Risico's op het werk

  • Risico's op het werk

Wanneer je zwanger bent is het belangrijk dat je geen risico loopt op je werk. Hiervoor is je werkgever verplicht een risico inventariatie te maken. Maar wat zijn dan precies de risico's waar je op moet letten ?

Vraag altijd naar de Risico inventarisatie en evaluatie

Wanneer je zeker wilt weten of jouw werk niet te veel risico's met zich meebrengt vraag dan om de Risico inventarisatie en evaluatie die elk bedrijf verplicht heeft laten maken. Wanneer je zelf in een kwetsbare situatie zit doordat je te veel stress ervaart, eerdere miskramen hebt gehad of iets anders bespreek dit dan altijd met je bedrijfsarts. Lees ook ons artikel over de Risico inventarisatie en evaluatie

Risico's in de zwangerschap

Sommige handelingen en werksituaties vormen een risico wanneer je zwanger bent. Hieronder staat een kort overzicht.

  • Lichamelijk zwaar werk (hurken, knielen en bukken). Tijdens de zwangerschap en zeker in de laatste drie maanden moet je hurken,knielen en bukken tot een minimum beperken
  • Tillen. Als zwangere mag je tijdens jouw zwangerschap steeds minder tillen
  • Staand werk. Staand werk zorgt er voor dat je bloedsomloop minder goed werkt. Hierdoor kun je veel vocht vasthouden. Jouw werkgever dient er voor te zorgen dat je regelmatig kunt gaan zitten.
  • Stress tijdens de zwangerschap kun je het beste zo veel mogelijk vermijden. Is de werkdruk te hoog? Overleg dan met jouw werkgever of de bedrijfsarts voor een tijdelijk andere oplossing.
  • Chemische stoffen. Aanraking met chemische stoffen kan er voor zorgen dat je baby te vroeg wordt geboren, dat je een miskraam krijgt of dat je kindje afwijkingen vertoont.
  • Straling. Straling kan er voor zorgen dat je verminderd vruchtbaar wordt of dat je baby afwijkingen vertoont.
  • Infectierisico. Een infectierisico loop je niet alleen op laboratoria weer je met ziektes werkt maar ook wanneer je veel met kinderen werkt, bijvoorbeeld op de kinderopvang.
  • Kou of hitte. Werken in kou of hitte kan er voor zorgen dat jouw bloeddruk daalt en dat er niet genoeg bloed bij de baby komt.
  • Hard geluid. Harde geluiden kunnen erg schadelijk zijn voor je baby die erg gevoelig is voor vooral lage geluiden.
  • Overdruk, onder overdruk werk je wanneer je normale werk onder een lagere luchtdruk is dan normaal, bijvoorbeeld wanneer je tunnels bouwt of als duiker werkt
  • Trillingen of schokken. Trillingen of schokken kunnen er voor zorgen dat je last krijgt van je toch al slapper wordende banden en gewrichten. Bovendien heb je een verhoogde kans op vroeggeboorte en zelfs doodgeboorte van je baby

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

Interessante forumvragen

 

Alle artikelen over 'Zwanger en werken'