Borstvoeding en alcohol

34 antwoorden en 27247810x bekeken

A (Gast) 13-08 om 13:31

Hallo allemaal,
Ik heb een vraagje over het drinken van alcohol en borstvoeding geven. 
Ik had net de kraamverzorgster voor het intake-gesprek op bezoek en die gaf aan dat wanneer je je baby af en toe de fles geeft, je baby daaraan gewend raakt en lui wordt en de borst wel eens niet meer zou kunnen accepteren. Echter: ik heb vanaf 6 weken na de bevalling best wat gelegenheden staan waar ik wel een glaasje zou willen drinken (feestdagen, bruiloften) en bovendien vind ik ruim een half jaar geen druppel drinken of steeds per glas drie uur wachten wel wat lang.

Hoe zit dat bij jullie? Hebben jullie ervaring met afkolven en wel af en toe de fles geven wanneer je zelf een glaasje wil drinken? En ervaring met het combineren van het geven van afgekolfde melk via de fles en borstvoeding?

Alvast dank!

A.

reageer

MamaN 13-08 om 13:36

Hi A,

Ik drink zelf geen alcohol dus wat betreft kan ik je geen zeker antwoord geven maar van wat ik weet is dat als je de voeding afkolft en weggooit nadat je hebt gedronken de volgende voeding gewoon weer goed is voor je kleine. 

Ik adviseer je wel om binnen 2 weken te starten met kolven en en kleintje de fles aan te bieden anders kan het ( zoals bij mij de oudste pas na 3 maanden proberen en de jongste nooit) lang duren of niet lukken om je kleine aan de fles te krijgen. Binnen 2 weken is je melk echt wel goed op gang hoor. Dan is de stuwing voorbij en de je kleintje gewend. 

Tooby 13-08 om 13:40

Laat maar.

Anoniem (Gast) 13-08 om 13:48

Ik zou pas beginnen met oefenen met een flesje als je kindje goed aan de borst drinkt en de productie goed op gang is. En kies voor een fles wat het dichts bij de manier van borstvoeding ligt qua drink techniek. Laat je daarvoor adviseren welke opties er dan zijn. Op die manier heb je de minste problemen. Met de fles gevoed worden is voor een baby zowiezo al anders als met de borst omdat het flesje anders (vreemd) ruikt en de speen een anders aanvoelt als de borst dus soms is het wisselen ermee lastig. 
Maar het is wel handig om je kindje naast de borst ook af en toe de voeding met een fles te geven, dan weet je tenminste dat ze ook wat binnen krijgen als je er een keer niet kunt zijn met de voeding om wat voor reden dan ook of onderweg bent en in het openbaar voeden niet prettig vind. 

MamaN 13-08 om 14:11

@Tooby volgens mij vroeg ze niet om jouw mening over of ze afhankelijk is van alcohol, heeft geen toegevoegde waarde kan je ook voor jezelf houden. 

Tooby 13-08 om 16:47

Het was een vraag, geen mening.

Tooby 13-08 om 16:51

Overigens gaf jij haar ook advies, terwijl ze vroeg om ervaringen in twee specifieke gebieden. Dus je doet gewoon hetzelfde.

B (Gast) 13-08 om 17:42

ik heb zelf ook wel een keer op een bruiloft aan de drank gezeten. Zoontje was aan het logeren en kreeg een fles. Toen ik aan het werk ging liep mn productie toch wat achteruit en moest ik toch een fles bij gaan geven. Daar ben ik nooit bang voor geweest, dat is ook gewoon prima en heel fijn dat ie al wat geoefend had. 
Ga er ontspannen mee om, dan hou je het langer vol. 
Onze zoon deed het prima op de smalle hals flessen van dr brown. Terwijl mn neefje een poederkindje juist de brede hals fles alleen maar wou. Probeer wat verschillende soorten uit (leen er desnoods een paar) zodat de kleine lekker drinkt en  zo min mogelijk lucht binnen krijgt (lucht is krampje en is janken geblazen). En idd na een week of 2 of 3 gewoon af en toe een keer gaan oefenen. Ik kolfde ook rond 20/21u een keer en gaf dat om 23u met een fles er bij dan kon hij het snachts wat langer vol houden 
Leuk detai, toen ik (bier) gedronken had, had ik me toch een fles vol gekolft en stinken dat het deed haha 
Van de volgende ochtend natuurlijk ook nog gekolft en smiddags pas weer gaan borstvoeden. 

