 
Stel dat je bijv in een zika gebied woont of op vakantie bent geweest dan snap ik wel dat je extra maatregelen wilt nemen en de wens nog even wilt uitstellen.
Maar als jij en je partner er klaar voor zijn zou ik er voor gaan  je weet nooit hoe lang het zal gaan duren voordat de wens in vervulling zal gaan.

Soof (Gast) 01-08 om 18:16

Bedankt voor alle reacties. Uiteindelijk hebben we dus besloten om het even uit te stellen, maar mijn lichaam dacht er anders over. Gister positief getest en vanmorgen weer. Blijkbaar veel geluk gehad en schijnbaar allebei erg vruchtbaar dat het in die enkele paar keer al raak is   Nu eerst maar even op vakantie en dan maar weer de huisarts bellen met dit nieuws. 

proud_mommy 01-08 om 18:20

Gefeliciteerd meid. Geniet ervan 

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Zwangerschap nog even uitstellen?' in het Zwanger worden forum