Borstgroei en borstvoeding

31 antwoorden en 19180826x bekeken

Amal 15-06 om 22:50

Hoi,
Ik ben momenteel net zwanger van mijn tweede en vroeg mij af of men soortgelijke ervaring heeft met het volgende: 
Bij mijn eerste zwangerschap zijn mijn borsten zo goed als niet gegroeid. Dit zou niks zeggen over wel of geen borstvoeding kunnen geven. Echter na de bevalling zijn mijn borsten ook niet veel gegroeid en is de borstvoeding nooit goed op gang gekomen. Zelfs niet met kolven, begeleiding lactatiedeskundige en slikken fenegriek/gezegende distel.
Is er kans dat mijn borsten deze zwangerschap wel gaan groeien?
Is er kans dat de borstvoeding bij mn tweede wel op gang komt? 
Kan ik voor bevalling al iets doen om melkproductie te bevorden?
Iemand hier ervaring mee?
Ik hoor het graag!

reageer

Sofie 16-06 om 00:08

Er zijn volgens mij wel mogelijkheden, maar voor echt goed advies zou ik contact opnemen met een lactatiekundige 

Amal 16-06 om 00:14

Bedankt voor je tip. Dat is inderdaad misschien wel goed om vroegtijdig te doen. Het gaat mij niet persee alleen om advies, ben ook benieuwd naar soortgelijke ervaringen????

Sofie 16-06 om 07:01

Ik had tijdens mijn zwangerschappen geen grotere of pijnlijke borsten en heb ze alle 3 bv gegeven (de 3e is nu 4,5 mnd en krijgt het nog). 
Maar ik heb hier tijdens de zwangerschap niet iets voor gedaan. 

Succes!! 

Amal 16-06 om 19:26

Dankjewel

Orchidea 16-06 om 07:14

Ik weet niet of mijn borsten daadwerkelijk zijn gegroeid, had al best een grote cup. Vanaf week 37 heb ik al gekolfd, mocht ik het na mijn keizersnede zelf niet kunnen doen zou mijn dochter toch moedermelk krijgen de eerste dag(en). Ik denk dat dit mij geholpen heeft want na de keizersnee stond het ziekenhuis personeel te kijken van mijn productie en dat na een keizersnede. 

Amal 16-06 om 19:28

Wat fijn dat je zo een goede productie had! mag ik vragen of je op advies al tijdens de zwangerschap bent gaan kolven? deed je dit met de hand? En had je direct al melk bij het kolven?

Gwen 16-06 om 07:33

Op Facebook heb je een besloten groep 'borstvoeding vraag' 'n lactatiekundige IBCLC

Daar kun je je aanmelden en daar geven ze, zo ver ze kunnen, gratis advies. Soms raden ze aan om een afspraak te maken met een lactatiekundige. Maar dit is precies een vraag die je daar zou kunnen stellen. Of even de zoekgeschiedenis gebruiken wanneer je lid bent, er zijn zeker weten meer vrouwen met ditzelfde probleem.

Heel veel succes!

Amal 16-06 om 19:29

wat een goede tip, ik ken deze groep niet. Ik ga het meteen opzoeken, heel erg bedankt!

Orchidea 16-06 om 20:19

Amal Ik heb mij puur ingelezen, meer moeders zouden dit doen om de productie wat op te krikken en een reserve voorraad te hebben voor “wat als”.. ik heb toen met een handkolf gekolfd. Werkte prima, maar dit keer ga ik gewoon mijn Mandela switch gebruiken ;-) Wie zien wel weer waar het schip strand

Amal 16-06 om 21:23

Het blijft altijd spannend hoe het nu weer zal gaan... we zullen het zien. In ieder geval erg bedankt voor je tips. Ik zal mij eens verdiepen in dat kolven tijdens zwangerschap.

Sofie 16-06 om 21:32

Kolven in zwangerschap heb ik ook nog overwogen. Uiteindelijk niet gedaan. Maar je moet het niet voor de 37 weken doen omdat het weeën op kan wekken. Indd gewoon even advies vragen wat en hoe je t beste kan doen.

Amal 16-06 om 23:51

Dat las ik inderdaad ook al. Ik zal sowieso eerst advies inwinnen  dankjewel!

Orchidea 16-06 om 21:36

Graag gedaan! En inderdaad wat Sophie zegt het KAN de bevalling opwekken. Daarom NIET voor de 37e week. 

Line (Gast) 21-06 om 07:50

Bij mij kwam de bv snel op gang en ik geef nu op verzoek. Hoeveel zijn jullie borsten gegroeid dan? Ik ben vorige maand bevallen van mijn dochter. Voor de zwangerschap had ik 70C en nu zeker 80D! Is dat bij jullie vergelijkbaar en hoe was het nadat jullie gestopt zijn? Ik vind het echt een intiem moment met haar samen dus zou het nooit willen missen! Maar hopelijk komen mijn borsten straks niet er als theezakjes uit te zien!  Mijn man vindt het wel leuk trouwens, maar die mag er niet teveel aan zitten omdat het anders lekt. Hoe is jullie ervaring met groei en daarna weer terug?

Sofie 21-06 om 08:41

Ik geef nu voor de 3e keer borstvoeding. Alle 3 de keren van 70C naar 85D gegaan. Maar dat kwam pas na de bevalling. Bij de vorige twee kinderen ook weer terug naar 70C, na stoppen met bv. Wel duurde het een tijdje, na het stoppen, voordat de klieren weer voelbaar waren in mijn borsten en ze niet zo leeg aanvoelden. 

Line (Gast) 21-06 om 12:49

Dan heb je hetzelfde ongeveer als ik Sophie! Hoe lang heb jij gevoed? En werden ze iedere keer na het stoppen lokale weer stevig of merk je wel dat ze slapper zijn door de bv?

Werden jullie trouwens ongesteld tijdens de borstvoeding? Ik heb nog niets. Wel lekker maar we willen snel een tweede!

Sofie 21-06 om 15:15

Eerste 4 maanden, tweede 7 maanden en de 3e van bijna 5 maanden krijgt nog bv. Uiteindelijk werden mijn borsten elke keer wel weer zoals ik gewend was, maar kost wel even tijd. 

Ik dacht een tijdje geleden ongesteld te worden, maar was toch niet het geval. Misschien nog wat restant van de bevalling, paar druppels. Vorige twee keren werd ik precies 2 weken na het stoppen met bv ingesteld. Bij mij komt mijn eisprong dus als ik ga afbouwen. 

Line (Gast) 25-06 om 07:54

Dat is wel een fijn idee Sofie! Het is echt een heel mooi moment samen n dat zou ik nooit willen missen. 
Maar het is ook wel fijn als je lichaam daarna weer een groot deel wordt zoals het was. Mannen hebben het daarin maar makkelijk hoor. 

Ook down under maak ik mij wel zorgen om eerlijk gezegd?

Babytje4 25-06 om 09:19

Ik heb wel een verschil gezien kwa grote ik ben in november bevallen en kan in sommige kleedjes niet meer ze zitten altijd vast aan borst ik geef nu nog momenteel BV.  Jammer dat bij jou niet hielp met fenegriek want bij mij hielp het echt hoor heb zelf moeten stoppen. 

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Borstgroei en borstvoeding' in het Babyforum