Wanneer een zwangerschapstest uitvoeren
Wanneer je vermoedt dat je zwanger bent wil je dat natuurlijk graag weten. Maar wanneer kun je een zwangerschapstest nu eigenlijk doen ?
Wanneer testen, het korte antwoord
Met een normale thuistest kun je met ongeveer 75% zekerheid een zwangerschap ontedekken op de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Voor een vroege test is dat 4 dagen eerder. Wanneer je positief test weet je meer dan 99% zeker dat je zwanger bent. Wanneer de test negatief is en je vermoedt toch dat je zwanger bent dan kun je na een paar dagen, liever nog een week, nogmaals een test doen.
Hieronder leggen we uit hoe dit precies in elkaar zit en waarom je beter pas een week later kunt testen.
Hoe werkt een zwangerschapstest
Een zwangerschapstest meet het hCH (Humaan choriongonadotrofine) hormoon in de urine van een vrouw. Nadat het vruchtje is ingenesteld begint een zwangere vrouw met het aanmaken van het hCG hormoon. De innesteling vind meestal zo'n zeven dagen plaats na de bevruchting. De dagen na de innesteling verdubbelt het hCG hormoon zich iedere dag.
Hier op zijn twee belangrijke uitzonderingen:
- Niet bij iedere vrouw stijgt het hCG hormoon even snel
- Soms duurt het (veel) langer voordat het embryo zich innestelt
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het hCG hormoon van een vrouw nogal kan verschillen. 25% van de vrouwen produceert op de eerste dag van de gemiste menstruatie nog maar weinig hCG hormoon en kan daardoor geen goede test uitvoeren. In dit onderzoek schommelde het niveau op dag 28 na de laatste menstruatie tussen de 23 to 652 mIU/ml (duizendste eenheid hCG met milliliter) terwijl sommige testen pas 'aanslaan' bij 100mIU/ml. Veel van deze tests zullen dus een deel van de zwangerschappen niet registreren.
Een normale test
Waneer je een normale thuistest mag doen hangt af van jouw cyclus. Bij een regelmatige cyclus kun je al testen op de dag dat je ongesteld had moeten worden. In dat geval wordt meer dan 75% van de zwangerschappen ontdekt. Wil je meer zekerheid wacht dan bij voorkeur zeven dagen. Bij een onregelmatige cyclus kun je het beste je langste cyclus van de afgelopen zes maanden aanhouden. Zo voorkom je dat er nog niet genoeg hCG hormoon in je bloed is te vinden.
Een vroege zwangerschapstest
Een vroege zwangerschapstest kun je gemiddeld vier a vijf dagen eerder doen. Dit hangt af van de sensiviteit van de test (dus hoe gevoelig de test is). Vroege tests verschillen toch nog wel wat in de gevoeligheid, het is daarom belangrijk om goed de bijsluiter te lezen zodat je weet wanneer je precies kunt gaan testen.
Moet ik testen in de ochtend ?
Ja, wanneer je test op (of nabij) de dag dat je ongesteld had moeten worden vind je de hoogste concentratie hCG hormoon in de ochtendurine. In de middag is je urine al vaak zo verdund dat er minder hCG hormoon te vinden is.
Wanneer je al langer over tijd bent (10 dagen) dan kun je op ieder gewenst moment van de dag een zwangerschapstest doen.
Wil je toch op een ander tijdstip testen is de kans heel groot dat de test het goede antwoord geeft maar heb je nooit de zekerheid die je wilt bij een negatieve test.
Interessante forumvragen
- wanneer een zwangerschapstest?
- Wanneer zwangerschapstest als je aan de pil bent?
- Wanneer ziek en wanneer zwanger?
- wanneer testen?
- Vanaf wanneer bloed trekken?
- Wanneer testen
- Wanneer testen?
Alle artikelen over 'Zwangerschapstest'
- Alleen of samen testen
- Bloedtest zwangerschap
- De zwangerschapstest 99% accuraatheid mythe
- Een vaag streepje, ben ik nu zwanger?
- Fabeltjes over zwangerschapstesten
- Hoe werkt een zwangerschapstest ?
- Indrooglijn van een zwangerschapstest
- Niet ongesteld maar toch een negatieve test
- Online zwangerschapstest
- Thuistest zwangerschap
- Vals negatieve zwangerschapstest
- Vals positieve zwangerschapstest
- Verschillende soorten zwangerschapstesten
- Vroege zwangerschapstest
- Wanneer een zwangerschapstest uitvoeren
- Wanneer kun je geen zwangerschapstest gebruiken ?
- Zwangerschapstest
- Zwangerschapstest kopen