Kosten na bevalling

21 antwoorden en 44288010x bekeken

Anneke1 (Gast) 02-09 om 13:40

Hallo dames,

Ik ben zwanger en zal eind dit jaar bevallen van een meisje. Ik weet dat de bevalling in het ziekenhuis me 313,- euro zal kosten. We hebben tot nu toe een aardig bedrag op onze spaarrekening zodat we ons daar geen zorgen over hoeven maken. Babykamer en nodige spullen hebben we al.

Komen er nog meer kosten na de bevalling waar wij rekening mee moeten houden?
Zoals een ruggenprik (wil natuurlijk bevallen, maar je weet nooit), lijkt me niet gratis...

Groeten,
Anneke

reageer

marieke (Gast) 02-09 om 13:53

Mij heeft het iig niets gekost, bij beide jongens niet. Maar ik woon in NL, mss anders dan in BE. Ligt er hier ook aan hoe je verzekerd bent etc. 1e keer was ik wel thuis bevallen, maar placenta kwam nniet los, dus naar zkh, 2e had ik wel daarom medische indicatie. Tevens was onze jongste een flinkerd dus die moest nog 24u in zkh blijven (en ik dan ook) Ik heb beide keren geen pijnstilling nodig gehad. Maar heb er nog nooit iemand over gehoord dat die daar voor heeft moeten betalen.

Verder geen gekke kosten. Straks de opvangkosten als je weer wilt gaan werken, dat is in NL best fors.

N. Coppola 02-09 om 14:02

Hey Anneke,

Ik vindt het best goedkoop dat het maar 313€ zal kosten.
je moet zeker rekening houden dat het misschien veel duurder zal kosten!
En ja epuderale weet je nooit op voorhand of je het gaat gebruiken of niet, in België is het in ieder geval betalend, en het heeft mij in de 300€ gekost!
Ik heb ook op voorhand moeten sparen om het allemaal te kunnen betalen, ook omdat ik persé in een éénpersoonskamer wou hebben, (gewoon voor de intimiteit en een jonge moeder is al zo doodmoe en ik weet dat ik het niet zou verdragen als ik het moest delen met een andere vrouw en een huilbaby) maar ik begrijp wel dat niet iedereen dat kan betalen,

trotsemama 02-09 om 14:14

Als je in Nederland woont zal je ook kosten krijgen voor de kraamzorg. Dit bedraagt 4 euro per uur eigen bijdrage.
Voor de rest zal je er waarschijnlijk achter komen als de baby is geboren dat er misschien toch nog wat spulletjes bij moeten komen. 
Als je borstvoeding wilt geven kan het zijn dat je de eerste dagen een kolf erbij nodig hebt. Deze kun je lenen van de thuiszorg maar de "hygiënische" onderdelen moet je er wel bij kopen.

Hopelijk heb je wat aan deze informatie

kruimel 02-09 om 14:47

@marieke in nederland moet je een ziekenhuis bevalling betalen als je géén medische indicatie hebt.. dus als je idd thuis begint en alsnog naar het ziekenhuis moet heb je een indicatie en is het dus 'gratis'..
Weet niet of misschien wel van je eigen risico afgaat..

Xkruimel

Anoniem (Gast) 02-09 om 14:51

Enorm bedankt voor jullie reacties!

Ik woon in NL en heb geen aanvullende verzekering.

Ik ga in het ziekenhuis bevallen en dit zal niet voor medische indicatie zijn, vandaar 313 euro.

Is dat goedkoop ja @N.Coppola? Menzis heeft me dat bedrag doorgegeven, dus ik hoop niet dat het ineens meer gaat worden.

Ik hoef trouwens niet perse in een éénpersoonskamer te liggen, dat vind ik niet erg

@trotsemama bedankt voor de info over kraamzorg. ong 4 euro per uur. Wij zullen waarschijnlijk niet de max. uren kraamhulp krijgen, maar idd belangrijk om daar ook rekening mee te houden.

Wil graag borstvoeding gaan geven en dus heel fijn de info hier over! @trotsemama @kruimel

Uiteindelijk krijg je de rekening voor bevalling thuis gestuurd, hoe snel kan ik dit tussen mijn post verwachten?

Meer ervaringen/ info is altijd welkom...

Anneke1 (Gast) 02-09 om 14:51

Sorry vergeten mijn naam bij te zetten, de reactie van 'Anoniem' is natuurlijk van mij!

kruimel 02-09 om 14:58

Hihi bij je laatste vraag kan ik je helaas niet helpen. Nog niet zwanger en ook nog geen kindje!
Xkruimel

N. Coppola 02-09 om 15:46

ja, vind ik wel goedkoop, er wordt natuurlijk een grote deel van de mutualiteit terug betaald (ziekenkas) ja ik begrijp wel dat jij geen éénpersoonskamer wil, maar buiten zo'n kamer moet je waarschijnlijk betalen voor .. stel dat ze u moeten knippen of je wordt gescheurd, of als je een keizersnede krijgt (dat weet je helaas niet op voorhand.daarvoor moeten ze u ook verzorgen..
elke dag eigenlijk, bij mijn geval , ik had niet genoeg melk, dus kreeg ik poedermelk..
 maar voor de 2de weet ik beter, ik zal het zelf kopen want amai in het ziekenhuis betaald ge u blauw! ook voor pijnstillers etc...
ik kreeg mijn factuur bijna 2 maanden na de bevalling.

