Zwangerschapdiabetes

25 antwoorden en 45568258x bekeken

Anne 21-12 om 14:35

Na een voormiddagje babyshopping, thuisgekomen en brief van het ziekenhuis in mijn bus gevonden. Vorige week (op 24 weken) heb ik een kleine suikertest gedaan bij de vroedvrouw (standaard in België) en nu blijkt dat mijn suikerspiegel te hoog was. Volgende week (27 dec) moet ik een echte suikertest gaan doen: nuchter naar ziekenhuis, bloedname, suikerwater drinken, bloedname na een uur, na twee uur, na drie uur ...
Pas na deze test kunnen ze met zekerheid zeggen of ik zwangerschapsdiabetes heb. Ik hoop zo van niet!
Vond mijn baarmoeder al de laatste tijd zo snel groeien, op 24 weken lees ik overal dat ze iets boven de navel uitkomt, maar bij mij al veel hoger, dus ik vrees er een beetje voor. Ben nochtans maar 3 kilo aangekomen tot nu toe.
Pfff, mijn leuke voormiddag wordt helemaal overschaduwd, denk vooral aan de gevolgen voor mijn baby .... ;-(

reageer

mama3 21-12 om 15:09

Hoi Anne,

ik wil je even moed inspreken dat het vast wel goed zal gaan met je kleintje. Ik heb bij mijn eerste ook zwangerschapsdiabetes gekregen. Zij is in de  36e week gehaald met een keizersnede, woog 2910 gram en was 49 cm. Ze deed het helemaal super, heeft meteen in een normaal bedje gelegen. Is inmiddels een lieve meid van 8 jaar en helemaal gezond. Bij mij is helaas die diabetes niet meer weg gegaan. Maar in mijn fam. is het vermeerd aanwezig. Mijn tweede dochter, ben ik dus zwanger van geworden met diabetes. Zij is in de 38e week geboren, 3180 gram en 49 cm. Ook helemaal gezond en nergen last van en nu al bijna 3 jaar. Inmiddels ben ik dus zwanger van ons derde kindje. Zo zie je dat het dus gewoon goed kan gaan als je zwangerschapsdiabetes hebt. Je moet alleen erg op je eten letten in de tijd dat je zwanger bent. Maar mocht het zo zijn, krijg je daar echt wel goede voorlichting over. Probeer verder te genieten van je zwangerschap en laat het hele niet als een zwarte wolk over deze mooie tijd hangen! Succes, en als je vragen hebt, hoor ik het wel!

Anne 21-12 om 16:06

Hey Mama3,

Bedankt voor je reactie! Bij ons zit diabetes helemaal niet in de familie, dus was wel erg geschrokken.
Als na de test blijkt dat het echt zo is, ga ik me ook helemaal aan het dieet houden hoor, wil voor mijn meisje een goede start.
Heb jij tijdens je zwangerschappen dan extra echo's gehad om de groei te controleren? Had jij symptomen die wezen op diabetes? (is vermoeidheid daar eentje van, ik merk nl niks van de extra energie die ze in het 2de trimester beloven :-)

Groetjes,
Anne

mama3 21-12 om 19:45

Hoi Anne,

ja ik heb extra echo's gehad ivm de groei en nu ook weer. Maar zoals je zag, zijn mijn twee meiden helemaal niet te zwaar geweest bij de geboorte(en nu ook niet). Ik heb eigenlijk heel erg weinig gemerkt van de diabetes, beter gezegd helemaal niets. Maar vermoeidheid kan inderdaad een symtoom zijn. Wacht je test maar af volgende week. Ik zal voor je duimen.
Groetjes, mama3

Anne 31-12 om 14:06

Net telefoon gehad van de diabetesverpleegkundige van het ziekenhuis, ik heb wel degelijk zwangerschapsdiabetes. Moet vrijdag een glucometer gaan halen en krijg diabeteseducatie door de verpleegkundige, zou in het begin 7 keer per dag suikerwaarde moeten meten :-(.
Binnen een week afspraak met de diëtiste voor het dieet en week erna naar endocrinologe. Hoop dat ik het onder controle krijg met een dieet en geen insuline moet gaan spuiten ...

mama3 12-01 om 14:56

Hoi Anne,

Hoe is het nu met je? Ben benieuwd of het je allemaal goed af gaat.

