Waarom zulke aparte namen

27 antwoorden en 20736379x bekeken

Selby 01-02 om 08:07

Ik heb een vraagje waarvan ik echt oprecht hoop dat het bij niemand verkeerd schiet. Maar misschien iets om even bij stil te staan.

Ik zie hier zulke aparte namen voorbij komen, als optie's voor de baby. Namen die je niet even onthoud. Namen waarvan je ze een paar keer moet zien om te weten hoe je ze schrijft. Ik vraag me dan af, waarom eigenlijk..? Waarom zoek je een unieke(re) naam voor je kind? Is jouw kind beter/bijzonderder dan een ander kind? Nogmaals, ik bedoel het echt niet lullig. Maar mijn kind heeft zo'n 12-in-een-dozijn oer-Hollandse naam. Als mensen die 1x horen weten ze het. En ja er zitten er nog 2 op het kdv met die naam. Die staat niet voor niets al jaren in de top 10. En toch is mijn kind ook uniek en bijzonder.

Ben je niet bang met een moeilijke aparte naam dat je kind straks de komende jaren z'n eigen naam niet kan uitspreken? En dat andere mensen tijdens het voorstellen 3x zullen zeggen "huh..? pardon..? hoe schrijf je dat?" en dat dan de rest van zo'n kind z'n leven. Voor je het weet krijgt 'ie een bijnaam, op z'n werk ofzo later. (Ik praat even over een "hij" want anders blijf ik "hij/zij"-en)

Ikzelf heb een vrij gewone naam, maar dan anders geschreven dan normaal gesproken, en dàt is al vermoeiend! Mensen schrijven het altijd verkeerd, of ik moet het meteen al gaan staan spellen. Bij mijn achternaam krijg ik ook standaard de vraag "is dat met een D of een T"? maar ja daar heb je dan weer minder invloed op. (je achternaam bedoel ik)

Ik vroeg het me gewoon es af. Ik hoorde een tijdje terug op tv een kindje die heette "Dechantelie" of zoiets. Dat meissie kan dat toch nog jaren niet uitspreken? Zie je het ene kindje al tegen het andere kindje "hoe heet jij?" -"Dechantelie", beetje slissen erbij, het andere kindje "huh...?"

Maar ja, ik dacht even hardop. Als ik iemand beledig of kwets was dat niet mijn bedoeling.

reageer

Chanti 01-02 om 08:33

Ik denk dat je je hier niet zo druk om moet maken haha.
Wat voor jou een aparte naam is, hoeft voor iemand anders niet zo te zijn. Ik geloof niet dat ouders denken: 'Ik geef mijn kind een hele aparte naam, want hij/zij is beter dan een  Kees-Jan'
'Apart' heeft voor iedereen een aparte definitie ;-) 

Selby 01-02 om 08:43

Bedankt voor je reactie Nee oké maar daarom vraag ik het dus. Nu begrijp ik het al ietsje beter

sweet 01-02 om 08:49

Ik heb een Iraanse man, wij hebben onze dochter ook een naam gegeven die je nooit hoort  eigenlijk, maar toch heel simpel is en goed uit te spreken en makkelijk te schrijven. Ik hou er van.
Maar namen die je zo uitspreekt en totaal anders schrijft begrijp ik ook niet helemaal, haha. 
Ik hou niet van die oer Hollandse namen die vaak voorkomen. Zo heeft gelukkig ieder zijn smaak 

Orchidea 01-02 om 08:51

Mee eens met Chanti, en ouders kiezen niet zomaar een naam uit voor een kind, daar is echt wel over nagedacht. Ik vind sommige namen juist wel bijzonder, en ik heb ook voor een niet alle-daagse naam gekozen, al hoor ik hem steeds vaker. ;-) Maar dat was ook niet met insteek van "god, mijn kind is beter" want dat wil ik mijn kind ook niet meegeven

Mimi 01-02 om 09:22

Wij hebben de namen in de top3 wel van de lijst gehaald, maar vooral omdat 1 of 2 met dezelfde naam nog kan maar meer is echt minder leuk. Ik heb zelf 2 andere mimis in mijn klas gehad en ik werd er echt niet minder om
Verder hebben uniekere namen iets meer de voorkeur. Vooral omdat die voor ons nieuw zijn denk ik. Niet omdat ons kind meer uniek is dan andere kinderen (voor ons natuurlijk wel, Maar realistisch gezien niet Haha). Alleen denken we wel na over de spelwijze, die moet voordehandliggend zijn. Ik zou bijvoorbeeld nooit Levy doen ofzo.