Anoniem (Gast) 02-09 om 16:19

@N. Coppola, hier heb ik wat aan, dus heel erg bedankt voor je reactie. Ik kan beter te veel geld opzij leggen, dan te weinig! Al de dingen die er bij komen kijken..

hartje 02-09 om 16:33

In NL is ziekenhuisbevalling rond de driehonderd euro zoals je zegt idd. Hier heb ik ook voor gekozen en alles zat er gewoon bij inbegrepen, zoals na de bevalling kreeg ik eten en drinken net als mijn man. Als je ingescheurd bent word je gewoon gehecht en ik denk dat een ruggenprik hier ook bij inbegrepen is. Bij mij heeft het verder niets gekost. Ook niet toen ik een nacht moest blijven vanwege bloedverlies wat later optrad.

Ik wens je heel veel succes

Liefs

Anneke1 (Gast) 02-09 om 17:19

De anonieme reactie, was van mij, weer vergeten mijn naam te melden. Ben nieuw op deze site.

@Hartje, bedankt voor je reactie! Dus bij jou was het meeste wel inbegrepen... Had jij dan ook gewoon een basisverzekering of een aanvullende?

trotsemama 02-09 om 20:40

Sommige verzekeringen hebben inderdaad zo'n pakket dat de kraamzorg vergoed word. Maar zoals bij menzis kun je wel aanvullend verzekerd zijn maar betaal je wel de 4 euro eigen bijdrage.....
Als ik het mij goed herinner van de eerste krijg je de rekening van de kraamzorg na 6 weken in de bus. Voor het ziekenhuis weet ik het niet want had een medische indicatie en nu weer. Mijn vk vertelde mij trouwens dat de prijzen voor het zkh flink omhoog zijn gegaan. Het was volgens haar nu hoger als 313 euro. Misschien een tip om daar nog naar te informeren.
Je mag zelf kiezen hoeveel uren kraamzorg je wilt tot een maximum natuurlijk. Wij hadden bij de eerste 4 uurs zorg. Dus in totaal waren dat 28 uur. Het was de eerste en de ouders hielpen ons ook omtrent het huishouden. Nu bij de tweede kiezen we voor het maximum omdat we al 1 hebben rond lopen.
Met de intake kan je voor het maximum kiezen en na de bevalling kiezen of je dat wel nodig hebt. Je betaald dan niets extra's. Je hebt bijvoorbeeld voor 40 uur gekozen maar na de bevalling vind je 30 uur genoeg dan stellen ze dat bij... Als je direct voor weinig uren kiest kun je dat niet naar boven toe veranderen...

Wat een geregel allemaal he hihi

wwwiets (Gast) 02-09 om 22:32

Klopt, de rekening voor de kraamzorg kreeg ik net in de bus, 6 weken terug bevallen. En ik ben aanvullend verzekerd en betaal ook 4 euro per uur.
Verder mag je idd rekening houden met spullen waarvan je niet genoeg in huis blijkt te hebben, altijd wel wat!
Succes met uitzoeken!

N. Coppola 03-09 om 09:54

Amai, onze buurlanden zijn weer goedkoper dan België!

hartje 03-09 om 20:55

Anneke1 ik heb op de een na hoogste verzekering g geloof ik en ik moest wel bij de kraamzorg 4 euro per uur betalen..

trotsemama 04-09 om 09:38

Hahha N. Copppola. Misschien betalen jullie minder per maand aan de zorg verzekeraar. Daar schijnt nederland toch wel duur mee te zijn.......

Klopt Hartje. Bij mijn verzekeraar maakt het ook niets uit hoe hoog ik verzekerd ben moet hoe dan ook die 4 euro per uur betalen

kruimel 04-09 om 10:07

Ik heb t na gegevraagd bij CZ daar zit het wel in..
Als je een aanvullende verzekering Gezinnen, SuperTop of Excellent hebt tenminste!

xKruimel

N. Coppola 09-09 om 10:01

@ Trotsemama,

Ik heb een hospitalisatieverzekering via het werk, en ik betaal er bijna 30€ per maand geloof ik (ik weet het niet van buiten) dan nog de ziekenkas (mutualiteit zo'n 18€ per maand.

het is veel als je nog andere dinges te betalen hebt,maar beter dit dan op het moment zelf een grote som afgeven!

trotsemama 09-09 om 13:05

@ N. Coppola

Oh als ik jouw verhaal zo lees wat een luxe in Begie!! Voor dus ongeveer 48 euro per maand ben je verzekerd??? 

Hier in nederland betalen we voor de basis verzekering 106 euro per maand. Dan kun je je nog beter verzekeren en nog appart voor de tandarts. Je komt al snel op 130 euro per maand per persoon boven de 18. Daarbij hebben we nog 350 euro eigen risico. Dit houd in dat je tot je het bedrag hebt bereikt je eigen medische kosten tot 350 euro betaald. Daarnaast hou je voor bepaalde dingen eigen bijdrage zoals bijvoorbeeld de anticonceptie pil e.d. 
als gezin zijnde met kinderen onder de 18 ben je dus maandelijks zowiezo 260 euro eraan kwijt. Die 350 euro maak je meestal ook wel op. Dus dat is 700 euro per jaar voor z'n 2en en dan nog de verplichte eigen bijdragen hihi.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Kosten na bevalling' in het Zwangerschapsforum