Nachtvoedingen opvangen?

23 antwoorden en 21229944x bekeken

BolletjeI 17-12 om 17:29

Hallo allemaal!
Mijn zoontje is inmiddels 4 weken oud en een wolk van een baby! Hij drinkt gemiddeld 8x per dag, met een maximale pauze van 3 uur. Overdag is dit allemaal geen probleem en geniet ik van onze momentjes samen. Maar, vooral 's nachts heb ik meer moeite met de voedingen. Ik moet "tepelhoedjes" gebruiken omdat hij zonder niet goed aan kan happen. Hier worstelen we vaak mee (lekken, slaat dit soms van mijn borst,..) wat soms voor frustraties zorgt.
Vooral de laatste dagen ben ik vermoeider. Nu geven we al een paar weken 1 afgekolfd flesje 's nachts. Zijn er eventueel nog andere tips die we kunnen gebruiken om de nachten iets vlotter te laten verlopen of eventueel de pauzes op te bouwen naar bijvoorbeeld 4 uur? Ons ritme is momenteel ongeveer: 7u - 10u - 13u - 16u - 19u - 22u - 1u - 4u (flesje afgekolfd). Ik merk dat ik vooral tegen de nachtvoedingen begin op te zien en wil dit absoluut vermijden omdat ik wel zeker wil doorgaan met de borstvoeding.
Een beetje een "vaag" verhaal, maar misschien zijn hier wel moeders die zich herkennen/tips hebben :-)

reageer

Beagle 18-12 om 08:40

Wat fijn dat je toch kan voeden met behulp van een tepelhoedje. Maar het zijn ondingen. Zelf heb ik een jaar lang met tepelhoedje gevoed en herken de problemen met lekken en eraf slaan. 

Maak je hem snachts zelf wakker om te voeden of komt hij zelf om de 3h snachts? Het is erg zwaar die eerste weken. Maar denk als hij zelf om de 3h komt het lastig is om het op te rekken. Zelfs met flesvoeding zal hij dan om die 3h komen. 

BolletjeI 18-12 om 15:44

Hij komt gemiddeld om de 2 tot 3u, ik maak hem nooit wakker  ik klaag zeker niet want geniet enorm van hem, maar 's nachts zijn die tepelhoedjes er soms echt te veel aan . maar we houden zeker vol! Bedankt voor je reactie!

Orchidea 18-12 om 08:56

Eens met Beagle, ik vind om de drie uur nog netjes, mijn dochter kwam om het 1.5-2 uur.. het lijkt mij lastig om dat te rekken, kunstvoeding gebruiken is daar inderdaad ook geen oplossing in. 

Is het misschien wat om wat te kolven? En je man hier bij te betrekken? Je zult dan snachts ook moeten kolven, omdat je anders stuwing zult krijgen, en als je door wilt gaan met bv. 

Verder, je kindje is pas een maand oud, ik snap dat het soms erg lastig is, je moe bent, etc. Daar mag je ook echt aan toe geven, de eerste maanden zijn het lastigst, daarna gaat het echt van zelf. Helaas stopte ons borstvoedings avontuur met 4.5 maand. Maar wel trots gevoed. Niet altijd even makkelijk.. maar nu een prachtige dame van 1.5!

Beagle 18-12 om 16:42

Hoe was je het tepelhoedje uit? Ik was daar niet heel lang mee bezig. Met wat zeep schoonmaken en op handdoek leggen om te drogen. Wat je kan doen is een extra setje halen en s'ochtends pas alle tepelhoedjes van de nacht schoonmaken. Scheelt toch weer tijd snachts. En zorg dat je savonds alles bij de hand legt zodat je snachts zo min mogelijk tijd nodig hebt
Je kan proberen snachts beide kanten te geven (als je dat nog niet doet) dan zit hij misschien net wat voller dat hij het iets langer volhoudt.
Goed dat je voed op verzoek, ik deed eerst op tijd snachts (moest van kraamzorg) maar dan viel ze vaak in slaap tijdens voeden . Daarna op verzoek  en scheelde meteen wat slaap. En soms maakte ze wel geluidjes in haar slaap maar dacht ik dat ze honger had, daarna pas gaan voeden toen ze echt wakker werd wat ook weer wat tijd scheelt . Maar verschilt natuurlijk erg per kindje. 


Mogelijk kan je binnenkort een lactatiekundige inschakelen voor het afbouwen van het tepelhoedje. Zelf was ik daar te laat mee waardoor ze al te groot en krachtig dronk en mijn tepels  daardoor kapot gingen.
Zelf vond  ik het ook erg lastig als we ergens naartoe gingen en dan moest voeden , je wilt discreet mogelijk doen, maar omdat zo'n hoedje altijd wel lekt moet je toch extra doekje ertussen. Tepelhoedje erop wat niet goed lukt met 1 hand en dan nog baby aanleggen. 

BolletjeI 20-12 om 14:22

Voorlopig kook ik ze telkens uit. Maar, een extra setje voorzien en 's ochtends pas alles grondig schoonmaken is inderdaad een goed idee! Nog nooit gehoord van een lactatiekundige, ik zoek het eens op! Bedankt!

