Keizersnede

Soms is het nodig op om de baby te halen als een natuurlijke bevalling niet lukt of niet goed gaat. Dat halen van een kindje gaat door middel van een keizersnede

Wat is een keizersnede

De keizersnede dankt zijn naar aan Julius Caesar die volgens de verhalen via een keizersnede zou zijn geboren. Of dat waar is is nog maar de vraag.
Bij een keizersnede wordt het kindje onder verdoving uit de buik van mama gehaald. De chirurg maakt een horizontale incisie aan de onderkant van de buik en worden de spieren opzij geschoven. Daarna wordt er een snede in de baarmoeder gemaakt waardoor de baby geboren kan worden.
Een keizersnede duurt meestal 45 minuten tot anderhalf uur. De baby wordt vaak al na 15 minuten geboren. De meeste tijd gaat dus zitten in het netjes dichten van de snede. Bij nood kan een keizersnede veel sneller verlopen.
Papa mag meestal bij de keizersnede aanwezig zijn en na de bevalling krijgt papa de baby aangereikt nadat de baby is onderzocht.
Ongeveer 1 op de 20 geboortes in Nederland eindigt met een keizersnede.

Verdoving bij een keizersnede

De een normale keizersnede wordt je verdoofd met een ruggeprik. Je krijgt dan een scherm voor je buik gespannen zodat je de operatie zelf niet kunt zien. Je bent wel volledig bij bewustzijn en ziet je baby dus geboren worden.
De gynaecoloog kan er ook voor kiezen je onder gehele narcose te brengen. In dat geval mag papa er ook niet bij aanwezig zijn

Redenen voor een keizersnede

Er zijn een aantal redenen voor een keizersnede. We bespreken hieronder kort de meest voorkomende redenen.

1. Het kindje zit in nood.
Als tijdens de bevalling de placenta loslaat of bij een uitgezakte navelstreng bijvoorbeeld
2. Het kindje ligt in dwarsligging.
Als het kind overdwars ligt is er geen mogelijkheid dat het via een natuurlijke bevalling geboren wordt. Een keizersnede is dan de enige oplossing. Soms is dit ook zo bij een stuitligging.
3. Je draagt meer dan 1 kindje en de ligging is niet gunstig
Als je zwanger bent van een meerling en de ligging is niet gunstig moeten de baby's soms ook per keizersnede geboren worden.
4. Een eerdere keizersnede
Als een eerdere keizersnede een zodanig litteken heeft veroorzaakt dat de kans op openscheuren van dit litteken groot is zal een volgend kindje ook via een keizersnede geboren moeten worden. Overigens betekend een eerste keizersnede niet automatisch dat het volgende kindje ook via een keizersnede geboren moet worden

Na de keizersnede

Herstel na de keizersnede duurt meestal langer dan het herstel na een natuurlijke bevalling. Meestal wordt je pas ontslagen uit het ziekenhuis na 3 tot 5 dagen. De eerste dagen na de keizersnede is een veelgehoorde klacht vermoeidheid en slap voelen. Een keizersnede is dan ook een zware operatie en het beste kun je er gewoon aan toegeven, je gaat je vanzelf weer fitter voelen. Je buik kan opgezet zijn en je kan last hebben van krampen en pijn aan de wond.
Er spelen vaak ook veel emoties mee. Mama kan het soms lastig verwerken dat de bevalling niet afgesloten is maar dat het kindje abrupt ter wereld is gekomen. Dat klinkt misschien vreemd maar voor veel vrouwen is een natuurlijke bevalling een manier om ook psychologisch de bevalling af te sluiten. Als je je kindje ook niet meteen vast hebt kunnen houden kan het vreemd overkomen en mis je misschien die ene eerste klik met je baby. Als je dat bevoel krijgt besef dan dat je niet de enige bent en dat dit heel normaal is. Je gaat vanzelf heel veel van je kindje houden. Praat er over met je partner, zo kom je er het beste en snelste uit vaak.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Keizersnede'