MamaN 13-08 om 18:13

Aangezien ik mijn oudste 2 jaar borstvoeding heb gegeven en mijn jongste nu al een jaar denk ik dat mijn advies op het “specifieke gebied” afkolven en via de fles melk geven er wel toe doet sinds  ik daar “ervaring” in heb. Hierom vroeg ze op dit forum, aan buitenstaanders dus, ervaringen.

Vandaar dat ik aangeef dat ik geen ervaring heb in combinatie met alcohol drinken maar er zijn genoeg moeder die dat wel hebben en doen 

Tooby 13-08 om 19:47

Laat maar.

Maria (Gast) 13-08 om 20:49

Bij mijn zoontje ben ik na 5-6 weken voor het eerst gaan kolven. Dat was op advies van een internationaal hoogaangeschreven lactatiekundige. Zij zei dat je baby eerst goed moet leren drinken aan de borst, maar dat wanneer je daarna een fles geeft dat geen probleem op levert voor de borst. Wij deden vanaf 6 weken de laatste avond voeding (om 23 uur) in een flesje, zodat ik vroeg kon slapen. Nooit problemen gehad dat m'n zoontje de borst niet wilde, en nu drinkt hij nog steeds 2x per dag. 
Wat betreft kolven, ook hier kreeg ik het advies om na 5 weken te starten. Als je direct vanaf het begin gaat kolven denkt je lichaam dat het meer melk moet produceren, waardoor je ontzettend volle borsten kan krijgen en dan in een visieuze cirkel komt dat je wilt/moet kolven omdat je zoveel druk voelt. Onthoud wel dat ieder lichaam anders is, ik heb vriendinnen &coll colle waar bij het kolven (of überhaupt de borstvoeding) niet lukte. Wat kolven betreft: relax en probeer het een paar keer uit vóórdat het feestje zich aan dient, dan 'moet' je niet op het moment supreme. 

Merel 13-08 om 21:15

Jammer dat mensen als gast een vraag stellen, vaak zie je die meestal niet meer terug.

Ik heb ook bv gegeven, maar heb geen ervaring met alcohol en bv. Ik heb gewoon het drinken van alcohol uitgesteld, vond het een fijner idee dat ik mijn kleine meisje de borst kon geven wanneer zij dit nodig had! Zoveel geef ik dan ook weer niet om alcohol om dat ervoor te moeten inleveren.

Gwen 14-08 om 00:53

Maria, je zegt dat je om 23.00 de fles geeft zodat je vroeg kan slapen, maar moet je dan niet alsnog afkolven, of slaat jouw lichaam dan ook een voeding over?
Jeetje MamaN, wat knap. 2 jaar borstvoeding geven! Deed je echt alleen borstvoeding, of ook kunstvoeding? Ik ben net 16 dagen moeder en geniet echt van de borstvoeding. Mijn dochter had gelijk na de bevalling een goede zuigkracht, maar na 4 dagen (en stukke tepels) kwamen we erachter dat mijn productie niet op gang kwam en dat ze dus al 9% van haar geboorte gewicht kwijt was. 1 dag bijvoeding moeten geven en toen liep mijn borstvoeding als een trein, daarom geniet ik nu extra. Wanneer ik weer ga werken moet ik gaan kolven, dus ben ook wel opzoek naar mensen met ervaring.

Ik heb trouwens de medela swing in huis, daarbij zit een speciale fles waarvan de speen drinkt als een tepel. (Volgens de gebruiksaanwijzing, ik heb 'm nog niet getest)

MamaN 14-08 om 02:24

@Tooby, Je mag best advies of je mening geven, en je zal het vast niet zo bedoelen maar het komt verwijtend over dat A alcohol wilt drinken zodra ze bevallen is en borstvoeding wilt geven. Moeders die zelf borstvoeding geven weten hoe hard werken dit is en dat het niet allemaal vanzelf gaat, en je toch best wel heel veel van jezelf inlevert ondanks dat de buitenwereld dan denkt dat dit zo hoort. Ik drink zelf buiten mijn zwangerschappen en borstvoeding geen alcohol dus het is heel makkelijk voor mij om te zeggen drink gewoon niet. Maar het is allemaal niet zomaar wat dus kan best begrijpen dat A daar na 6 weken op een speciale gelegenheid behoefte aan heeft, ze wilt het in ieder geval verantwoord doen. 

