Oorzaken stuitligging

In het begin van jouw zwangerschap heeft jouw baby alle ruimte om heerlijk te draaien. De ene dag ligt jouw kindje in stuitligging en de andere dag weer niet. Later in jouw zwangerschap krijgt jouw baby minder ruimte om te draaien. De meeste baby's gaan dan met het hoofdje naar beneden liggen. Dit heet de hoofdligging. Rond de uitgerekende datum ligt een paar procent van de baby's (zo'n 5%) nog niet met het hoofdje naar beneden. Jouw baby ligt dan in stuitligging.

Meestal geen oorzaak gevonden voor stuitligging

Een stuitligging heeft meestal geen duidelijke medische oorzaak. Sommige baby's lijken gewoon niet te willen draaien. Wanneer je zelf drukker bent of lang doorwerkt kan je buik, baarmoeder, wat strakker staan. Hierdoor is het moeilijker voor een kindje om spontaan te draaien. Door veel rust te nemen geef je je baby meer ruimte om te keren.

Medische oorzaken stuitligging

Een stuitligging kan is sommige gevallen veroorzaakt worden door:

  • een voorliggende placenta (moederkoek) of een myoom (vleesboom) bij de ingang van het bekken;
  • aangeboren afwijkingen van het kind, met name een te groot of een te klein hoofd;
  • een meerlingzwangerschap;
  • een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken;
  • een korte navelstreng
  • te weinig of te veel vruchtwater

Stuitligging bij vroeggeboorte

Bij een vroeggeboorte komt een stuitligging vaker voor. Dit is logisch omdat baby's vaak later in de zwangerschap 'goed' gaan liggen. Bij 25 weken ligt

Meestal is het onbekend waardoor een baby rond de uitgerekende datum in stuitligging ligt. Bij een vroeggeboorte komt een stuitligging vaker voor, doordat het kind bij een kortere zwangerschapsduur nog vaak met het hoofd naar boven ligt. Daarnaast komt een stuitligging vaker voor bij 25 weken ligt 60% van de baby's in stuitligging. bij 32 weken ligt 15% van de baby's in stuitligging en bij 40 weken ligt 5% van de baby's in stuitligging.

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Stuitligging'