Soorten weeën

Strakjes gaat het gebeuren, de baby komt er aan en dat gaat gepaard met weeën. Maar welke weeën zijn er precies en wat is de functie hiervan ?

Harde buiken

Harde buiken zijn vaak de eerste weeën die je tijdens je zwangerschap meemaakt. Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder die in het derde trimester van je zwangerschap op kunnen treden. Harde buiken doen geen pijn maar voelt ook niet altijd prettig. Je buik voelt tijden zo'n harde buik echt aan als een harde bal. Het begint van bovenaan in je buik en trekt dan naar beneden. Harde buiken komen vaak voor. Soms worden ze veroorzaakt door vaginale infectie, blaasontsteking of stress. Dan kun je maatregelen nemen. Er is nog wat onduidelijkheid maar harde buiken zijn waarschijnlijk een middel van je lichaam om je baarmoeder op te rekken zodat je kindje in je baarmoeder blijft passen terwijl je zwangerschap vordert.

Indalingsweeën

Indalingsweeen komen als je kindje aan het indalen is. Dan zakt het hoofdje (als je kindje in de juiste ligging ligt) in je bekken en komt daar uiteindelijk vast te liggen. De meeste vrouwen hebben niet lang last van indalingsweeën. Vaker niet langer dan een paar uurtjes of minder zelfs. Indalingsweeën zijn in tegenstelling tot latere echte weeën heel erg onregelmatig en duren niet zo lang. Vaak minder dan een halve minuut en ebben niet weg maar verdwijnen vaak plotseling. Indalingsweeen voelen dan ook vaak als steken in in je onderbuik

Voorweeën

Voorweeën zijn een opvolger van harde buiken. Het is lastig te zeggen wanneer harde buiken overgaan in voorweeën. Voorweeën voelen pijnlijker aan maar komen niet regelmatig en trekken vaak weer snel weg. Je kunt voorweeën net zoals echte weeën wegpuffen. Voorweeën kunnen er voor zorgen dat je baarmoederhals korter wordt (het verstrijken van de baarmoederhals). Hierdoor kan de slijmprop loslaten. Een voorwee duurt vaak minder dan een minuut (30-40) seconden en de tijd tussen de voorweeën is onregelmatig. Voorweeën nemen niet in kracht toe en na 10 tot 20 minuten wordt het vaak weer rustig. Alhoewel voorweeën gevoeliger zijn dan harde buiken ervaart lang niet elke vrouw ze als pijnlijk Voorweeën kunnen bij een tweede of latere zwangerschap al voor ontsluiting zorgen. Vrouwen die zwanger zijn van een tweede of derde kindje hebben vaak ook veel meer last van voorweeën. Als je voor de eerste keer zwanger bent heb je meestal niet zo gek veel last van voorweeën en zorgen ze ook niet voor ontsluiting.

Ontsluitingsweeën

Ontsluitingsweeën zorgen er voor dat de baarmoeder mond weker wordt, verstrijkt en dat er ontsluiting optreed.De bevalling begint met ontsluitingsweeën die in zijn te delen in 3 fasen.
1. Beginfase - In de beginfase heb je af en toe een wee, ze zijn meestal nog niet zo heel heftig en zorgen voor de eerste paar centimeter ontsluiting. Tijdens deze fase zal de baarmoedermond weker worden en verstrijken. Deze fase kan enkele uren tot enkele dagen duren.
2. Latente fase - In deze fase nem je weeën in kracht en frequentie toe maar zijn meetal nog goed vol te houden. De weeën komen regelmatig om de 4 minuten ongeveer en houden 1 tot anderhalve minuut aan. Deze weeën brengen de ontsluiting tot ongeveer 6 tot 8 centimeter. Deze fase duurt meetal 5 tot 7 uur maar langer kan ook.
3. Actieve fase - Tijdens deze fase worden je weeën nog heftiger en je zult ze echt weg moeten puffen. De baby daalt naar zet laagste punt en de laatste paar centimeters moeten nog verdwijnen. Er kan al wat persdrang zijn in deze fase maar zolang je nog geen volledige ontsluiting hebt mag je niet persen. Er zit dan nog een randje waar je baby niet lang kan. Deze fase kan erg pijnlijk zijn. Bij veel vrouwen breken de vliezen ergens in de tweede of derde fase. Na het breken van de vliezen worden de weeën vaak wat heftiger. Deze fase duurt gemiddeld 1 tot 2 uur.

Persweeën

Persweeën zorgen voor een ongekende drang tot persen en komen na de ontsluitingsween. Het wordt wel omschreven als een oerkracht en het voelt alsof je verschrikkelijk naar de wc moet. Bij de eerste persweeën mag je voorzichtig mee persen. Zodra de persweeën krachtiger worden mag je harder mee gaan persen. Bij iedere perswee waarbij je mee perst zal de baby iets verder naar de uitgang komen.

Naweeën

Nadat je kindje geboren is ben je helaas nog niet van de weeën af. Er komen ook nog naweeën. Deze weeën zijn niet voor iedere vrouw even heftig en even pijnlijk. Naweeën kunnen echter even veel pijn doen als ween in de actieve fase. Naweeën zorgen er vor dat de baarmoeder samentrekt. Hierdoor krijgt je baarmoeder weer de oude vorm en worden eventuele bloedstolsels weggewerkt.
Als je je kindje direct na de geboorte aan de borst legt komt er ocytocine vrij wat naweeën op kan wekken.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Weeën'