@gwen, wat leuk! Van harte gefeliciteerd meid! Ik heb echt alleen borstvoeding gegeven die 2 jaar en nu inmiddels 1 jaar aan me jongste. Mijn oudste heeft de eerste dag wel een spuitje kunstvoeding gehad omdat ik een heftige bevalling had ( 16 uur weeen, 2 uur persen en uiteindelijk speodkeizersnede) dus ik moest even bijkomen en samen wat slapen, verder bleef ik aanleggen. Het kan soms wat zoeken zijn hoor en het is belangrijk om iemand in je omgeving te hebben die je de eerste dagen goed leert aanleggen en afkoppelen enzo zodat je inderdaad niet kapotte tepels krijgt enzo. Maar bij de volgende ben je getraind dan hihi, bij een tweede ging het zo makkelijk ik had meteen melk. Kreeg wel nog wat stuwing maar ok me jongste krijgt alleen borstvoeding, die heeft helaas ook koemelkallergie. Misschien is het handig om af en toe wat af te kolven zodat je haar het flesje kan aanleren, ik ben bij beide daar te laat mee begonnen. Bij me oudste met 6/7 weken duurde uiteindelijk 3 maanden voordat ie hem pakte en mijn jongste neemt gewoon geen flesje.. die drinkt alleen uit een beker. Op zich op de opvsng zijn ze ook best creatief mocht ze geen fles nog echt pakken. Maar het zou fijn zijn als ze dat wel al deed toch, is ook wat rustiger achterlaten voor jou ( wat al zo moeilijk is hihi)

Jootje 14-08 om 09:26

@Tooby, heb je een ander slachtoffer gevonden om je frustraties op te botvieren? Laat mensen in hun waarde. 
Ja mamaN, helemaal mee eens.  

MamaN 14-08 om 09:33

@Jootje, zeg niet dat het zo is natuurlijk maar dames die vaak zo reageren zijn zelf (nog) geen moeder en hebben zelf geen ervaring in iets ervan en weten alleen de theorie. Misschien dat dat veranderd zodra ze zelf wel die ervaring krijgt of misschien toch wel wat frustraties. En jij gefeliciteerd met je wondertje ! Je tweede? 

Jootje 14-08 om 09:38

@mamaN, ja daarom joh. Ik irriteer me al een tijdje aan der houding.  Nu kon ik me niet inhouden. 
Thanx wat lief van je. Idd zwanger van de tweede. Kan mijn geluk niet op. En jij? 

MamaN 14-08 om 09:41

@jootje, ja dat was dus ook mijn eerste reactie

Ik heb twee kleintjes, eentje van net 3 en eentje van over 2 dagen 1. Het gaat zo snel  dat besef je nog meer bij je volgende dan denk je blijf toch klein  hoe oud is je eerste? 

Jootje 14-08 om 09:54

Ahhh wat leuk! En leuk dat ze niet zoveel jaren schelen. Mijn zoontje is in juni 3 geworden. Dus je hebt ook een eigenwijze peuter in huis?  of valt het mee? 
En alvast gefeliciteerd met de jongste. Ja het gaat soms veelste snel. Maar ook wel weer onwijs leuk om te zien hoeveel ze leren! 
Mij zoon ook. Is af en toe zo bijdehand met zijn reacties. Dan denk ik echt.. zei je dat nou echt? En dan moet ik er toch weer om lachen. Ze zijn nog zo lekker puur. Heerlijk!

MamaN 14-08 om 10:15

Eigenwijs is zacht uitgedrukt hahaha. Handen vol soms ze onthouden nu ook zoveel en praten je na dus soms oppassen met wat je zegt. Haha wel leuk ze ontwikkelen echt. Vond die driftbuien, die nu gelukkig een stuk minder zijn, wel pittig hoor. Ik dacht altijd dat mijn kind dat niet zou doen verkeerd gedacht hahaha

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Borstvoeding en alcohol' in het Zwangerschapsforum