Selby 01-02 om 10:15

Oké ik zeg nog 3x dat ik er gewoon benieuwd naar was. Blijkbaar toch nog tegen t zere been bij sommigen. Sorry hoor.

♡ Ilona ♡ 01-02 om 09:27

Waar je je druk om kan maken zeg Iedereen is anders en uniek op zijn manier. Wat maakt het uit? Die keuze is toch voor iedereen anders?!

Floor (Gast) 01-02 om 09:58

Laat ik naar verwijzen naar het oude gezegde: “over smaak valt niet te twisten”.  

Lou (Gast) 01-02 om 10:16

Hoi Selby! Ik vind dat je deze vraag best mag stellen (iets met, er bestaan geen domme/stomme vragen, alleen domme/stomme antwoorden), al maak ik me er zelf ook totaal niet druk om. 
Ik denk inderdaad dat smaken gewoon verschillen. Wat je apart vind hangt ook af van je referentiekader. Heten de kindjes in je familie Jaap, Tom, Femke en Floor, dan is een naam als Joep erbij heel 'normaal'. Joep wordt echter al  apart als het in een familie/omgeving komt met namen als Lino, Desyah, en Jin.
Daarnaast kan het zijn dat mensen hun kind een naam willen geven buiten de top zoveel, omdat ze willen verkomen dat kinderen met naamgenoten in een klas komen te zitten, etc.
En als je werkt in het onderwijs/zorg/kinderopvang heb je al veel associaties met namen, die je vermijd door voor een unieke naam te kiezen. 

Mrs. D 01-02 om 11:42

Moet je eens op Facebook bij de groep ‘Proud to be a supermommy’ kijken.. Er staan serieus niet uit te spreken namen bij.. en dat komt dat echt niet door buitenlandse afkomst.. maar door creatief puzzelen met letters... Ik weet wat je bedoeld en ik ben blij voor de ouders die t voor elkaar hebben om een naam te bedenken maar ook voor mij mag t best speciaal maar je hebt ook over de top... 

sweet 01-02 om 14:13

Hahha mrs.d ja daar zit ik ook op. Zie daar soms ook aparte dingen.  Van onze dochter valt het echt mee dan. 

Ze heet Nava Elena. Vanwege betekenissen gekozen.
Nova hoor je super vaak. Nava niet, en het is Iraans en wij wilden graag een Iraanse naam. 

Joy 01-02 om 15:13

Ik vind het ook maar raar hoor Selby  namen met bepaalde afkomst/andere talen kan ik perfect begrijpen. Maar sommige knutselen met namen of denken origineel te zijn door namen te geven die gewoon geen namen zijn... Mensen zeggen dan 'oh wat apart... Dan weet je direct dat ze hem spuuglelijk vinden 
Verder heb ik geen top 10 naam. Wel telkens gewone naam die je gemakkelijk schrijft en uitspreekt. Dat hebben we bewust gedaan. Niet populair en toch gewoon. Op men dochter haar school moet ik soms ook 3x vragen... Hoe noemt ze/hij? En als ze dan nog halflang haar hebben, moet ik nog gokken op geslacht ook 
Maar namen die totaal andere smaak zijn dan de onze kan ik ook normaal vinden hoor. Wij zijn niet aan Engelse namen. Dit wil niet zeggen dat ik Engelse namen apart of bijzonder vind. Tot de ouders gaan knutselen natuurlijk... 

