Temperatuurmethode

Met temperatuurmethode kun je op basis van je eigen lichaamstemperatuur bepalen wanneer je vruchtbaar bent.

Hoe werkt de temperatuurmethode

Na je eisprong komen er het hormoon progesteron vrij. Progesteron zorgt er voor dat een eventueel bevrucht eitje in kan nestelen in je baarmoeder. Progesteron zorgt er ook voor dat je lichaamstemperatuur 0,2 tot 0,5 graden stijgt. Vlak voor je menstruatie daalt het progesteron nivo weer en daalt daarmee ook je temperatuur. Over het algemeen ben je vruchtbaar vlak voor je temperatuur omhoog gaat (maar het kan ook tot een dag er na zijn). Over het algemeen ben je dus te laat op het moment dat je kunt meten wanneer je eisprong is.
Het proces van meten is vrij simpel. Je begint te meten op de dag van je menstruatie. Begin pas als je menstruatie echt doorzet. Vanaf deze dag houd je iedere dag je lichaamstemperatuur bij. De cyclus duurt tot dus vanaf het begin van je menstruatie tot het begin van je volgende menstruatie. Vervolgens meet je iedere dag op hetzelfde tijdstip (na hert opstaan het liefst) met dezelfde thermometer op dezelfde plek (anaal,vaginaal of oraal) jouw temperatuur. Je kunt deze noteren op een speciale temperatuurkalender of gewoon op ruitjespapier. Trek een lijn van de ene meting naar de andere. Als je een duidelijke verhoging ziet in temperatuur is dit waarschijnlijk jouw ovulatie. Als dit dit enige maanden vol houdt krijg je vanzelf een goed beeld van jouw ovulatie en weet je vrij goed wanneer je vruchtbaar bent.
Omdat deze methode gevoelig is kun je het beste een goede digitale thermometer gebruiken. Let er ook op dat je altijd op precies dezelfde plaats meet. Een rectale meting is het meest nauwkeurig maar niet altijd even prettig. Je kunt daarom ook vaginaal of oraal meten. Als je oraal meet zorg er wel voor dat de thermometer altijd op dezelfde plek in je mond (tegen de onderkant van je tongriem) plaatst.

Hoe betrouwbaar is de temperatuur methode

De temperatuurmethode bepaalt wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden en is daarom vooral een goede manier om je ovulatie patroon vast te stellen maar minder goed om te bekijken of je vruchtbare periode nu is.
Daarnaast is je lichaamstemperatuur ook afhankelijk van veel meer factoren. Een kleine verkoudheid of ontsteking kan je lichaamstemperatuur al doen verhogen. Het verkeerd uitvoeren van de meting (andere thermometer, ander meetpunt, ander tijdstip etc) kan er ook voor zorgen dat je metingen te veel schommelen om een goed beeld te krijgen. Stress, slapeloosheid en roken kan er voor zorgen dat je lichaam juist minder warm is. Een elektrische deken of koffie voor het testen kan je temperatuur ook verhogen. Door de vele schommelingen lukt het niet altijd om een heel goed beeld te krijgen van jouw cyclus. Hierdoor is deze methode niet heel erg betrouwbaar en ook niet altijd even bruikbaar.

Waarom de temperatuurmethode gebruiken

Als deze methode niet erg betrouwbaar is en niet altijd even bruikbaar waarom zou je de temperatuur methode dan gebruiken ?
Je kunt de temperatuurmethode gebruiken als extra hulpmiddel bij het vinden van jouw vruchtbare periode. De methode is gemakkelijk en vooral goedkoop uit te voeren en geeft in veel gevallen een goed beeld van jouw cyclus. Zeker als je deze voor langere tijd kunt meten. Als je dus nu al weet wat je strakjes zwanger wilt worden kun je er gemakkelijk al aan gaan beginnen en heb je een goed idee wanneer je strakjes vruchtbaar bent.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Ovulatie'