Overgewicht en zwanger

2 antwoorden en 45927292x bekeken

wientje 06-08 om 13:45

Hallo dames,

Ik ben eigenlijk op zoek naar meer informatie over het beperken van mijn overgewicht tijdens mijn zwangerschap. Helaas heb ik hier niets over zien staan.

Voor ik zwanger raakte woog ik 90 kilo en was ik 1.68m. Overgewicht dus. Gelukkig heb ik het grootste deel van mijn leven op hoog niveau gesport en lijkt mijn overgewicht groter dan het daadwerkelijk is.
Ik ben tijdens mijn laatste ongesteldheid gestopt met roken, omdat ik zwanger wou raken en het was meteen raak. Inmiddels ben ik 9 weken zwanger, maar ook 5kilo zwaardeer. De zwangerschap en het stoppen met roken hebben hiervoor gezorgd. Anders eten doe ik namelijk niet en ik was al jaren stabiel in mijn gewicht.
De verloskundige wil mijn gewichtstoename in de gaten houden en als het te veel of te snel gaat, dan wordt er een dieetist ingeschakeld.
Ik eet gezond en niet te veel volgens het voedingscentrum. Ik beweeg best veel. Ik fiets naar mijn werk, 3 kwartier heen, 3 kwartier terug, 4 dagen in de week. En dan doe ik nog les mills groepslessen twee keer in de week en een keer in de week dansen. Zit op 9 uur intensief bewegen per week.
Toch kom ik makkelijk aan.

Wie van jullie heeft hier ervaring mee en of kan mij tips geven?

reageer

sietske 06-08 om 14:58

Hoi wientje, als je zwanger bent is het vooral belangrijk dat je goed en gezond eet. Maar dat doe je al lees ik. Wat dat betreft zou ik me niet al te druk maken.

Het aankomen kan van alles zijn. Het is heel normaal dat je zo'n 12 kilo aankomt in 40 weken maar als je nu al vocht vast houdt kan dat meer zijn.

Heb je je schildklierwerking wel eens laten testen ? Dat kan ook een oorzaak zijn. Ik zou me gewoon eens door laten sturen naar een dietiste die veel weet over zwangerschap. Het kan nooit kwaad om daar eens een mening aan te vragen. Ik snap wat dat betreft niet helemaal waarom de verloskundige dat niet voorstelt. Niet dat je meteen op dieet moet maar gewoon voor een mening van een expert.

wientje 06-08 om 15:44

Hee Sietske,

Dank je wel voor je reactie. Ik heb in het verleden al bij verschillende dietisten gelopen. Als kind omdat ik te mager was, als volwassene omdat ik langzaamaan aan het uitdijen was. Daar kwamen we er achter dat ik te weinig at. Heel mijn leven al, maar dat ik echt maar met moeite meer kan eten. Ik wordt er gewoon ziek van. Als kind al. Maakte als puber wel eens het grapje dat ik natuurlijke anorexia had. Als ik at, kwam het er een paar uur later weer uit. Bloedonderzoeken als kind en puber konden niets uitwijzen . Als volwassene ben ik onder begeleiding meer gaan eten en afgevallen. Helaas stabiliseerde dat gewicht op een gegeven moment en twee jaar later ben ik geleidelijk weer 5kilo aangekomen. Diƫtist kon. Iets vinden. Er zijn verschillende bloedtesten gedaan om te kijken of er stofwisselingsproblemen zijn, maar ze hebben weer niets kunnen vinden.
Het lijkt er op dat 90 kilo gewoon mijn gewicht is. Moet ook zeggen dat ik er niet uit zie als iemand met zo veel over gewicht, maar zie er ook zeker niet slank uit!
De verloskundige wil het eerst even aanzien hoe het verloopt. Er is me wel op het hart gedrukt dat ik toch echt wel een of een halve boterham meer moet eten dan ik eerst deed, omdat mij. Lichaam meer energie nodig heeft. Die halve boterham lukt net.
Maar omdat ik dus mijn hele leven lang al eet problemen heb en bij diƫtisten ben geweest, leek het haar verstandig om eerst te kijken hoe het lichaam gaat reageren, voordat ik weer alles wat eten betrefd in de gaten moet gaan houden.

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Overgewicht en zwanger' in het Zwangerschapsforum