Anoniem (Gast) 01-02 om 15:53

Haha ja altijd persoonlijke keuzes die namen.. Hier bewust gekozen voor nederlandse namen met kleine twist.. Ik vind die namen mooier en onthield die namen altijd sneller.. Als iemand het over "Annelinde" heeft weet ik meteen welk meisje er bedoeld wordt.. Begint er iemand over "Wouter" dan moet ik eerst navragen welke en de achternamen zijn niet altijd even goed onthouden. Dus juist de kids met namen die minder voorkomen heb ik onthouden van mijn schooltijd. 
En ja ik heb er wel een hekel aan dat als juf "Julia" roept er 3 aankomen. 

Anoniem (Gast) 01-02 om 17:00

Zou zelf niet voor een naam uit de top 10 kiezen, mede doordat ik zelf de nummer 1 naam uit mijn geboortejaar draag. Altijd bij meerdere mensen met dezelfde naam in de klas gezeten. 
Maar zou ook niet zo'n geknutselde naam kiezen, waarbij je meerdere keren moet vragen om de naam. Of dat ouders de spelling veranderen zodat de naam uniek is maar met gevolg dat je waarschijnlijk altijd je naam moet spellen.

Selby 02-02 om 08:46

Interessante reacties. Bedankt! Wauw idd, als je Wouter roept kan je nog wel es “welke” krijgen. Op zich is het nog meegevallen want we vonden Sem of Sam heel leuk, maar die stond echt in de top 3 haha. Ach ja. Wij vonden een korte Hollandse naam leuk, ook omdat we allebei platte achternamen hebben. Ik heb altijd Amerikaanse namen mooi gevonden, zoals Shane. Maar dat samen met een plat Hollandse achternaam? Ach al met al moet iedereen natuurlijk blij zijn met z’n eigen gekozen naam 

Gast (Gast) 06-02 om 15:10

Wij kozen de namen omdat we van die stijl houden. Dat ze in Nederland nou niet bepaald bekend zijn is dan jammer. En ja, soms heeft het schrijven er van wat voeten in de aarde, maar dat is dan maar zo.
We kozen ze in ieder geval niet uit met de gedachte 'mijn kind is verheven boven alle andere'!

Anoniem (Gast) 07-02 om 11:36

Waarom je er druk over maken?

Ieder zijn eigen smaak toch dus iedereen lekker een naam geven die bij je past.

Selby 07-02 om 20:02

Waarom je er druk over maken?

Ieder zijn eigen smaak toch dus iedereen lekker een naam geven die bij je past.”


Ik maak me niet druk hoor, dat heb ik ook duidelijk aangegeven dat ik gewoon benieuwd was. En sommige antwoorden hebben het me beter doen begrijpen. Ook dat je met een bekende naam (wat mijn zoontje dus heeft) je oploopt dat er meerderen in de klas zitten met die naam, en je dus de vraag krijgt “welke?” 
Maar ja het zijn meestal de “anoniempjes” die vluchtig lezen en dan alles lekker anoniem kunnen roepen  

Puck 07-02 om 12:38

Iedereen mag het gelukkig zelf weten, maar ik voel wel mee met TS. Ik denk dat niemand denkt dat zijn kind beter is en daarom een aparte naam verdient. Maar mensen willen graag iets bijzonders en draven daarbij vaak door. Dan zijn het namen die zelf verzonnen zijn, waardoor je het inderdaad vaak moet herhalen. Of, in mijn ogen nog onhandiger, een bekende naam, maar dan anders gespeld. Dan moet je dat er alsnog de hele tijd bij zeggen.
Wij hadden geen hele aparte naam gekozen, maar wel 1 die niet heel vaak voorkwam. Stond op plaats 145 van alle meisjesnamen. Vervolgens zat ze met twee meisjes met dezelfde naam op de creche. Tja, daar doe je dan toch niks aan.
Voor ons hoeft een naam niet apart te zijn, als we hem maar mooi vinden. En zo'n gekunstelde naam vind ik dus niet mooi. Maar als je dat wel leuk vindt: leef je uit!

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Waarom zulke aparte namen' in het Zwangerschapsforum