Reflexen van je baby
je kindje heeft de eerste maanden een aantal unieke reflexen die hij of zij nodig heeft om de eerste maanden te overleven. Na de bevalling zal de verpleegkundige jouw kindje op een aantal van deze reflexen testen.
Reflexen na de bevalling
In de baarmoeder heeft je kindje al een aantal zeer belangrijke reflexen geleerd. Deze heeft je kindje nu hard nodig om te overleven. De belangrijkste reflexen, de zoek, zuig en slikreflex zijn nodig om te kunnen drinken. Als deze niet voldoende zijn ontwikkelt zal een verloskundige dit aangeven en moet je daar rekening mee houden. Voeding op een andere manier kan dan nodig zijn. Andere reflexen zijn belangrijk doordat ze door de mate waarin het vertoond wordt en wanneer ze verdwijnen een indicator zijn voor een normale of abnormale ontwikkeling.
Reflexen die gecontroleerd worden
De volgende reflexen worden na de geboorte gecontroleerd. Sommigen als meteen en anderen in de dagen na de geboorte door de verloskunde of kraamverzorgster
Zoekreflex en zuigreflex
Deze reflexen zijn het meest belangrijk voor je kindje. Door de zoekreflex en de zuigrelex is je kindje in staat om drinken binnen te krijgen. Zodra je kindje iets tegen zijn of haar wang voelt zal je kindje de mond open doen. Dit stelt je kindje in staat om de tepel van mama in de mond te nemen. Vervolgens komt de zuigrelex om de hoek kijken. Die reflex zorgt er voor dat zodra je kindje iets in het mondje heeft hij of zij direct gaat zuigen.
Deze zuigrerflex is ongelofelijk krachitg en dat moet ook wel want er is best wel wat voor nodig om voldoende melk uit de tepel van mama te halen. Je kunt zelf de kracht van de zuigrelfex tesen door je pink (wel eerst goed je handen schoonmaken) met de onderkant naar boven bij je kindje aan te bieden. Wacht wel eerst totdat je kindje heeft geleerd om de borst goed te pakken en pas op met lange nagels.
Na de geboorte zal je kindje vrijwel direct aan je borst worden gelegd. De verloskundige zal dan door middel van observatie de zoek en zuigreflex vaststellen.
Slikrelfex en kokhals reflex
De slikreflex doet eigenlijk precies wat het zegt. Je baby heeft in de baarmoeder al geleerd om te slikken. Zodra je kindje de eerste melk binnen krijgt zal je kindje deze automatisch doorslikken. Dit doen ze niet zoals volwassenen dit doen, het hele lijfje van je kindje werkt hier aan mee. Dit maakt het ook gemakkelijk voor de verloskundige om te bepalen of de slikrelex voldoende werkt.
De kokhalsrelex is verwant aan de slikreflex en zorgt er voor da je kindje het slijm wat waarschijnlijk nog in het keeltje zit kwijt kan raken.
Loopreflex
Waet het nu is van de loopreflex is voor iedereen nog een raadsel. Als je kindje net geboren wordt kan je kindje lopen. niet zonder ondersteuning natuurlijk maar de hele beweging wordt feilloos uitgevoerd. Dit is echt geweldig om te zien. Meestal laat de verloskundige dit je na 1 of 2 dagen zien. Ze pakt je kindje voorzichtig met twee handen om de borst vast en zet je kindje voorzichtig op een vlak oppervlak. Je zult nu ziet dat je kindje uit zichzelf stapjes gaat maken. Vergeet je videocamera daarom niet !
Grijpreflex
Als er druk op de handpalm van je kindje komt, bijvoorbeeld doordat je jouw vinden in zijn handje legt zal je kindje direct zijn hand sluiten en jouw vinger grijpen. Deze reflex is ongelofelijk krachtig. Je kindje heeft je beet en laat niet zomaar meer los. Daarom denken sommigen dat deze reflex nog bestaat uit de tijd dat we onze kinderen voornamelijk bij ons droegen en afstamt van de apen.