Anne 12-01 om 17:46

Hey mama3,

't Is niet zo gemakkelijk! Moet 7 keer per dag glycemie meten, voor eten, 2 u erna en voor slapen gaan. De waarden voor het eten zijn altijd prima, maar 2 u na zijn soms een ramp. Mag maximum 120 zijn. Eet ik meer dan 2 kleine boterhammetjes 's morgens, dan zit ik al te hoog. Met aardappelen en aanverwanten moet ik ook opletten. Deze middag had ik 2 boterhammetjes gegeten met tonijnsalade, magere platte kaas met zoetstof en een sinaasappel, zat ik weer aan 148. Zal die sinaasappel zijn vermoed ik.
Diabetesteam is heel streng, ze zeggen dat die 120 absoluut niet mag overschreden worden, maar dan denk ik: is een keer 125 nu echt zo'n ramp?!
Mijn huisarts vindt de normen ook wel heel streng.
Woensdag moet ik naar endocrinoloog, hoop dat ik geen insuline moet gaan spuiten! Is dat bij jou wel het geval mama3?
Donderdag had ik echt een dipje, zag het allemaal niet zo goed meer zitten, maar een paar knuffels van mijn vriend hebben veel goed gemaakt .
Heb vorige week een pretecho gehad en ons meisje zit nog goed op schema, dus tot nu toe geen hinder ondervonden van de diabetes.
Zal wel allemaal goed komen zeker. Mijn bestelling voor na de bevalling is alvast geplaatst: broodje americain, lichtgebakken steak, bananentaart, een hoop frietjes, ...

mama3 13-01 om 10:45

Hoi Anne,
is inderdaad streng dat je op 120 moet zitten. Hier(NL) houden ze 1,5 tot 2 uur na het eten 140 aan. Maar ik moet zeggen, heb met mijn twee andere kinderen in Duitsland gewoont en daar waren ze ook heel erg streng, dan moest je 1 uur na het eten niet hoger dan 140 zitten. Ja, ik spuit  insuline draag nu zelfs een insuline pomp. Bij mijn eerste heb ik dus zwangerschapsdiabetes gekregen en heb toen meteen moeten gaan spuiten. Moet zeggen dat ik wel blij ben dat ik sinds de tweede een pomp draag, dan hoef je gelukkig niet zo vaak te prikken in je buik. Het naaldje plaats je en dan mag die 3 dagen blijven zitten. Ideaal, daarvoor moest ik 5 keer per dag in mijn buik insuline spuiten/prikken.
Even een vraagje, wat voor soort brood eet je? Want dat kan ook heel erg veel uitmaken. Als je bv wit brood eet worden de suikers heel erg snel op genomen in je bloed. Hoe donkerde meergranen je eet hoe beter! Zo is bv volkoren pasta's ook veel beter als normale. Nou succes woensdag en ik hoor het wel van je. Kop op, komt allemaal goed! En dat van die bestelling na de bevalling..........dat komt me bekent voor :-)!!!!!

Anne 13-01 om 11:33

Ik eet inderdaad meergranen, maar blijkbaar moet ik toch oppassen. En de ene dag is ook de andere niet, heb ik al gemerkt. Ik hou je op de hoogte!
Bedankt voor de hulp en het medeleven!

Iza 13-01 om 13:45

Het helpt in ieder geval om nu alvast je suiker inname flink te verminderen en ook koolhydraten minder proberen in te nemen. Succes en hopelijk is de uitslag ok.

Renate74 14-01 om 16:25

Hoi hoi, 
Ik ben sinds 1,5 week ook insuline aan het spuiten, omdat de zwangerschaps suiker toch weer de kop opstak. Ik had het bij mijn vorige zwangerschap ook maar in een veel later stadium. Momenteel spuit ik best veel omdat ik het niet onder controle krijg. Word er gek van. Ik let op wat ik eet en drink. maar het schommelt vreselijk.
Moet morgen om 09.00 uur bij de internist zijn en  in de middag bij de gynaecoloog.
Ben benieuwd wat ze gaan doen. Bij mijn vorige zwangerschap hebben ze me ingeleid met 38 weken. en na de bevalling was alles meteen weer in orde. Ik zou me er niet te druk om maken hoor. Natuurlijk hoop ik voor je dat je niet hoeft te spuiten. en dat je het op een andere manier onder controle kan krijgen.

