Couveuse
Als je kindje te vroeg wordt geboren zal het in de couveuse geplaatst worden. Wat is een couveuse precies en wat betekent dat voor jou en je kindje ?
Couveuse
Als je kindje te vroeg wordt geboren zal het in de couveuse geplaatst worden. Dit is een afgeschermde omgeving waar je kindje op temperatuur kan worden gehouden en afgeschermd kan worden van ziektekiemen door toevoer van schone gefilterde zuurstof. Ook kan de temperatuur en luchtvochtigheid goed geregeld worden. De wanden zijn doorzichtig zodat je kindje goed in de gaten kan worden gehouden. Vaak wordt je baby ook aan het infuus gelegd.
Het personeel op de couveuse afdeling is speciaal getraind voor deze afdeling en houd je kindje 24 uur per dag in de gaten
De rol van de ouders
Als je kindje in de couveuse ligt dan kun je niet 24 uur per dag bij hem of haar zijn. Vroeger mocht uit angst voor infecties en virussen niet in de buurt van je baby komen. Gelukkig is er steeds meer mogelijk en kun je als ouder toch een groot verschil maken.
Meedoen met de verzorging van je kindje - er wordt geprobeert om de ouders zo veel mogelijk te betrekken bij het kindje. Er wordt uitgelegd waar alles voor dient en hoe je kindje op alles reageert. Zo kun je zelf je kindje in de gaten houden en sommige handelingen zelf uit gaan voeren. Je mag bijvoorbeeld je kindje zelf verschonen, temperaturen, wassen en baden. De verpleegsters helpen je hierbij. Ze leggen je alles uit en plannen de dag met je in zodat je kindje altijd voldoende zorg krijgt.
Kangoeroeen - bij kangoeroen houd je je baby uit de couveuse dicht tegen je aan. Het huid op huid contact is erg goed voor de ademhaling en hartslag, het gewicht, het slaappatroon en de hersenontwikkeling van je baby. Bovendien kun je baby aanleggen. Alhoewel het vaak niet zal lukken om te drinken versterkt dit toch de band tussen moeder en kind en komt de borstvoeding vaak beter op gang. Kangoeroeen is erg belangrijk en zelfs als je kindje aangesloten zit aan slangen en sensoren lukt het toch om te kangoeroeen./ Om kangoeroeen nog gemakkelijker te maken hebben sommige ziekenhuizen tegenwoordig een speciaal vest in gebruik dat er voor zorgt dat jii en je kindje ook tijdens het kangoeroeen lekker warm blijven.
Borstvoeding geven - als moeder wordt je aangeraden om juist je couveusekindje borstvoeding te geven. Dit is goed voor de ontwikkeling van je kindje en vergroot zijn of haar kansen. Als je kindje nog niet zelf kan drinken aan de borst kun je vaak in he ziekenhuis kolven waarna de moedermelk zonder dat er tijd en kwaliteit verloren gaat gegeven worden. Dit kan via een sonde of als je kindje al wat sterker is via een spuitje of een speen. Als je baby sterker wordt dan kun je vaak wel wat borstvoeding gaan geven. De borstvoeding wordt dan langzaam opgebouwd terwijl de sonde/speen voeding wordt afgebouwd.
Elektronische navelstreng
Als jij als moeder nog niet het bed uit mag en je kindje de couveuse in moet wordt er vaak een live video verbinding gemaakt met de couveuse. Dit noemen ze ook wel een electronische navelstreng omdat je zo toch nog verbonden bent met je kindje.
Couveuse Trivia:
De eerste couveuse werd in 1888 op 7 september al in gebruik genomen door Edith Eleanor McLean die bij de geboorte 1.1 kilo woog. Deze couveuse werd warm gehouden door een stoom mechanisme.
Interessante forumvragen
- een nestje voor in de couveuse
- Rosalynn is geboren!!!
- Ik moet mijn verhaal gewoon even kwijt
- beetje ongerust....
- zwakke baarmoederhals
- Afstuderen voorlichting keizersnede
- Bepalen positie placenta
- thuis of ziekenhuis bevallen