Natuurlijk bevallen van een meerling

Wanneer je zwanger bent van een meerling is het niet vanzelfsprekend om natuurlijk (dus vaginaal) te bevallen. Maar wanneer de omstandigheden goed zijn, is het wel de beste manier om te bevallen. Brabbels legt je uit hoe het vaginaal bevallen van een meerling in zijn werk gaat.

Je zult als zwangere van een meerling onder controle zijn in het ziekenhuis bij een gynaecoloog, wanneer de omstandigheden (gezondheid van jou en de baby's en de positie van de baby's) goed zijn is het mogelijk om vaginaal te bevallen. Vaak start een bevalling van een meerling voor 40 weken zwangerschap of de bevalling wordt ingeleid voor 40 weken zwangerschap (meer hierover is te lezen in het artikel 'meerlingenzwangerschap).

Spontane bevalling

Wanneer de bevalling spontaan start, ga je naar het ziekenhuis. Er wordt mogelijk een echo gemaakt om de positie van de baby's vast te stellen en er wordt een infuusnaald ingebracht om zo, wanneer dit nodig is, snel een infuus aan te kunnen sluiten tijdens de bevalling. Ook wordt je aangesloten aan het ECG-appraat zodat de hartslagen van de baby's goed te controleren zijn.
Wanneer je kiest voor pijnbestrijding tijdens de bevalling is een epiduraal (ruggenprik) de beste optie omdat er een kans is dat na de geboorte van de eerste baby de gynaecoloog de positie van de tweede baby in de baarmoeder moet veranderen, dit kan erg pijnlijk zijn. Ook kan het zijn dat je tijdens de bevalling alsnog een keizersnede moet ondergaan en deze kan snel gestart worden wanneer je al een ruggenprik hebt gekregen.

Wanneer de laatste fase van de bevalling, de uitdrijving, nadert zal er een team van gynaecologen, anesthesisten (wanneer je een spoed keizersnede nodig hebt en nog geen ruggenprik hebt gekregen), verpleegkundigen en kinderartsen klaar staan om na de geboorte de baby's na te kijken en in te grijpen wanneer nodig. Ook zullen er couveuses klaar staan om de baby's in warm te houden de eerste uren of dagen (dit ligt aan de duur van de zwangerschap en de gezondheid van de baby's).

Na de geboorte van de eerste baby zal de gynaecoloog onderzoeken wat de positie van de tweede baby is, zowel inwendig (vaginaal) als uitwendig (via de buik). Wanneer de tweede baby met zijn of haar hoofd bij je cervix (baarmoedermond) ligt, zal de gynaecoloog de vliezen breken (wanneer dit nodig is) waarna de persweeen weer heviger zullen worden. Mocht dit niet vanzelf gaan dan zul je hoogstwaarschijnlijk een oxitocine infuus krijgen om de weeen op te wekken. De tweede baby kan enkele minuten tot een uur na de geboorte van de eerste baby geboren worden. Mochten er complicaties optreden bij de uitdrijving van de tweede baby dan kan het zijn dat een spoed keizersnede alsnog nodig is.
Mocht de tweede baby niet in de goede positie liggen om geboren te worden, dus bijvoorbeeld met zijn of haar billen bij de baarmoedermond, dan zal de gynaecoloog een inwendige draai proberen te maken om alsnog de baby vaginaal geboren te laten worden. Mocht dit niet lukken dan zal een keizersnede gedaan worden.

Mocht je je baby's na de bevalling graag borstvoeding willen geven dan is het aan te raden om voor de bevalling al informatie in te winnen over het geven van borstvoeding aan een meerling. Dit kun je doen bij verschillende borstvoedingsorganisaties, lactatiekundigen, verloskundigen en natuurlijk bij je gynaecoloog.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Voor de bevalling'