24 weken zwanger
Mamma
Je bent nu 24 weken zwanger en door de groei van je baby en de placenta krijg je steeds minder plaats in je buik. Je baarmoeder komt nu al zo'n beetje boven je navel uit ! Zoals vorige week al vermeld, moet je dus oppassen voor zwangerschapsstrepen of striae. Striae ontstaat doordat je huid te snel oprekt waardoor er scheurtjes ontstaan. Je kunt dit proberen te voorkomen door je huid elastisch te houden en in te smeren met zwangerschapsolie. Ondanks deze maatregelen kun je soms helaas niet voorkomen dat je striae ontwikkelt
Door al het extra bloed dat je rondpompt, kan je je aderen soms beter zien. Als je nu blauwe aderen op je borsten begint waarneemt, wees dan niet bang. Dit gaat vanzelf weer weg na de zwangerschap (en borstvoeding).
Let je nog wel goed op je voeding ? Gezond eten is gedurende heel je zwangerschap erg belangrijk, niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf. Tijdens je zwangerschap is je weerstand wat lager. Gezond eten kan je helpen om dat de compenseren. Zorg er ook voor dat je genoeg melk en water drinkt !
Zwangerschapsdiabetes - vanaf de 24e week van jouw zwangerschap heb je kans dat je zwangerschapsdiabetes krijgt. Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat doordat de pancreas niet genoeg insuline meer aan kan maken. Hierdoor krijg je te veel glucose in je bloed waardoor de baby te hard zal gaan groeien. De verloskundige houdt het risico hierop voor jou in de gaten. Als het vermoeden bestaat dat je zwangerschapsdiabetes hebt dan wordt je doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een glucose-tolerantietest. Mocht je zwangerschapsdiabetes hebben dan wordt dat meestal behandeld met een dieet en word de groei van je baby extra goed in de gaten gehouden !
Even een blokje om - misschien merk je al dat je steeds minder gaat doen omdat je buik toch al wel wat in de weg zit. Misschien sport je al wel (veel) minder en doe je het op andere punten net even wat rustiger aan. Dat is natuurlijk prima want extra rust kan nooit kwaad. Toch is het belangrijk dat je wel goed blijft bewegen. In beweging blijven kan helpen tegen een groot aantal zwangerschapskwaaltjes zoals vocht vasthouden, duizeligheid en nog veel meer. Een goede manier om die beweging te krijgen is door wat vaker te wandelen. Pak iets minder vaak die auto als je de kans krijgt of ga gewoon met je partner in het weekend of in de avond een blokje om!
Baby
Lengte van je baby: 32 centimeter
Gewicht van je baby: 560 gram
Goed nieuws ! Als je baby deze week geboren wordt dan kan het met heel veel zorg in het ziekenhuis mogelijk al overleven Maar goed, je kindje is er nog lang niet en mag nog eventjes lekker warm blijven zitten !
Vanaf deze week begint je baby onderhuids vet te krijgen. Dit is niet hetzelfde bruine vet dat je kindje al een tijdje ontwikkelt maar wit vet. Wit vet heeft de belangrijke taak van isolatie. Dit is erg belangrijk omdat je baby daarmee zijn eigen lichaamstemperatuur kan reguleren. Als je baby te vroeg geboren wordt, moet het om deze reden ook nog even in de couveuse blijven tot het voldoende gewicht en vet heeft.
Als je baby de vorige weken nog geen vast slaap ritme heeft ontwikkeld gebeurt dat deze week wel ! Je baby is min of meer op vaste tijden wakker maar slaapt nog het grootste gedeelte van de dag, gemiddeld zo'n 18 uur. Dit ritme kan de komende tijd nog veranderen maar de verandering is vaak geleidelijk. Als je druk bezig bent, zal de baby wel vaker slapen dan wanneer je rustig zit want als je bezig bent, wordt de baby in slaap gewiegd !
Net zoals vorige week is de baby druk aan het oefenen met ademen door vruchtwater 'in en uit te ademen'. Hierdoor zijn binnenkort de longen helemaal ontwikkeld!
Vorige week vertelden we al over de rimpelige huid van je baby. Omdat er nog geen vet onder de huid zit is deze nog weg gerimpeld. Hierdoor kun je op dit moment ook nog door de huid van je baby heen kijken want de huid is nog een beetje doorzichtig. Hieronder kun je de bloedvaten, botten en organen van je baby zien. Dit duurt niet lang meer want je baby verzamelt deze week ongeveer 170 gram aan vet waardoor je baby zich strakjes lekker warm kan houden!
Het gehoor, dat in de vorige weken is aangelegd zorgt er voor dat je baby steeds meer meekrijgt van wat er om hem of haar heen gebeurt. De baby hoort jouw stem, maar ook het geruis van jouw bloedvaten, het inademen van jouw longen, het borrelen van jouw darmen en als je partner hard praat hoort je baby dat ook. Als je baby geboren wordt herkent je baby dan ook al jouw stem en die van je partner.
Pappa
Mamma is nu 24 weken zwanger en al een heel eind op weg. Je hebt nog wel even te gaan maar de baby kan ook eerder komen dan verwacht. Zorg daarom dat je rond deze tijd de belangrijkste klussen hebt afgerond. Maak de babykamer maar af zodat de eventuele verflucht uit het huis kan trekken. Zorg er natuurlijk ook voor dat mama er niet in zit !
Vanaf deze week kan de baby ook al jouw stem herkennen dus praat maar genoeg tegen de buik van mama. (Je weet dat je het wilt !)
Ben jij nu 24 weken zwanger ?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang van week tot week updates over je zwangerschap!
Voor alle vragen over je zwangerschap en jouw baby kun je natuurlijk ook terecht in het zwangerschapsforum of vraag het aan onze professionals
Alle pagina's over 24 weken zwangerschap
24 weken zwanger
Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !
Meer
Volgende week: 25 weken zwanger
Vorige week: 23 weken zwanger
Interessante forumvragen
- Normaal 7,5 weken zwanger maar volgens gyneo 5,5 weken
- 3 weken geleden positief getest en maar 5 weken zwanger!!
- Zelf uitgerekend 9 weken maar echo wees 6 weken zwanger???
- Normaal 7,5 weken zwanger maar volgens gyneo 5,5 weken
- Normaal 7,5 weken zwanger maar volgens gyneo 5,5 weken
- 36 weken buik lijkt na 3 weken niet gegroeit