Heel veel succes

Renate74 16-01 om 09:05

Hoi Anne, 
Bij mijn vorige zwangerschap werd ik ingeleid, omdat onze zoon te hard groeide en het niet meer na zijn zijn had. en ik een wrak was.
Ben gisteren bij de gynaecoloog geweest voor controle, en gelukkig gaat alles goed met ons meisje. ze zit ook weer boven de groei curve. Dus ook nu zal ik in week 38 worden ingeleid. maar ook omdat ik ondanks het insuline spuiten mijn suiker niet onder controle krijg. Aan de ene kant wel fijn om te weten wanneer je je meisje in je handen mag houden. maar klinkt heel stom ondanks dat dit mijn 4e zwangerschap is zie ik er al een berg tegenop stom eigenlijk he!!.
Maar ook omdat de kans bestaat dat ik nu diabetes 2 overhoud. en ik kan alleen maar hopen dat dit niet het geval is. We wachten het af. In ieder geval heel veel succes en oppassen met wit brood, geroosterd brood is trouwens ook een boosdoender dat wist ik ook niet. maar dat vertelde de diabetes verpleegkundige.

mama3 16-01 om 21:10

@ Anne, jammer, maar goed je weet waar je het voor doet! Succes met spuiten maar dat gaat je wel lukken hoor! Ja, bij mijn tweede ben ik 7 keer ingeleid, maar kreeg niet meer als 2 cm. Daarom dus uiteindelijk een keizersnede, nummer twee! Nu, gaat mijn derde ook met de keizersnede komen. Als alles goed gaat wordt deze in week 38/39 gepland. Ben benieuwd. Ik laat me dan ook meteen steriliseren.
Als je nog ergens vragen hebt, kun je die me altijd vragen

mama-ok 17-01 om 08:32

Dames ik heb maandag de diabetes test gehad tot mijn grote verbazing was het bij mij ook verhoogd. Diabetes komt absoluut niet in de familie voor. Ik moet a.s maandag naar de dietiste en na 2 dagen naar de internist. Ik vond het wel teleurstellend omdat ik altijd op mijn eten heb gelet en voor mijn zwangerschap was ik echt een fanatiek sporter ook dan lette ik erg op mijn voeding maar goed ik weet dat het soms echt niet uit maakt wat je doet. Ik heb gisteren mijn bloedsuiker apparaat binnen en vandaag zelf begonnen met een dag curve. Ik ben sinds een paardagen streng aan het letten op mijn eten. Kijken of mijn eigen voedingadvizien die ik geeft aan mijn patienten mij ook gaan helpen.

Anne 17-01 om 11:39

@mama3: 7 keer ingeleid! Wow, niet niks. Maar nu toch ook al rond week 38 keizersnede, dus meestal laten ze baby toch niet tot uitgerekende datum zitten?
@mama-ok: bij mij komt het ook niet in de familie voor, ben ook een buitenbeentje . Ben je zelf diëtiste dan?
Moet zeggen dat die insuline rare dingen doet met mijn lichaam! Met dieet alleen waren mijn nuchtere waardes super goed, en af en toe na de maaltijd iets verhoogd. Nu zit ik nuchter al te hoog, gisterenmiddag 2 u na eten waarde ok, na een uurtje voelde ik me wat raar, dus meet opnieuw; hogere waarde dan het uur ervoor (en niets gegeten ondertussen). Kijk het vandaag nog aan, anders bel ik morgenvroeg met verpleegkundige wat zij ervan vindt.
Heb het toch wel wat moeilijk hoor! Voor mezelf kan ik er mee leven, maar zou het zo erg vinden voor mijn meisje als ik het niet onder controle zou krijgen.

mama-ok 17-01 om 14:27

@Anne, Ik ben verpleegkunddige moet vaak diabetes patienten begeleiden bij het gebruik van insuline en voedingsrichtlijnen en leefgewoontes.
Ik maak me eerlijk gezegd ook zorgen hoor! Niet voor me zelf maar voor de kleine. Ik vind ook die vinger prikken irritant hoor. Ik hoor volgende week of ik insuline moet gaan spuiten, hoop het niet als het moet dan moet dat denk ik.
Gebuik je insuline rond 22 uur? Zo ja dan moet dat vaak worden aangepast, als het niet voldoende is zie je vaak nuchter te hoog maar vraag aan je diabetes-verpleegkundige die weet het natuurlijk beter.