Maria (Gast) 19-12 om 07:20

Voed je liggend of zittend in de nacht? Als het zittend is kan je een opvangschelp gebruiken voor je andere borst. Hier lekt de melk dan in, die je voor een latere flesvoeding kan gebruiken. 
Daarnaast is je baby 4 weken, dan is 4 uur er tussen (tenzij ze het zelf doen) echt heel lang. Rekken gaat gewoon niet. Mijne is 3,5 maand en komt meestal elke 1a2 uur in de nacht. Het is niet anders. 
En, zoals hierboven al gezegd, schakel op tijd een goede gecertificeerde lactatiekundige in om zonder tepelhoedje te gaan voeden. 

BolletjeI 20-12 om 14:20

Zo'n schelp gebruik ik, maar loopt telkens over waardoor ik hetzelfde probleem blijf hebben (tussendoor verwisselen terwijl hij aan het drinken is, is ook een knoeiboel). Van een "lactatiekundige" had ik nog nooit gehoord, ik zoek het eens op!

Orchidea 19-12 om 16:22

@Bolletje Ik deed de tepelhoedjes ook elke keer uitkoken met natuur azijn, tip van de kraamhulp

BolletjeI 20-12 om 14:21

Doe ik ook zo! :-) 

Babytje4 20-12 om 14:56

Bij mij komt hij om de 2 a 3 uren soms 4 uren nu wil hij maar aan 1 borst drinken en wil het andere niet ( zelf als ik hem paar keer wilt geven duwt hij ze weg met tong )dus kolf ik die af. Maar het probleem van mijn zoon is dat hij telkens wilt eten als hij wakker is hij slaapt soms door tot volgende voeding maar soms niet en word wakker en wil dan aan de borst weer wat heel vermoeiend is voor mij want het gevoel soms dak altijd bezig bent met hem te voeden.

Anoniem (Gast) 20-12 om 15:38

Begrijp ik het goed dat jij na elke voeding de tepel hoedjes uitkookt? Ook in de nacht? Dan snap ik dat je op bent. Probeer liggend te voeden. Zo kan jij toch wat slapen.

Bel een lactatie deskundige zij kan jou helpen. Of mail met de dames van de LLL. Heb ik heel veel aan gehad. 

BolletjeI 23-12 om 10:39

Hey, liggend voeden is helaas geen optie, lukt ons nog niet. Uitkoken ben ik mee gestopt nu een paar dagen, scheelt inderdaad al ;-)
Wat is "LLL"? Ik woon in België en ken dit niet meteen. Groetjes

Orchidea 20-12 om 21:36

Echt uitkoken deed ik ook niet elke voeding, in de tijd dat ik ze heb gebruikt, deed ik ze gewoon omspoelen en 1x per dag uitkoken meer dan genoeg

Happy girl (Gast) 20-12 om 21:57

Wasw, mijn dochter is bijna 11 maanden en komt nog om de 3 u voor een voeding. Ik ben sinds 2 weken overgeschakeld op flesvoeding, ervoor was het vaak om het 1,5 u met 7 voedingen per nacht. 
Nu ja, toen ik voedde met tepelhoedjes, spoelde ik ze gewoon uit en waste ze 's morgens ...

BolletjeI 23-12 om 10:42

Ik schrijf ook nergens dat nachtvoedingen abnormaal zouden zijn of ik verwacht dat deze er niet zijn, ik vraag gewoon tips om ze iets vlotter te laten verlopen en ik werd hier al goed geholpen. Hiervoor waren we telkens meer dan een uur bezig met 1 voeding (want mijn zoontje valt geregeld in slaap tijdens het drinken of kan niet vlot aanhappen zelfs met hoedje), maar de laatste nachten lukt het toch al iets vlotter ;-) 

Moedertjuh 22-12 om 06:44

Op deze leeftijd zijn nachtvoedingen nog heel normaal en heel erg nodig ! Ja, een pasgeboren baby is heel vermoeiend. Probeer wat te rusten als de baby overdag ook slaapt. En pas op met tepel/speen verwarring. Het hoeft niet, maar als je voor de 6 weken met flesjes begint kan het zijn dat de baby tepel/speen verwarring creëerd. Je productie is zich ook nog aan het afstemmen op je baby. Dus de eerste maanden zijn gewoon heel pittig. Maar rond de 10 weken merk je vaak dat ze s'nachts wat langer slapen, dan komen er weer fases dat ze weer vaker komen s'nachts. 
Een flesje afgekolfde melk is natuurlijk handig zodat jou partner wat van de voeding over kan nemen. Let hierbij wel op dat ze uit de fles makkelijker en dus sneller kunnen drinken. Weet niet of je bekent ben met therapeutisch voeden met de fle s? Anders even in verdiepen. Je zal de eerste niet zijn die teveel melk gaat geven. 
Ik geef inmiddels 15 maanden borstvoeding aan mn derde en de eerste 2-3 maanden kunnen gewoon heel pittig zijn maar daarna is het juist zo handig. 
Nog gefeliciteerd met jullie zoontje ! 

BolletjeI 23-12 om 10:44

Bedankt, ik zoek eens op over het therapeutisch voeden :-)

Suuske 22-12 om 07:36

Vaak drinkt een baby 's nachts nog meer op automatisme waardoor je misschien eens zou kunnen proberen zonder tepelhoedje? Volgens mij ben ik dat hoedje zo af gaan bouwen.
Sterkte iig, slaapgebrek is een monster!

BolletjeI 23-12 om 10:44

Goeie tip! Zal ik eens testen!

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Nachtvoedingen opvangen?' in het Babyforum