Muziek luisteren voor de baby

Muziek heeft een aantal gunstige effecten op de ontwikkeling van je baby. Muziek kalmeert de baby en stimuleert de ontwikkeling. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Hoe luistert je baby naar muziek

Baby's horen vanaf een jonge leeftijd al het verschil tussen spraak en muziek. Sommige onderzoeken hebben aagetoond dat dit al vanaf vier maanden zo is, maar omdat het heel moeilijk is om onderzoeken te doen met baby's is de kans groot dat baby's dit al veel eerder kunnen.
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar welke muziek je baby het prettigst vindt. De resultaten zijn niet altijd hetzelfde maar over het algemeen hebben baby's een voorkeur voor rustige muziek zoals kinderliedjes, klassieke muziek en 'smooth jazz'.
Kinderliedjes leren de baby al lang voordat je baby kan praten veel over onze taal. Je baby leert de woorden kennen en krijgt een gevoel voor het ritme van onze taal.

Muziek kalmeert de baby

Er is veel onderzoek gedaan naar het kalmerende effect van kinderliedjes en klassieke muziek. Keer op keer blijkt het dat deze soorten muziek baby's rustig kunnen maken.
Kinderliedjes die je al voor de geboorte voor je baby hebt gezongen, blijken je kindje rustiger te maken dan liedjes die je kindje nog niet kent. Klassieke muziek heeft ook een kalmerende werking op baby's. Er wordt vermoed dat dit te maken heeft met het ritme dat lijkt op het ritme van jouw hartslag.
In een opzienbarend onderzoek naar de relatie tussen herstel van premature baby's en muziek vonden onderzoekers dat baby's waar tegen veel gezongen werd veel eerder naar huis mochten dan baby's waar niet of weinig tegen gezongen werd.

Zelf muziek maken

Recent onderzoek heeft laten zien dat baby's die zelf muziek maken (tijdens baby muzieklessen) zich beter sociaal ontwikkelden en bovendien een grotere voorkeur kregen voor zuivere tonen dan baby's die alleen naar muziek luisterden en er dus niet actief mee bezig waren.

Het Mozarteffect ?

Het Mozart-effect stelt dat baby's slimmer worden van het luisteren naar klassieke muziek. Alhoewel het veelbelovend klinkt, moet je dit effect toch met een grote korrel zout nemen. Uit het originele onderzoek blijkt dat studenten tijdelijk een verbeterd ruimtelijk inzicht kregen na het luisteren naar Mozart. Dit zou komen doordat de muziek van Mozart ingewikkeld in elkaar zit. Daardoor wordt het deel van de brein gestimuleerd dat zorgt voor ruimtelijk inzicht. Helaas is deze theorie nooit op baby's getest dus kunnen er ook geen conclusies getrokken worden.
Wanneer je kijkt naar de onderzoeken die wel gedaan zijn op baby's, kan er wel geconcludeerd worden dat muziek een positieve uitwerking heeft op baby's. Wanneer baby's na een paar maanden een beter ruimtelijk inzicht gaan krijgen en muziek goed kunnen verwerken, zou je kunnen verwachten dat dit effect ook op kleine kinderen (baby's) van toepassing zou kunnen zijn maar zekerheid is er niet.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Spelen met de baby'