Geboorteplan

De meningen over een geboorte plan variƫren van geweldig tot onzinnig. Het is in ieder geval helemaal iets van deze tijd. Wat is een geboorteplan nou precies en is het misschien iets voor jou

Wat is een geboorteplan

En geboorteplan is een document voor diegenen die jouw bevalling begeleiden. Hierin staat hoe jij je bevalling wilt hebben en wat jouw wensen zijn. Het geboorteplan is bedoelt om de communicatie tussen jou en de verloskundige te bespoedigen en niet als een eisenlijst. Een geboorteplan maak je meestal voor de 35 weken. Rond 35 weken kun je dit met je verloskundige bespreken. Zij zal dan aangeven wat haalbaar is en wat niet. Houd het geboorteplan bondig en kort zodat het altijd gemakkelijk geraadpleegd kan worden.
Tijdens het bevallen kan er altijd van het geboorteplan afgeweken worden door de verloskundige als daar een noodzaak voor is en natuurlijk loopt het ook voor jou altijd anders dan gepland maar het is ook voor jou prettig om ergens aan vast te kunnen houden. Afwijken kan natuurlijk altijd !

Wat staat er in het geboorteplan?

Tijdens het opstellen van een geboorteplan kun je uitgaan van jouw ideale bevalling. Dus de bevalling die je het liefste zou hebben. Wees echter niet bang om ook te beschrijven wat er moet gebeuren wanneer het niet loopt zoals jij wilt
Omgeving - waar wil je bevalling. Thuis, in het kraamhotel of in het ziekenhuis.

Begeleiding - wie wil je bij je bevalling hebben. Vanaf wanneer ? Wat verwacht je van de verloskundige. Een actieve houding of wil je liever met rust gelaten worden. Mag er een stagiaire aanwezig zijn ?

Bevalling - in welke houding wil je graag bevallen. Liggend of op een baarkruk of in bad of nog anders ?

Pijnbestrijding - wat voor een pijnbestrijding wil je op welke tijd.

Na de bevalling - wie knipt de navelstreng door, mag je kindje al worden aangekleed en gewassen of houd je je kindje bij je.

Borstvoeding - Ga je borstvoeding geven en mag je kindje eventueel bijvoeding hebben. Hoe ga je om met borstvoeding na een keizersnede ?

Placenta = Wat gebeurt er met de placenta. Wil je deze meenemen of mag deze weggegooid worden?

Foto's - Wil je dat er tijdens de bevalling foto's worden genomen of pas daarna ? Zo ja, wie mag dat dan doen ?

Overleg - Als er afgeweken wordt van het geboorteplan bijvoorbeeld doordat je toch pijnbestrijding wil met wie wordt dat dan overlegd.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Voor de bevalling'