Deze reflex wordt ook getest door de verloskunde. Als je kindje deze reflex niet heeft kan dat wijzen op een neurologische afwijking. Gelukkig komt dat bijna nooit voor !
Moro-reflex
De moro reflex wordt al als je 10 weken zwanger bent ontwikkel. Deze reflex is eigenlijk de eerste schrikbewegingen van je baby. Vanaf de geboorte tot aan ongeveer 4 maanden beschikt je baby over deze reflex. De moro reflex houdt het volgende in: als je baby schrikt dan spreidt het zijn of haar armen, sluit het de armen om de borst en begint het te huilen. Waarom deze reflex precies bestaat is niet zeker. Sommige denken dat het te maken heeft met de moeder opzoeken (armen spreiden), de moeder vastpakken (armen sluiten) en huilen (aangeven dat het aandacht wil). Sommigen denken ook dat het nodig is voor de baby om alvast de spieren te ontwikkelen in de baarmoeder of dat het een rol zou spelen bij het leren ademhalen.
De verloskundige zal in veel gevallen deze reflex niet tegen. Ze moet dan je baby laten schrikken en dat is nergens voor nodig. Meestal lukt het de kraamverzorgster wel om deze reflex te observeren. Je baby schrikt altijd wel ergens van. Als ze het toch willen testen doen ze dit door je kindje op de rug op de arm te geen en dan een klein stukje te laten 'vallen'.
Reflexen waar niet op getest wordt
Sommige reflexen bestaan wel maar daar wordt niet op getest. Hieronder vind je een kort overzicht van de meest besproken reflexen
Asymmetrische Tonische Nekreflex
Als het hoofdje van je kindje de ene kant op draait strekt je kindje zijn of haar arm en been aan de andere kant. Het armpje en beentje aan de kant waar het hoofdje op wordt gedraait buigen zich. De ogen van je kindje volgen dan het handje. Volgens sommigen is dit het begin van de oog hand coordinatie van je kindje. Opvallend genoeg is deze beweging ook nodig tijdens de geboorte waar je kindje ook een draai in het geboortekanaal maakt.
Als deze reflex niet goed te vinden is is dat soms een voorspeller van problemen met oog- handcoördinatie, lichaamshouding en concentratie.
Babinski-reflex
De reflex waarvan niemand weet waarvoor hij dient is de baninksi reflex. Als je over de voetzool strijkt richt de grote teen zich naar boven terwijl de andere tenen zich spreiden. Pas met een jaar of 2 is deze reflex volledig verdwenen.
Spinale Galant reflex en Pulgar Marx reflex
Als je langs de ruggengraat strijkt dan trekt je kindje zijn heupje aan die kant omhoog. Als je het aan beiden kanten doet zal je kindje moeten plassen. Er wordt gedacht dat deze reflex ook handig is bij de geboorte omdat je kindje door deze beweging te maken gemakkelijker door het geboortekanaal kan. Als kinderen op oudere leeftijd deze reflex nog hebben wordt dat wel in verband gebracht met een verminderde blaas controle en bedplassen.
Toninsch labyrinthreflex
De tonische labyrinthreflex houdt in dat als je het hoofjde van je kindje naar achteren houdt het lichaam van je kindje verstijft, zich strekt en naar achteren buigt. Andersom is het ook zo dat als je het hoofdje naar voren buigt zal je kindje de foetus houding aannemen en zich meer ontspannen. Als deze reflex te sterk aanwezig is kan je kindje problemen ontwikkelen met zijn motoriek
Zwemreflex
De zwemreflex houdt in dat je kindje, als het het onder water houdt, gaat pedellen met de armpjes en beentjes. Het mag duidelijk zin dat het geen goed idee is om deze reflex te testen op je kindje
Interessante forumvragen
- baby valt snel in slaap voor baby tv.
- Met hoeveel weken voelde je de baby?
- Zijn eerste baby pakje. (Baby boys)
- Baby gezocht voor Flikken Maastricht
- Baby gevoeld?