Anne 17-01 om 16:24

@mama-ok: ben zelf ook verpleegkundige, maar in operatiezaal, dus krijg weinig te maken met insulinetherapie ed.
Insuline spuiten is niet pijnlijk, vingerprik voel je erger. Ik spuit 3 keer 3E snelwerkende insuline bij de maaltijd, dus nog geen traagwerkende 's avonds. Vond mijn waardes voor de insuline veel beter, op een paar uitschieters na waren ze perfect, nu zit ik helemaal aan te modderen. Deze middag voor eten stond ik heel laag, tegen hypo aan. 3 volkoren boterhammen gegeten met kippewit en schijfjes tomaat en 1 sinaasappel, na 2 uur meet ik 1 van de hoogste waardes tot nu toe. Ik snap het niet zo goed. Had liever dat ze nog wat langer afgewacht hadden met die insuline. Ga morgen eens om raad vragen bij diabetesvpk.

mama-ok 17-01 om 22:08

@Anne, wat leuk openratiezaal lijkt me ook erg gaaf hoor. Ik heb in de wijkverpleging gewerkt nu werk ik bij een gezondheidcentrum. 

begrijp wel de gedachten goed dat ze bij de maaltijd snel werkende insuline voorschrijven omdat je na de maaktijden vaak hoger zit.

Ik denk dat je beter met de sninasappel kon wachten, omdat in de fruit ook suiker zit. Fruit is gezond maar doet ook je bloed suiker Snel stijgen. Maar als je zo laag zit moet je natuurlijk ook snelle kolhydraten hebben anders reageert je lichaam te traag op volkoren. Je moet ook oppassen dat je tussen je maaltijden niet te lang wacht  maximaal 3 uur. Neem je fruit liever als tussendoor in de ochtend na het ontbijt ongeveer 2 uur later en na je middag eten.

Renate74 18-01 om 10:51

Hallo meiden, 
Nou ik heb nu sinds een dag mijn suiker waardes onder controle,  Ik spuit nu  voor iedere maaltijd en ik spuit voor de nacht. En nu na 2 weken lijkt het zijn vruchten af te werpen. Ik durf nog niet te vroeg te juichen want je weet het nooit. 
Dinsdag moet ik terug naar het ziekenhuis voor controle en dan gaan ze meteen een datum prikken om mij in te leiden de week erop. 
Bij mijn vorige zwangerschap zou ik ook worden ingeleid, maar toen ik s, morgens aankwam bleek ik al 5cm ontsluiting te hebben. dus mocht meteen door naar de verloskamer. Het duurde nog wel een aantal uren nadat de kleine zich daadwerkelijk aanmelde, en tijdens de bevalling kreeg ik een hypo. Dus de helft is aan mij voorbij gegaan. 
Hele stomme vraag misschien @mama3 , maar kan dat dat als je een keizersnede krijgt je meteen kan laten steriliseren? . Ik wist dat namelijk niet. Nu heb ik nog nooit een keizersnede gehad  dus heb ook geen idee wat je dan te verwachten staat. 
Ik kan alleen maar hopen voor ons allemaal dat de laatste weken goed verlopen zonder rare dingen . en dat we allemaal binnenkort ons kleintje in onze armen kunnen houden.

Anne 31-01 om 18:45

Hey dames,
Gisteren bij endocrinoloog geweest en zit nu al aan 10 - 9 - 9 eenheden insuline en de waarde 's morgens nuchter is ook wat aan de hoge kant, dus ik verwacht dat ik binnenkort ook 's avonds traagwerkende insuline ga moeten spuiten. Wat een gedoe allemaal he!
Volgende week naar gynaecoloog, ben eens benieuwd hoe het met de groei van ons prinsesje staat en hoe hij staat tov zwangerschapsdiabetes, of hij vroeger inleid en van die dingen ... heb mijn vragenlijstje al klaar hoor (is de eerste keer dat ik weer bij hem kom sinds de diabetes).
Vorige week (30 weken) heb ik pretecho gehad en ze woog toen 1600g en was 41 cm groot, weet eigenlijk niet of dit veel is? (vroedvrouw zei van niet)   Was op 4 januari ook al geweest maar toen lag ze hele tijd met handjes en voetjes voor haar gezichtje, dus was nieuwe poging. De vroedvrouw die echo uitvoerde zei wel dat er meer vruchtwater was dan de vorige keer.
Afwachten tot volgende week zeker he!
Hoe gaat het met jullie?

Groetjes, Anne

Je kunt reageren op dit onderwerp 'Zwangerschapdiabetes' in het Zwangerschapsforum