Inleiding van de bevaling
Soms komt een bevalling niet zelf op gang of zijn er complicaties. De bevalling wordt dan kunstmatig op gang gebracht. Dit heet het inleiden van een bevalling
Waarom een bevalling inleiden ?
Er zijn verschillende redenen waarom er voor een ingeleide bevalling kan worden gekozen. Dit zijn de meest gebruikte redenen:
- Je bent meer dan 2 weken over tijd, tegenwoordig word deze grens steeds vaker verschoven richting 1 week over tijd.
- Je hebt gebroken vliezen langer dan 24-48 uur en je hebt nog geen weeën.
- Als je placenta niet goed meer werkt.
- Als je (veel last) van zwangerschapsvergiftiging hebt
Natuurlijk zijn er meer redenen om een bevalling op te wekken. De gynaecoloog kan samen met u besluiten om de bevalling op te wekken als er daarvoor aanleiding is.
Stap 1: rijping van de baarmoeder
Een inleiding is pas mogelijk als de baarmoeder hiervoor rijps is (gedeeltelijk open en een verweekt). Als de baarmoeder nog niet rijp is zal de gynaecoloog proberen deze te primen. Dit gebeurt met het hormoon prostaglandine wat in tabletvorm, gelvorm of op een tampon wordt ingebracht dicht bij de baarmoedermond. Dit zorgt er voor dat de baarmoedermond genoeg rijpt om over te gaan naar de volgende stap van de inleiding.
Het kan natuurlij ook zo zijn dat de baarmoedermond al rijp is. In dat geval kan er meteen begonnen worden met stap 2.
Als je geluk hebt komen de weeën zelf op gang want het hormoon prostaglandine kan ook weeën veroorzaken. Al met al kan het rijpen van de baarmoedermond 1 to 3 dagen duren.
Stap 2: het breken van de vliezen
Als de vliezen nog niet gebroken zijn zullen de vliezen nu gebroken worden. Dit gebeurt met een soort lange naald en is niet pijnlijk. Soms wordt er na het breken van de vliezen even gewacht om te kijken of de weeën zelf op gang komen. Als dat niet het geval is zul je weeopwekkers krijgen toegediend.
Stap 3: Weeopwekkers
Weeopwekkers (oxytocine) worden toegebracht via een infuus. Ieder uur of half uur wordt de dosis verdubbeld totdat de weeën sterk genoeg zijn om de bevalling te dragen. Als alles goed gaat verloopt de bevalling vanaf nu als een normale bevalling. Kijk hiervoor op ons artikel het verloop van de bevalling
Tijdens deze stap zullen je kindje en jij contant in de gaten worden gehouden. Mama wordt aangesloten op een CTG apparaat dat de sterkte van de weeën meet. De hartslag van je kindje wordt ook goed in de gaten gehouden. Dit kan via een doptone 'microfoon' op je buik of via een electrode op de schedel. Veel ziekenhuizen bieden dit ondertussen draadloos aan zodat je vrij bent om te bewegen zoals je wilt.
Oxytocine niet gevaarlijk voor de baby
Vaak wordt er gedacht dat de oxytocine kwaad kan voor de baby. DAt is gelukkig niet het geval. De stof waarmee je word ingeleid is gelukkig niet gevaarlijk voor de baby. Oxytocine is een lichaamseigen stof die de weeën opwekt. De baby merkt niets van deze toediening
Risico's en complicaties
Een ingeleide bevalling verloopt in principe niet anders dan een niet ingeleide bevalling. Toch zijn er een aantal complicaties die vaker voorkomen bij een ingeleide bevalling. Wij bespreken hieronder kort de complicaties die iets vaker voorkomen
Weeënstorm
Bij sommige vrouwen is het lastig de goede dosis oxytocine te vinden omdat zij heftig reageren hierop. Sommige vrouwen krijgen dat een weeënstorm. De weeën duren dan langer dan normaal (3 tot 4 minuten) met korte pauzes ertussen (1 minuut). Een wensdroom wordt als erg heftig en pijnlijk ervaren.
Verhoogde kans op kunstbevalling
De kant op een kunstbevalling is groter dan bij een niet opgewekte bevalling. Ongeveer 1 op de 5 ingeleide bevallingen eindigt met een kunstverlossing dms een tang, vacuümpomp of een keizersnede. Gelukkig verloopt de overgrote meerderheid, zo'n 80% , van deze bevallingen wel natuurlijk.
Geen volledige ontsluiting
Soms lukt het niet om volledige ontsluiting te bereiken bij een ingeleide bevalling. De baby kan dan niet via de naromale manier naar buiten en een keizersnede is dan noodzakelijk.
Zuurstoftekort bij de baby
als er te veel weeën te snel komen is er een kans dat de baby het hierdoor benauwd krijgt. De dosis oxyticine wordt dan verlaagd of je krijg een medicijn om de weeën te remmen.
Interessante forumvragen
- inleiden
- Inleiden met ballon
- Inleiden
- Inleiden ja of nee ?
- inleiden met ballon
- inleiden of niet
- ervaring met inleiden
- wie ervaring met inleiden?