Een vroege zwangerschapstest
Wanneer je vermoedt dat je zwanger bent en niet te lang op de uitslag wilt wachten kun je een vroege zwangerschapstest uitvoeren. Maar hoe werkt zo'n test eigenlijk ? Zijn deze vroege zwangerschapstesten wel net zo betrouwbaar en vanaf wanneer kun je eigenlijk testen ?
Is een vroege test wel betrouwbaar? Het korte antwoord
Ja, over het algemeen geldt, hoe sensitiever de test (hierover lees je hieronder meer), des te beter deze test jouw zwangerschap kan ontdekken. Een vroege zwangerschapstest kan jouw zwangerschap niet alleen vroeger ontdekken maar is ook vaak betrouwbaarder in het begin van je zwangerschap!
Wanneer testen, het korte antwoord
Met een normale test kun je met 75% zekerheid testen op de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Voor een vroege test is dat 4 dagen eerder. Wanneer je positief test weet je meer dan 99% zeker dat je zwanger bent. Wanneer de test negatief is en je vermoedt toch dat je zwanger bent dan kun je na een paar dagen of liever nog een week nogmaals een test doen.
Hieronder leggen we uit hoe dat precies in elkaar zit en waarom je beter pas een week later kunt testen.
Hoe werkt een zwangerschapstest
Een zwangerschapstest meet het hCG (Humaan choriongonadotrofine) hormoon in de urine van een vrouw. Nadat het vruchtje is ingenesteld begint een zwangere vrouw met het aanmaken van het hCG hormoon. De innesteling vind meestal zo'n zeven dagen plaats na de bevruchting. De dagen na de innesteling verdubbelt het hCG hormoon zich iedere dag.
Hier op zijn 2 belangrijke uitzonderingen:
- Niet bij iedere vrouw stijgt het hCG hormoon even snel
- Soms duurt het (veel) langer voordat het embryo zich innestelt
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het hCG hormoon van een vrouw nogal kan verschillen. 25% van de vrouwen produceert op de eerste dag van de gemiste menstruatie nog maar weinig hCG hormoon en kan daardoor geen goede test uitvoeren. Het nivo op dag 28 na de laatste menstruatie schommelde tussen de 23 to 652 mIU/ml (duizendste eenheid hCG met milliliter).
Verschillen tussen vroege zwangerschapstesten
Een zwangerschapstest die vroeg kan meten of je zwanger bent is in staat om kleinere hoeveelheden hCG in jouw urine te meten. Een test die kleinere hoeveelheden hCG kan meten is sensitiever dan een test die pas aanslaat wanneer je meer hCG in je urine hebt. Vroege zwangerschapstesten zijn over het algemeen in staat om tussen de 12.5 en de 40 mUI/ml te meten. Je kunt in de bijsluiter precies nalezen welke hoeveelheid hCG jouw test kan meten.
Wanneer kan ik dus testen met een vroege zwangerschapstest ?
Onderzoek uit 2004 heeft laten zien dat de meest sensitieve testen van 12mUI/ml in staat zijn om 95% van alle zwangerschappen de detecteren op het moment dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden (tegenover 75% van de gewone testen). De dagen daarna klimt de nauwkeurigheid van deze test snel naar de 100%.
Fabrikanten beweren wel dat een test 99% nauwkeurig is maar daarmee bedoelen ze dat de test in staat is om in 99% van alle gevallen de opgegeven hoeveelheid hCG te detecteren. Vervolgens suggereren ze dat je al een paar dagen voor je menstruatie kunt gaan testen. Hierdoor denk je al snel dat je op die dag met 99% zekerheid weet dat je zwanger bent of niet. Helaas is dat niet zo en zijn dat vooral marketingpraatjes om een test te verkopen.
Het is dus wel zo dat je met een vroege test wat eerder kunt testen maar echt vroeg testen geeft een hoop extra onzekerheid bij een negatieve test. Wanneer je zeker wilt weten dat je zwanger bent of niet kun je het beste wachten tot drie a vier dagen na de eerste dag waarop je cyclus (eerste dag van je menstruatie) had moeten beginnen.
Wanneer kan ik beter geen vroege zwangerschapstest gebruiken ?
Een vroege zwangerschapstest is wat gevoeliger voor verstoringen in jouw urine. Dit kan gebeuren wanneer je sommige medicijnen slikt, wanneer je net zwanger bent geweest of wanneer het bakje waar je in plast (als je dat gebruikt) vies is geworden of wanneer er zeepresten op zitten.
Weet je dus niet 100% zeker of je een schone beker gebruikt, slik je medicijnen waarvan je niet weet of ze invloed hebben op je hormonen of ben je net zwanger geweest ? Dan kun je maar beter geen vroege zwangerschapstest gebruiken.
Interessante forumvragen
- vroege zwangerschapstest
- vroege miskraam?
- vroege geslachtsbepaling
- (Vroege) zwangerschaps test
- vroege test.
- Vroege symptomen?
- Ervaringen na vroege miskraam ?
- Heeft er iemand ervaring met vroege zwagerschapstesten
Alle artikelen over 'Zwangerschapstest'
- Alleen of samen testen
- Bloedtest zwangerschap
- De zwangerschapstest 99% accuraatheid mythe
- Een vaag streepje, ben ik nu zwanger?
- Fabeltjes over zwangerschapstesten
- Hoe werkt een zwangerschapstest ?
- Indrooglijn van een zwangerschapstest
- Niet ongesteld maar toch een negatieve test
- Online zwangerschapstest
- Thuistest zwangerschap
- Vals negatieve zwangerschapstest
- Vals positieve zwangerschapstest
- Verschillende soorten zwangerschapstesten
- Vroege zwangerschapstest
- Wanneer een zwangerschapstest uitvoeren
- Wanneer kun je geen zwangerschapstest gebruiken ?
- Zwangerschapstest
- Zwangerschapstest kopen